Kodėl verta pamatyti Baroko operos teatro „Semelę“?

Šį antradienį į Klaipėdos dramos teatrą atkeliaus Georgo Friedricho Händelio opera „Semelė“. Lietuvoje kūrinys nuskambės tik antrą kartą. Jo premjerą Baroko operos teatras (BOT) pristatė šių metų sausį sostinės Rusų dramos teatre.

 Spektaklyje žėri sudėtingą Semelės partiją  virtuoziškai atliekanti Lina Dambrauskaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 Spektaklyje žėri sudėtingą Semelės partiją  virtuoziškai atliekanti Lina Dambrauskaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 Žmonių ir dievų meilės drama spektaklyje trunka beveik tris valandas, bet neprailgsta. <br> Rengėjų nuotr.
 Žmonių ir dievų meilės drama spektaklyje trunka beveik tris valandas, bet neprailgsta. <br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2017, 4:51 PM

Spektaklį režisavo iki šiol daugiausia dramos teatre  reiškęsis Vilius Malinauskas, solistus ir BOT orkestrą parengė muzikos vadovas ir dirigentas Juozas Mantas Jauniškis.

Pats kompozitorius vadino šį veikalą „opera oratorijos maniera“. Tai kūrinys mitologiniu siužetu, apie Tėbų karaliaus Kadmio dukros princesės Semelės ir meilės dievo Jupiterio žmonos Junonos konkurenciją dėl vietos šalia Jupiterio dievų pilyje.  G.F.Händelis operai panaudojo dar 1705 metais Williamo Congreve‘o pagal Ovidijaus “Metamorfozes“ sukurtą libretą.

Žmonių ir dievų meilės drama spektaklyje trunka beveik tris valandas, bet neprailgsta. Vos pakilus uždangai, sužavi elegantiški dailininkės Jolantos Rimkutės kostiumai bei aksesuarai, jungiantys minimalizmą ir baroką, rafinuota jų spalvų gama, atsikartojanti  kompaktiškame ir mobiliame scenovaizdyje (scenografė Kristina Kasparavičienė, šviesų dailininkas Darius Malinauskas).

Tarp operos ir oratorijos žanrų laviruojanti „Semelė“ įtraukia į dinamišką spektaklį, kuriame muzikaliai juda choras (Vaclovo Augustino vadovaujama „Jauna muzika“), o baleto talentai – zefyrai  tarp savo choreografinių scenų (choreografe Erika Vizbaraite), stumdo dekoracijas. Be to, šoka ir kai kurie solistai, veikia spalvingi, smagiai pašaržuoti (Junona, Iridė) personažai. 

Spektaklyje žėri sudėtingą Semelės partiją  virtuoziškai atliekanti Lina Dambrauskaitė, įspūdingai dainuoja „Jaunos muzikos“ choras, scenine įtaiga džiugina kontratenoras Algirdas Bagdonavičius (Atamantas),  mecosopranas Vilija Mikštaitė (Junona). 

Klaipėdoje Iridę dainuos Indrė Anankaitė,  Jupiterį - Andrius Bartkus, Kadmą ir Somną – Tadas Girininkas, Iną – Rūta Vosyliūtė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.