Naujasis VCO sezonas – tarp draudimų ir pagundų

Dar ilgai netilus pavasarį praūžusios „Fausto“ premjeros atgarsiams, „Vilnius City Opera“ kolektyvas vasarą praleido kaupdami jėgas naujiems iššūkiams. Paskutinę vasaros dieną, pasikvietę spaudos atstovus į craft alaus barą „Prohibicija“, žinomiausi Lietuvos operos kūrėjai pristatė naujojo, jau 11-ojo, sezono planus, kurių temos ne tik artimai susijusios, bet ir tiesiogiai komentuoja šiandieninės Lietuvos ir pasaulio aktualijas.

 VCO sezoną pradės spalio viduryje operos spektakliu „Faustas“.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 VCO sezoną pradės spalio viduryje operos spektakliu „Faustas“.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Naująjį  VCO sezoną sostinės bare „Prohibicija“ pristatė (iš dešinės) dirigentas G.Rinkevičius, režisierė D.Ibelhauptaitė, dainininkės E.Jennings ir J.Gringytė.
 Naująjį  VCO sezoną sostinės bare „Prohibicija“ pristatė (iš dešinės) dirigentas G.Rinkevičius, režisierė D.Ibelhauptaitė, dainininkės E.Jennings ir J.Gringytė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-08-31 13:39, atnaujinta 2017-08-31 13:47

„Draudimai ir pagundos ir tai, kaip mes su jais kovojame ar jiems pasiduodame, yra itin aktualios temos mums visiems“, – apie sezono koncepciją pasakojo VCO meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė, kartu su maestro Gintaru Rinkevičiumi, operos soliste Justina Gringyte ir šio sezono bendradarbiaujančia atlikėja Erica Jennings pristačiusi naujuosius planus. 

Spaudos konferencijai pasirinkta vieta ir jos pavadinimas įvairiai koketavo tiek su kultūrinėmis, politinėmis ir idėjinėmis pastarojo meto aktualijomis, taip pat papildė ir sezono kūrinių reikšmes. 

„Bet kokie draudimai be diskusijų ir edukacijos yra bevaisiai. Manau, jog tai yra akivaizdu tiek aplink mus šiandien, tiek istorijoje ar net religijoje, matome, jog draudimas tik paverčia pagundą saldesniu vaisiumi. Vis dėlto iš to, panašu, nėra mokomasi, o kaip tik – išnaudojamos senos klaidos.“, – kalbėjo režisierė, pajuokaudama, jog per visus VCO veiklos metus nė vienas iš jų neįgijo problemų  dėl alkoholio, nors kompaniją remia bendrovė „Švyturys“.

Praėjusį sezoną užbaigę Charles’io Gounod „Faustu“, juo VCO pradės ir šiuos teatrinius metus. „Faustas, visą gyvenimą paskyręs studijoms, intelektualiniam darbui, mokslui, gyvenimo gale siekia to, ką, jo manymu, prarado – visų pagundų: aistros, narkotikų, sekso, alkoholio, jaunystės nuodėmių, kurių sau neleido. Čia atsiranda Mefistofelis, kuris visa tai pasiūlo... Bet už kokią kainą? Pasiduodamas, o gal net parsiduodamas pagundoms, Faustas pasmerkia ne tik save, bet ir niekuo kaltą Margaritą.“, – dėstė D.Ibelhauptaitė.

„Faustą“, ko gero, didžiausią ir sudėtingiausią VCO spektaklį, kuriame, be ilgamečių „bohemiečių“ bendražygių Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (meno vadovas G..Rinkevičius) ir Kauno valstybinio choro (meno vadovas Petras Bingelis), dalyvauja ir baleto trupė, žiūrovai galės išvysti spalio 12–15 dienomis.

Šį rudenį čia sugrįš premjerose Fausto vaidmeniu įsiminęs meksikietis tenoras Diego Silva, po pasirodymų Vilniuje spėjęs pasirodyti Niujorko „Metropolitan“ scenoje, bei prancūzas Sebastienas Gueze, prieš keletą metų su „bohemiečiais“ pasirodęs legendinėje „Bohemoje“.

Grįžta ir įspūdingasis Almo Švilpos Mefistofelis, o siekiant nesustoti pristatant naujus ir įdomius operos talentus, Margaritos vaidmenį atliks mūsų publikai dar nepažįstamos, tačiau Europos teatruose puikai vertinamos  sopranas iš Leipcigo Olena Tokar ir Sankt Peterburgo Marijos teatro solistė Jekaterina Gončiarova.

„Draudimų ir pagundų“ tematika dar aštresnė šio sezono didžiojoje premjeroje – Camille’io Saint-Saënso operoje „Samsonas ir Dalila“. Samsonas, nuo kurio priklauso visos žydų tautos išlikimas, yra puikus lyderis, tikintis savo kovos prasme ir įkvepiantis tūkstančius kitų, tačiau... Jis pamilsta Dalilą, priešininkų filistinų tautos moterį, ir jai išduoda savo didžiausią – jėgos – paslaptį.

Tai pasmerkia jį ir jo vedamus žmones kalėjimui ir pralaimėjimui. Pasiduodamas pagundoms ir nepaisydamas draudimų, Samsonas praranda savo tautos pasitikėjimą ir priveda ją prie susinaikinimo ribos...

Lietuvoje nuo 1931 m. nestatyta, tačiau visame pasaulyje susilaukianti nepaprastai daug dėmesio prancūzų opera „Samsonas ir Dalila“ žiūrovams bus pristatyta dar šį pusmetį – gruodžio 6–10 dienomis. Pagrindinę ir vieną sudėtingiausių bei gražiausių mecosoprano partijų čia atliks žiūrovų ir kritikos pripažinta bei išliaupsinta „elektroninė Carmen“ – J.Gringytė, kuriai šis sezonas yra išskirtinis.

Į jį solistė grįžta po trumpų motinystės atostogų, tad įdomu, kokių naujų spalvų jos sceniniam darbui suteiks nauji jos pačios gyvenimo atspalviai. Be to, pavasarį J.Gringytę vėl bus galima išvysti ir jos „firminiame“ vaidmenyje elektroninėje operoje „e-Carmen“. Tikimasi, jog šį vaidmenį pristatys ir Ieva Prudnikovaitė.

Pavasarį į sceną grįš Wolfgango Amadeaus Mozarto opera „Visos jos tokios“, kurioje dainuos  jaunoji „bohemiečių“ karta, sparčiai auganti ir savo laimėjimais besivejanti pirmojo VCO dešimtmečio herojus.

Vis dėlto bene didžiausia staigmena taps originaliųjų „bohemiečių“ kūrybinės komandos sugrįžimas. „Samsoną ir Dalilą“ kartu vėl kurs D.Ibelhauptaitė, G.Rinkevičius ir Juozas Statkevičius.

Pastarajam kūrėjui buvo mestas tikriausiai didžiausias iššūkis – naujajam pastatymui konceptualiai perkurti jau legenda tapusius 2007 m. spektaklio „Užburtoji fleita“ kostiumus. Praėjus dešimtmečiui ir net 29 sėkmingiems operos parodymams, šie sceniniai rūbai J.Statkevičiaus rankose bus visiškai dekonstruoti.

 „Tokio detalumo, meistriškumo ir išskirtinumo kostiumai, kuriuos kuria Juozas, yra itin sudėtingi ir brangūs vienetiniai darbai, todėl  labai svarbu, kad jų gyvenimas būtų ilgalaikis, o kai kuriais atvejais net pereitų kelias „reinkarnacijas“, – pasakojo režisierė.

Jau dešimtmetį bene tik iš privačių mecenatų lėšų kurti ir galą su galu sudurti besistengiančiam kolektyvui konceptualūs ir inovatyvūs kūrinių perdirbimai – itin aktualūs. Sukūrę  nemažai įsimintinų pastatymų, VCO neturi praktinės galimybės jų visų nuolatos rodyti ir tinkamai išlaikyti, todėl stengiasi įvairiausiais būdais pratęsti šias „gyvybes“.

Vienas tokių pavyzdžių – jau antrus metus trunkantis sėkmingas bendradarbiavimas su Klaipėdos muzikiniu teatru, perduodant legendinius „Bohemos“ ir „Pajacų“ pastatymus naujam gyvenimui pajūryje.

 „Pagaliau mūsų darbus gali pamatyti Vakarų Lietuvos žmonės!“ – džiaugėsi D.Ibelhauptaitė.

Šį sezoną laukiamas ir išskirtinis teatralizuotas koncertas su talentingąja E.Jennings lapkričio 23 d.ieną. 

 „Kursime teatralizuotą koncertą „Istorijos iš Niujorko“, prijungdami Ericos gimtinę Airiją ir didžiąją airių kelionę į „pažadėtąją žemę“ –  XX a. pradžios Ameriką. Ši istorija pasakos įvairiausius airių likimus svetimame Niujorko mieste, apie tai, kaip jie bandė jame išgyventi kovodami žiauriomis sąlygomis su tokiomis pat žiauriomis taisyklėmis. Ir čia atsiranda draudimai: prohibicijos metai Amerikoje, kai slaptuose klubuose, baruose mafija gamino ir pardavinėjo uždraustą alkoholį. O centrine ašimi taps jauna mergina iš Airijos, pakliuvusi į visą šią situaciją...“, – bendradarbiavimą pristatė D.Ibelhauptaitė.

Erica  sostihnės Kongresų rūmų scenoje pristatys ne tik savo solinę kūrybą, bet ir šiais metais įrašytą džiazo muzikos albumą, kurį prodiusavęs Josephas Baldassare visai neseniai užbaigė darbus ir su Bobu Dylanu. 

„Scenoje įkūnysiu jauną airę, svajojančią tapti džiazo žvaigžde Niujorke. Žiūrovai pamatys visą jos kelionę su prohibicijos laikų pagundomis, nuopuoliais ir iššūkiais. Bendradarbiavimas su „Vilnius City Opera“ man – didžiulis džiaugsmas, kartu pristatysime dar tikrai niekam nematytą projektą“, – sakė E. Jennings.

Taip pat laukiamo ir dar vieno bendradarbiavimo, šį kartą – su fotografu Mindaugu Meškausku, skirto „bohemiečių“ 10-mečiui. Menininkas senuoju kolodijaus būdu kuria „bohemiečių“ portretus ant sidabro. VCO surengs  parodą, kurioje bus eksponuojami visi  portretai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.