Dainuojanti Lietuvos fleita Algirdas Vizgirda švenčia kūrybinės veiklos 50-metį

Lapkričio 28 d. neeilinį koncertą Nacionalinėje filharmonijoje sumanė įspūdingą 50-ies kūrybinės veiklos metų sukaktį minintis fleitos maestro, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, ansamblio „Musica humana“ meno vadovas, prof. Algirdas Vizgirda. 

 A.Vizgirda.<br> D.Matvejevo nuotr.
 A.Vizgirda.<br> D.Matvejevo nuotr.
 A.Vizgirda.<br> D.Matvejevo nuotr.
 A.Vizgirda.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 27, 2017, 7:07 PM

Šia proga koncertuoti į Nacionalinės filharmonijos didžiąją salę jis pakvietė ne tik kolektyvus ir solistus, su kuriais bendradarbiauja, bet ir buvusius bei esamus studentus.

A.Vizgirda yra vienas žymiausių mūsų šalies atlikėjų. Jis baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, aspirantūrą Maskvos valstybinėje P.Čaikovskio konservatorijoje, stažavosi Paryžiaus konservatorijoje.
 
Prancūzų fleitos mokyklai atstovaujantis A.Vizgirda dažnai kviečiamas vesti meistriškumo kursus Prancūzijoje, Belgijoje, Austrijoje, Čekijoje, Turkijoje ir Latvijoje. Nuo 1995 m. jis yra Prancūzijos fleitininkų  asociacijos narys. 

Nuo 2001 m. profesoriaus iniciatyva Neringoje kasmet vyksta tarptautiniai fleitos meistriškumo kursai. Su kolegomis iš Prancūzijos 2005 m. jis čia surengė Pirmąjį tarptautinį fleitininkų  konkursą.

Dešimt metų A.Vizgirda buvo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) fleitų grupės narys, vėliau koncertmeisteris, 1971–1994 m. grojo Filharmonijos pučiamųjų kvintete. Nuo 1988 m. jis groja ansamblyje „Baltic trio“. 

A.Vizgirdos kūrybos kelias glaudžiai susijęs su Lietuvos nacionalinės filharmonijos kamerinio ansamblio „Musica humana“ kūrybine biografija (įkurtas 1974 m.). Šio kolektyvo koncertai buvo vieni pirmųjų bandymų autentiškai interpretuoti senąją muziką Lietuvoje. Didelį impulsą ansambliui davė meno vadovo A.Vizgirdos studijos Paryžiaus nacionalinėje konservatorijoje.

Fleitininko rečitaliuose skamba įvairių epochų ir stilių muzika, jo diskografijoje yra albumai „Prancūzijos baroko muzika fleitai“, „Kompiuterizuoto pasaulio pastoralė“, su Prahos muzikos akademijos profesore G.Lukšaite-Mrazkova įrašytos „Visos J.S.Bacho sonatos fleitai ir klavesinui“, su JAV gyvenančiu lietuvių pianistu P.Stravinsku – „Lietuvos ir Prancūzijos XX a. muzika fleitai ir fortepijonui“.

A. Vizgirda 1999 m. inicijavo iki šiol rengiamą tarptautinį kamerinės muzikos vasaros festivalį „Kuršių nerija“, jis yra tarptautinio J.S.Bacho muzikos festivalio sumanytojas. 

Už kūrybines iniciatyvas, festivalio „Kuršių nerija“ programas ir išleistas kompaktines plokšteles A.Vizgirdai 2006 m. paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. 2011 m. jam įteiktas garbingas Prancūzijos apdovanojimas – Meno ir literatūros garbės riterio ordinas – bei Neringos miesto garbės piliečio ženklas, 2014 m. vasarą – Neringos miesto medalis „Už nuopelnus Neringai“. 

2014 m. spalį profesorius apdovanotas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Be to, A. Vizgirda yra Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino kavalierius ir Vyriausybės meno premijos laureatas. 

Pažymėdamas kūrybinės veiklos 50-metį, maestro rengia rečitalį „Dainuojanti Lietuvos fleita“, o jame ne tik pats gros ir diriguos, bet ir suvienys visa būrį bendraminčių. 

Koncerte turėtų pasirodyti ansamblis „Musica humana“, Artūro Dambrausko diriguojamas Valstybinis choras „Vilnius“, Renatos Dubinskaitės ir Saulės Šerytės vokalinis duetas „Duo barocco“, solistai Simona Liamo (sopranas), Steinas Skjervoldas (baritonas), Ula Čaplikaitė, Justinas Mačys, Laima Švabauskaitė, Greta Pocevičiūtė (fleitos), Dace Bičkovska (fleita piccolo, Latvija), Robertas Beinaris (obojus), Evaldas Petkus (violončelė), Aina Kalnciema (klavesinas, Latvija), Violeta Vaičiulienė (fortepijonas, klavesinas), Gediminas Kviklys (klavesinas, vargonai). Koncerte dalyvaus ir A.Vizgirdos studentai. 

Vakare skambės XVII a. anonimo, Tommaso Albinoni, Jean-Baptiste'o Lully, Césaro Francko, Carlo Philippo Emanuelio Bacho, Jean-Philippe'o Rameau, Henry'o Purcello, Georgo Friedricho Händelio, Antonio Vivaldi, Claude'o Debussy, Osvaldo Balakausko, Wilhelmo Poppo, Algirdo Martinaičio ir kitų kompozitorių opusai.

Algirdo Vizgirdos šventinis 50 kūrybinės veiklos metų rečitalis „Dainuojanti Lietuvos fleita“ vyks lapkričio 28 d., antradienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.