Nacionalinis Kauno dramos teatras 98-ąjį sezoną pradeda ypatinga premjera

Apie drąsą matyti tai, kas nematoma, pajausti gyvenimo grožį ir esmę ne protu, bet širdimi – taip antradienį vykusioje spaudos konferencijoje apibūdintas Maurice'o Maeterlincko garsaus kūrinio „Žydroji paukštė“ pastatymas Nacionaliniame Kauno dramos teatre (NKDT). „Žydrosios paukštės“ premjera teatras pradeda savo 98-ąjį sezoną. 

Repeticija.<br>KNDT nuotr.
Repeticija.<br>KNDT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 2:34 PM

Parodyta spektaklio ištrauka, jo kūrėjai pasidalijo mintimis apie „Žydrosios paukštės“ kelią į Kauno teatro Didžiąją sceną. 

NKDT vadovas Egidijus Stancikas sakė, kad tarsi paskendęs kūrybos rūkuose, teatras ieško ir gaudo žydrąją paukštę. 

„Tokio didelio spektaklio vaikams ir mes patys ilgai laukėme. Kaip nepaprasto stebuklo, kuris prakalbins tave ir ves link vertybių“, – prasitarė E. Stancikas, dar pasidžiaugęs, kad režisūroje NKDT debiutuojančiam aktoriui Vaidotui Martinaičiui pavyko šiam pastatymui suburti tikrai gerą komandą, kurioje – scenografas Artūras Šimonis kostiumų dailininkė Aleksandra Jacovskytė, kompozitorius Antanas Jasenka ir kt. Pagrindinių vaidmenų atlikėjai – Saulius Čiučelis ir Giedrė Žaliauskaitė. 

Spektakliui, kuris rekomenduojamas visiems žiūrovams nuo penkerių metų, sukurtos ir vaizdo projekcijos. 

„Mūsų pastatymas skirtas visai šeimai. Tai, sakyčiau, spektaklis, kurį reikia patirti – ne tiek suprasti, kiek pajausti, juo patikėti. Jis – apie jautrumą. Kūrėme, fantazavome, ieškojome įvairių priemonių, kas padėtų jausmams ateiti ne per protą, bet per širdį“, – kalbėjo „Žydrosios paukštės“ režisierius V. Martinaitis. 

Anot kompozitoriaus A. Jasenkos, visada yra mąstymas ir logika, o jausmus, jis tikįs, susikurs pats žiūrovas. 

„Muzika šiam spektakliui pasidavė lengvai ir sunkiai, lėtai ir greitai. Manytume, kad elektronika labiausiai pasiteisino. Muzika, kuri čia skamba, gali būti savarankiška“, – kalbėjo A. Jasenka. 

Aktoriaus S. Čiučelio nuomone, ne tiek svarbu pagauti žydrąją paukštę, kiek žinoti, kad ji yra, jos ieškoti ir ją pajusti. 

„Meterlinkas labai sunkiai išlukštenamas, gal ir ne viską mums pavyko pasiekti, bet, tikiu, spektaklis tikrai pažadins kiekvieno žiūrovo jautrumą, širdies gerumą“, – teigė vieno iš pagrindinių vaidmenų atlikėjas. 

Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas E. Stancikas sakė, kad naujasis sezonas skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. 

„Norime patys suvokti, kas yra valstybė, kas yra jos kultūra. Todėl ir šiam sezonui pasirinkome šūkį, vedantį link vertybių – „100 priežasčių emigruoti... į kultūrą“, nes visa tai yra ne kas kita, kaip emigracija į save. Laukia daug iššūkių. Visi šio sezono spektakliai parinkti vertybiniu pagrindu. Norime kalbėti apie vertybes, valstybės, piliečio sampratą ir kitus reikšmingus dalykus“, – sakė E.Stancikas. 

„Žydrosios paukštės“ premjera Nacionaliniame Kauno dramos teatre įvyks ateinantį šeštadienį, rugsėjo 9 d. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.