Vilniaus mažasis teatras: skanus sezonas teatro gurmanams

Prie gurmaniškomis gėrybėmis nukrauto stalo Vilniaus mažasis teatras (VMT) pakvietė žiniasklaidą pristatyti savo 29-ojo sezono.  Mat teatralai žada labai skanų, įdomų, turtingą sezoną teatro gurmanams.  Šiemet jie pakvies į tris premjeras, kuriose kalbės apie žmogų, jo dvasią, likimą. 

Vilniaus mažasis teatras žada gurmanišką sezoną. <br>L.Vansevičienės nuotr. 
Vilniaus mažasis teatras žada gurmanišką sezoną. <br>L.Vansevičienės nuotr. 
Vilniaus mažasis teatras pakvies į tris premjeras. <br>L.Vansevičienės nuotr. 
Vilniaus mažasis teatras pakvies į tris premjeras. <br>L.Vansevičienės nuotr. 
Spektaklyje "Fantazijus" gyvai skambės grupės "Kabloonak" muzika. <br>L.Vansevičienės nuotr. 
Spektaklyje "Fantazijus" gyvai skambės grupės "Kabloonak" muzika. <br>L.Vansevičienės nuotr. 
Vilniaus mažasis teatras žada gurmanišką sezoną. <br>L.Vansevičienės nuotr. 
Vilniaus mažasis teatras žada gurmanišką sezoną. <br>L.Vansevičienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Milda Augulytė

2017-09-05 13:53

Tai – Alfredo de Musset „Fantazijus“, Ingmaro Bergmano „Dvasiniai reikalai“ ir  Williamo Gibsono „Dviese sūpuoklėse“. 
Kaip pabrėžė režisierė Gabrielė Tuminaitė, šį sezoną VMT atsisuka į savo prigimtį, savo pavadinimą ir siūlo jaukius, kamerinius spektaklius.

Rugsėjo 22 d. sezoną pradės  premjera – G.Tuminaitės režisuotas „Fantazijus“ pagal Alfredo de Musset pjesę. XIX a. sukurta pjesė Lietuvoje pastatyta pirmą kartą. Tai į klasikinius apibrėžimus netelpantis kūrinys – komedija, kuri baigiasi liūdnai, arba drama su laiminga pabaiga. 

Fantazijus – savotiškas paties autoriaus A.de Musset antrininkas. Tai tarsi dviguba asmenybė: jis ilgisi meilės ir ją visiškai neigia, ilgisi tikėjimo ir visiškai jį neigia. Fantazijus – ir cinikas, ir labai sentimentalus. Jis vaidina Karaliaus juokdarį ir jį vaidindamas pasako labai daug įžvalgų apie gyvenimą, žmogaus prigimtį, apie jausmus. Tai – nusivylusio ir kažko labai šviesaus besiilginčio žmogaus portretas. Jis bastūnas, kuris negali ir nenori priklausyti „normai“, kuris visada bus „kitas“.

Spektaklio komanda ieško kūrybingo santykio tarp kūrinio specifinės kalbos bei šiuolaikinio žiūrovo, įžengiančio į teatro erdvę šiandien. Spektaklyje skambės grupės „Kabloonak“ gyvai atliekama muzika, žiūrovai išvys „Vogue“ šokio elementų. 

Spektaklio tarptautinė premjera vyks Ukrainoje – rugsėjo 17 d. bus pristatytas tarptautiniame šiuolaikinio meno ir kino festivalyje „Gogol Fest“ Kijeve.

Režisierius Kirilas Glušajevas pratęs subtilią ir jautrią moters temą. Vilniaus mažajame teatre pastatęs „Motiną (Vasą Železnovą)“ pagal Maksimą Gorkį, Oskaro Koršunovo teatre – „Terapijas“  pagal jaunosios kartos dramaturgės Birutės Kapustinskaitės pjesę, dabar jis ėmėsi Ingmaro Bergmano „Dvasinių reikalų“. Tai – monospektaklis, kuriame vaidins Gintarė Latvėnaitė.
„Dvasiniai reikalai“ – 40-metės moters monologas. Po vyro netekties ji išgyvena asmeninę krizę, o krizė gali reikšti tiek pabaigą, tiek naują pradžią. Spektaklis apie vienatvės ir žmogiškos šilumos trūkumą, egzistencinę vienatvę, neištikimybę, mirtį, dvasinę ligą, paslaptingas žmogaus vidinio gyvenimo žaizdas ir niekada nesibaigiantį vidinį karą. 

Gruodį VMT pakvies į spektaklio „Dviese sūpuoklėse“ pagal Williamo Gibsono pjesę premjerą. Spektaklį režisuojas Rimo Tumino mokinys, kirgizų kilmės režisierius Ulanbekas Bajalijevas, dirbantis Maskvos Jevgenijaus Vachtangovo teatre. Režisierius pirmiausia susipažino su šios pjesės lietuvišku kontekstu – jam buvo svarbu sužinoti, kad kadaise šiame spektaklyje vaidino Monika Mironaitė ir Artiomas Inozemcevas, jis pažiūrėjo videofilmą, kuriame vaidino Nelė Savičenko ir Kostas Smoriginas.  Šįkart į  kūrybinę komandą  režisierius pasikvietė aktorius Mantą Vaitiekūną ir Indrę Patkauskaitę.

„Šis spektaklis kalba apie vienatvę – vienatvę būnant kartu ar atskirai. Tai santykių drama, kuri bus atpažįstama daugumai žiūrovų. Tai pasakojimas ir apie meilę, ir apie pasiaukojimą, ir apie pavydą, ir apie aistrą. Apie tai, kas nutinka, kai susitinka dvi vienišos sielos, o iš paskos velkasi praeitis, kuri griauna ateitį“, – būsimąjį spektaklį apibūdino M.Vaitiekūnas.

„Dviese sūpuoklėse“ premjera – gruodžio 8, 9 dienomis.

VMT trupės šį sezoną laukia ir gastrolės. Jas pradės Kijeve tarptautine „Fantazijaus“ premjera rugsėjo 17-ąją, vėliau į Spoleto festivalį Italijoje veš lietuviškos dramaturgijos kūrinius – „Dėdes ir dėdienes“ ir „Madagaskarą“, spalio 8 d. Gdansko festivalyje Lenkijoje parodys  „Minetį“ pagal  Thomasą Bernhardą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.