Režisierius Gintaras Varnas ėmėsi su „varniukais“ tamsios pjesės

Rugsėjo 16, 17, 29 ir 30 dienomis Kauno miesto kameriniame teatre vyks režisieriaus Gintaro Varno spktaklio „Pagalvinis“ (pagal Martin McDonagh pjesę) premjera. 

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2017, 1:45 PM, atnaujinta Sep 11, 2017, 3:28 PM

Išgalvotoje totalitarinėje valstybėje žiauriai nužudomi keli vaikai. Suimamas jaunas rašytojas Katurjanas, kurio apsakymuose aprašomas nužudymo būdas. Užkuriamas detektyvinio žanro siužetas, bet tiek airių dramaturgo Martino McDonagho pjesė „Pagalvinis“, tiek Gintaro Varno spektaklis – ne apie tai.

Iki šiol režisierius nebuvo prisilietęs prie M.McDonagho kūrybos ir šį kartą rinkosi būtent kūrinį, o ne autorių. Pjesė „Pagalvinis“ jį sudomino, kaip pats teigia, dėl kūrybos ir realybės sąsajų, fantazijų pasaulio ir tamsių, makabriškų istorijų. 

M.McDonaghas – pasaulyje žinomas šiuolaikinis airių dramaturgas. Pjesė „Pagalvinis“ (2003 m.) jam pelnė prestižinius Olivier ir „Evening Standart“ apdovanojimus, yra statoma visame pasaulyje (Lietuvoje 2006 me. Valstybiniame Jaunimo teatre ją pastatė režisierius Jonas Vaitkus). 

„Svarbus dalykas, nulėmęs šios pjesės pasirinkimą – makabriška, net liguista,  neogotikinė atmosfera. Kartais net neaišku, ar kai kurie įvykiai vyksta realybėje, ar tik Katurjano galvoje“ – pastebėjo  režisierius. 

Viena iš spektaklio temų – luošinanti ir naikinanti tėvų įtaka vaikų gyvenimui. G.Varnas sutinka, kad yra socialiai aktuali Lietuvoje, tačiau Mantuko istorija nebuvo pirminis motyvas ją pasirenkant. Spektaklyje svarbesnė kūrybos tema: analizuojamas kūrybos ir realybės santykis, kūrybos svarba ir įtaka, kūrėjo atsakomybė už kuriamą meną. Pjesę režisierius laiko himnu kūrybai ir kūrėjui.

G.Varnas „Pagalvinyje“ lieka ištikimas vizualiam, teatrališkam teatrui. Spektaklyje veikia keturi aktoriai, kuriantys ryškius, išskirtinės psichologijos personažus, ir dailininkės Julijos Skuratovos kurtos lėlės bei kaukės, valdomos pačių aktorių. 

Lėlės G.Varno spektakliuose sutinkamos itin dažnai, šią išraiškos priemonę jis naudoja nuo pat savo kūrybos pradžios – „Šėpos“ teatro. „Pagalvinyje“ lėlės įkūnija Katurjano pjesių personažus – tai iš pagalvių sudėliotas Pagalvinio veidas, lėlė mergaitė Jėzus, lėlė berniukas, o deformuotų kaukių pagalba aktoriai kuria tėvų paveikslą. Toks gyvo žmogaus ir lėlių santykis dar labiau akcentuoja spektaklyje analizuojamą ryšį tarp fantazijos, kūrybos ir realybės. 

Spektaklyje vaidina režisieriaus G.Varno antrojo aktorių kurso absolventai, šiemet baigę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kartais mielai vadinami „varniukais“. „Pagalvinis“ paremtas šių aktorių diplominiu darbu, kuris nustebino net patį kurso vadovą. 

„Kai kurie aktoriai kiek per jauni savo vaidmenims ir aš žinojau, kad rizikuoju spektaklio kokybe. Tiesą sakant, nelabai tikėjau, kad jie pajėgs susidoroti su sunkiomis užduotimis. Tačiau buvau nustebintas puikiais darbais, nesigailiu, kad „Pagalvinį“ vaidina labai jauni aktoriai. Tai gera karjeros pradžia“, - kalbėjo režisierius.

„Pagalvinis“ – bendras teatro „Utopia“ ir Kauno miesto kamerinio teatro spektaklis, kurio pastatymą parėmė Lietuvos Kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.