„Vaidilos klasikos“ antrąjį sezoną pradės Davido Lango kūriniai

Prieš trejus metus atšventęs 25-ąjį gimtadienį vienas geriausių Lietuvos chorų - Vilniaus miesto savivaldybės kamerinis choras „Jauna Muzika“ -  pradės antrąjį klasikinės muzikos programos „Vaidilos klasika“ sezoną, pristatydami amerikiečių kompozitoriaus Davido Lango kūrinius.

 Kompozitorius D.Langas.<br> P.Serlingo nuotr.
 Kompozitorius D.Langas.<br> P.Serlingo nuotr.
 Choras "Jauna muzika", diriguojamas V.Augustino.<br> Rengėjų nuotr.
 Choras "Jauna muzika", diriguojamas V.Augustino.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-08-28 15:33, atnaujinta 2017-08-28 16:34

Vienas skambėsiančių kūrinių – „Mergaitė su degtukais (Pasijos)“ – 2008 m. pelnė Pulicerio muzikos premija, o 2010 m. jį įrašęs Paulo Hillierio ansamblis „Garsų teatras“ (Theatre of Voices) pelnė „Grammy“ apdovanojimą už geriausią kamerinio ansamblio interpretaciją.

Postminimalistas D.Langas – išradingas ir aistringas šiuolaikinės muzikos kūrėjas, gerai išmanantis klasikinę tradiciją, bet sunkiai telpantis į įprastinius muzikos klasifikavimo rėmus, nuolat kuriantis naujas muzikines formas. 

Choro „Jauna muzika“ vadovas Vaclovas Augustinas pirmą kartą apie šį kompozitorių jis sužinojo iš Paolo Sorrentino filmo „Didis grožis“. „ Jis yra iš tų kūrėjų, kurie išdrįsta naudoti labai mažai gaidų, bet atranda kažką, kas užburia, svaigina lyg dvasinis narkotikas”, - sakė V.Augustinas.

 P. Sorrentino filmo „Jaunystė“ garso takelio fragmentas „Just“ skambės ir „Vaidilos” teatre rugsėjo 17 d. 

Pianistas Darius Mažintas koncerte atliks D.Lango kūrinį „This was written by hand”. Kaip teigia pats kompozitorius, savo pirmą kompiuterį jis įsigijo 1993 m. ir nuo tada niekada nerašė pieštuku. Tačiau jam nedavė ramybės klausimas,  ar rašymo priemonės veikia pačią kūrybą. „Norėdamas atsakyti į šį klausimą, parašiau kūrinį ranka“, - aiškino pjesės fortepijonui idėją autorius.

Koncertą vainikuos ištraukos iš D.Lango kantatos „Mergaitė su degtukais (Pasijos)“, kuri žurnalo „The New Yorker“ buvo įvertinta kaip vienas iš originaliausių ir labiausiai jaudinančių pastarųjų metų kūrinių, prikaustantis dėmesį ir nukeliantis į tolimą, dar neištirtą fantazijų pasaulį.

Rugsėjo 17 d. 18 val. muzikantai kviečia į „Vaidilos“ teatrą patirti tokių pojūčių, kuriuos gali sukelti tik akademinės muzikos turtingumas, atlikėjų profesionalumas ir įtaiga bei jų interpretacijų išradingumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.