Spalis „Vaidilos klasikoje“ - ilgai lauktų virtuozų mėnuo

Spalvingi klasikos meistrų pasirodymai „Vaidilos“ teatre įgauna pagreitį ir kviečia klausytojus kiekvieną spalio trečiadienį bei sekmadienį praleisti išskirtiniuose „Vaidilos klasikos“ koncertuose. Šį trečiadienį,  19 val. čia skambins jaunosios kartos pianistas virtuozas Lukas Geniušas, kurio muzikinė programa žada nustebinti labiau nei visada. 

 Smuikuoja A.Baranovas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Smuikuoja A.Baranovas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Pianistas L.Geniušas.<br> Rengėjų nuotr.
 Pianistas L.Geniušas.<br> Rengėjų nuotr.
 Baltijos gitarų kvartetas.<br> Rengėjų nuotr.
 Baltijos gitarų kvartetas.<br> Rengėjų nuotr.
 Maestro E.Kaveckas ir choras „Bel Canto“.<br> Rengėjų nuotr.
 Maestro E.Kaveckas ir choras „Bel Canto“.<br> Rengėjų nuotr.
 Dainininkas E.Chrebtovas.<br> Rengėjų nuotr.
 Dainininkas E.Chrebtovas.<br> Rengėjų nuotr.
 Pianistas P.Anderssonas.<br> Rengėjų nuotr.
 Pianistas P.Anderssonas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 2, 2017, 3:03 PM

Rečitaliui - specialus fortepijonas

Lukui neseniai sukako 27–eri, bet jis jau spėjo įkopti į svarbiausius pasaulio pianistų everestus – laimėjo Sidabro medalį Tarptautiniame Chopino pianistų konkurse Varšuvoje (2010) bei  sidabrą prestižiniame P.Čaikovskio pianistų konkurse Maskvoje (2015).
 
L.Geniušo koncertų geografija driekiasi nuo Japonijos iki Niujorko, tačiau kiekvienais metais pianistas trumpam stabteli ir Lietuvoje. Šį kartą pasirodymui „Vaidilos“ teatre jis parengė rafinuotą fortepijoninių perlų programą: Fryderyko Chopino mazurkų, Maurice’o Ravelio „Atspindžius“ ir Sergejaus Prokofjevo sonatų. 

Specialiai šiam atlikėjui į salę bus atvežtas „Grand Yamaha“ fortepijonas, kurio sodrus skambesys efektingai  užlies kamerinę „Vaidilos“ teatro erdvę.

Naujos choro „Bel Canto“ idėjos

Spalio 8 d. publikos laukia choro „Bel Canto“ (meno vadovas Egidijus Kaveckas) pasirodymas kartu su solistu Vaidu Bartušu, Lietuvos kamerinio orkestro styginių kvartetu, pianistu Dariumi Mažintu ir Artūru Bulota. 

„Bel Canto“ tapo pirmuoju Lietuvos choru, pristačiusiu savo „YouTube“ kanalą ir pristačiusiu savo atliekamą muziką „Spotify“, „iTunes“ bei „Amazon“ portaluose. Šis jaunas kolektyvas taip pat yra pirmasis šalies choras, patekęs į Lietuvos rekordų knygą: 2015 metų pabaigoje „Bel Canto“ tris vakarus iš eilės koncertavo Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje, o choro programą „Deep Field“ išgirdo beveik du tūkstančiai klausytojų. 

Pastarąjį kūrinį klausytojai galės išgirsti ir „Vaidilos“ teatre spalio 8-ąją. Primename: jam  atlikti reikia mobiliosios programėlės! Taigi choras iklausytojams ruošia neįprastų staigmenų.

Modernioji klasika - gitarų garsais

Nudžiuginti savo gerbėjus žada ir iBaltijos gitarų kvartetas – ilgai lauktas jo pasirodymas numatytas spalio 11-ąją. 

Šie keturi žavūs vyrukai - Zigmas Čepulėnas, Sergejus Krinicinas, Saulius S.Lipčius ir Chrisas Ruebensas (Belgija) - groja tik specialiai jiems pagamintomis ispanų meistro Manuelio Contrero gitaromis ir stebina universalumu skambindami įvairių žanrų, epochų ir stilių muziką. 

Gitaristai yra vertinami visame pasaulyje, jau 0koncertavę daugiau kaip 20 pasaulio šalių. Itin didelio klausytojų susidomėjimo bei palaikymo jie sulaukė Berlyno filharmonijoje. 

O „Vaidilos“ teatre kvartetas atliks šiuolaikinių kompozitorių kūrybą - Gustavo Holsto, Pete’s Townshendo, Paolo Devecchi, Fausto Latėno ir kvarteto nario Ch.Ruebenso kūrinius.   „Lietuva turi džiaugtis, kad turi tokį šaunų kolektyvą, kuris nedaro nuolaidų sau. Jo nariai visi talentingi, turi puikų humoro jausmą, o tai pasitaiko ne kiekviename kameriniame ansamblyje“, - taip šį kolektyvą apibūdino muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Kerės gražiausiomis operų arijomis 

Romantiškų melodijų mėgėjus spalio 15 d. „Vaidilos“ teatre pradžiugins operos solisto Eugenijaus Chrebtovo koncertas. Jame skambės gražiausios P.Čaikovskio, G.Verdi, J.Massenet, G.Bizet, W.A.Mozarto ir G.Puccini operų arijos bei romansai. 

Ukrainoje gimęs solistas studijas baigė Lietuvoje, pelnė ne vieną prizą prestižiniuose vokalistų konkursuose Lietuvoje bei užsienyje. „Vaidilos“ teatro scenoje E. hrebtovas pasirodys drauge su pianistu Dariumi Mažintu, aktyviai dalyvaujančiu įvairausio stiliaus muzikos projektuose.

Stebins profesionalumu jaunimas

Spalio 22 d. į „Vaidilos“ teatro sceną kils jaunieji talentai. Tai – vienas specialiųjų „Vaidilos klasikos“ vakarų, skirtų kylančioms muzikos žvaigždėms. Pirmajame šį sezoną šio ciklo koncerte pasirodys pianistas Paulius Anderssonas.

Muziko karjerą jis pradėjo būdamas vos dešimties metų. Šiuo metu Pauliui 22–eji, ir jis jau yra keliolikos tarptautinių konkursų nugalėtojas. 

Koncerte P.Anderssonas skambins latvių, vokiečių, prancūzų ir lenkų fortepijoninės muzikos šedevrus. Tai bus pirmasis renginys, kurio metu  bendrovė „Baltic Optical Disc“ gyvai įrašinės atlikėją ir vėliau panaudos šį įrašą kompkatinei plokštelei.

„Vaidilos klasikos“ vienas tikslų– populiarinti jaunus talentingus atlikėjus, suteikti jiems galimybę pasirodyti didžiojoje Lietuvos scenoje bei sudaryti sąlygas įsiamžinti įrašuose,  panaudoti juos, siekiant tarptautinės karjeros.

Nuo N.Paganini iki A.Pärto 

Spalio mėnesį „Vaidilos klasika“ užbaigs smuiko ir fortepijono dueto melodijomis, kuriomis  publiką džiugins dar du išskirtinio talento muzikai - Andrejus Baranovas (smuikas) ir Vytis Šakūras (fortepijonas). 

Tai tarptautinį pripažinimą pelnę, daugybėje muzikinių konkursų dalyvavę atlikėjai. Smuikininkui A.Baranovui 2012 m. pavyko pelnyti pirmąją vietą bene sudėtingiuasiame Karalienės Elžbietos konkurse Briuselyj. Pianistas V.Šakūras jau daugelį metų yra kviečiamas į įvairias Azijos bei Europos koncertų sales.

Duetas atliks G.Tartini, S.Prokofjevo, N.Paganini, F.Kreislerio, R.Schumanno, M.Ravelio bei  šiuolaikinio kompozitoriaus Arvo Pärto muziką. Tad laukia itin temperamentingas vakaras su meditacijų salelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.