Lietuvos kamerinis orkestras gręžiasi į lietuvių muzikos aukso fondą

Šį sezoną keli Nacionalinės filharmonijos koncertai ypatingi, nes pristato naujas kompaktines plokšteles. Toks bus ir lapkričio 8-ąją Filharmonijoje vyksiantis Lietuvos kamerinio orkestro vakaras, kuriame skambės lietuvių kompozitorių muzika ir bus pristatyta nauja plokštelė – „Muzika kameriniam orkestrui“, įrašyta su įvairiais solistais ir dirigente Adrija Čepaite.

 A.Čepaitė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 A.Čepaitė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2017, 7:57 PM

Plokštelės sutiktuvių koncerte Vilniuje numatyti Broniaus Kutavičiaus, Osvaldo Balakausko, Jurgio Juozapaičio ir Algirdo Martinaičio kūriniai.

Ką tik pasirodžiusi Lietuvos kamerinio orkestro (LKO, vadovas Sergejus Krylovas) kompaktinė plokštelė išsiskiria ypatingu turiniu – čia įrašyti iškiliausių lietuvių autorių: Broniaus Kutavičiaus, Osvaldo Balakausko ir Algirdo Martinaičio, darančių didžiulę įtaką mūsų dabarties muzikos raidai, kūriniai.

Siekdamas priminti XX a. lietuvių muzikos aukso fondą ir pristatyti šią kompaktinę plokštelę plačiau, orkestras jau surengė koncertą  Klaipėdoje, o lapkričio 10-ąją grieš lietuvių muziką Kaune, festivalyje „Iš arti“. 

Bronius Kutavičius, šiemet švenčiantis 85-metį, yra lietuviško muzikinio modernizmo šauklys, dar XX a. 7–8-uoju dešimtmečiais už sovietų „geležinės uždangos“ pažadinęs ne tik muzikinės savivokos, bet ir kultūrinio (netgi politinio) atgimimo bangą.

80-metį šiemet švenčiantis Osvaldas Balakauskas, kaip vakarietiškojo modernumo simbolis, ypač po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais, tapo svarbiausiu naujosios stilistikos autoritetu. Algirdas Martinaitis yra akylas dvasinio visuomenės gyvenimo stebėtojas, išradingai pasitelkiantis įvairiausius stilistinius skolinius, sau artimos praeities bei dabarties muzikos aliuzijas, nepamirštantis ir savo kultūrinio identiteto dalykų. 

Koncerte, skirtame naujos plokštelės sutikimui, skambės joje įrašyti minėtų autorių kūriniai: B. Kutavičiaus „Dzūkiškos variacijos“ kameriniam orkestrui, O. Balakausko Koncertas obojui, klavesinui ir styginiams, A. Martinaičio „Musikalisches Opfer“ („Muzikinė auka“) tenorui, fleitai, obojui ir kameriniam orkestrui. Šių kūrinių solo partijas koncerte atliks Robertas Beinaris (obojus), Vaiva Eidukaitytė-Storastienė (klavesinas), Giovanni da Silva (tenoras, Vokietija), Valentinas Gelgotas (fleita), Eugenijus Paškevičius (obojus), iš fonogramos sklis dainininkės Veronikos Povilionienės balsas.

Koncerte, skirtame naujos plokštelės sutikimui, skambės ne tik joje įrašyti kūriniai, bet ir Jurgio Juozapaičio, šiemet švenčiančio 75-metį, opusas „Viola vs Violence“.

2015 m. festivalyje „Gaida“ pirmą kartą atliktas J. Juozapaičio Koncertas altui ir styginių orkestrui „Viola vs Violence“ tarsi simbolizuoja šiuolaikinį pasaulį. Viola – altas, gėlė – žmogus, bandantis išgyventi bet kokia kaina, kad ir kur būtų – stepių platybėse, dykumoje ar jūros apsuptyje. Alto solo grieš LKO altų grupės koncertmeisteris Jurgis Juozapaitis.

Plokštelėje įrašytus ir koncerte skambėsiančius kūrinius diriguoja jaunosios kartos lietuvių dirigentė Adrija Čepaitė, išsiskirianti turtinga bei įvairialype kūrybine veikla.

Baigusi Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, studijas tęsė Muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete Grace (Austrija). Ypatingą vietą A. Čepaitės veikloje užima grigališkasis choralas ir senoji muzika.

Dirigentė yra 2011 m. susikūrusio ansamblio „Graces & Voices“ bendraįkūrėja, su juo aktyviai koncertuoja Europoje, o ansamblio išleista kompaktinė plokštelė žurnalo „Pizzicato“ pripažinta geriausia senosios muzikos kategorijoje, taip pat pelnė „International Classical Music Awards“ nominaciją (2013 m.).

A. Čepaitė, kaip dirigentė, bendradarbiauja su Lietuvos orkestrais, semiasi patirties kituose Europos šalių orkestruose. 

LKO, solistų ir dirigentės Adrijos Čepaitės koncertas „Muzika kameriniam orkestrui“ ir lietuvių kompozitorių muzikos naujos kompaktinės plokštelės pristatymas Vilniuje vyks lapkričio 8 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.