Dirigentas Modestas Barkauskas parsivežė iš Lenkijos Bronzinę batutą

„Proceso“ premjeros  Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre dirigentas Modestas Barkauskas laimėjo trečią vietą prestižiniame 10-ajame  tarptautiniame Grzegorzo Fitelbergo dirigentų konkurse Katovicuose (Lenkija). Jam  atiteko vienas iš tradicinių šio konkurso apdovanojimų - Bronzinė batuta ir 15 tūkst. eurų premija. 

 M.Barkauskas tarptautiniame G.Fitelbergo dirigentų konkurse.
 M.Barkauskas tarptautiniame G.Fitelbergo dirigentų konkurse.
10-ojo tarptautinio G.Fitelbergo dirigentų konkurso laureatai (iš kairės) S.Yangas, B.Avni ir  M.Barkauskas. 
10-ojo tarptautinio G.Fitelbergo dirigentų konkurso laureatai (iš kairės) S.Yangas, B.Avni ir  M.Barkauskas. 
M.Barkauskas tarptautiniame G.Fitelbergo dirigentų konkurse.
M.Barkauskas tarptautiniame G.Fitelbergo dirigentų konkurse.
M.Barkauskas.
M.Barkauskas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-11-29 08:18

Kas penkerius metus vykstančio konkurso komisijos balsavimas lėmė, kad pirmoji premija ir Auksinė batuta buvo įteikta taivaniečiui Su-Han Yangui, antroji premija ir Sidabrinė batuta – izraelietei Bar Avni. Konkurso komisijos pirmininku (neturinčiu balsavimo teisės) šįmet dirbo lietuvių dirigentas, buvęs M.Barkausko studijų LMTA pedagogas Juozas Domarkas. 

Pasak jo, laureatus skyrė tik šimtosios pelnytų balų dalys ir visi jie sulaukė ne tik didelės pagarbos, premijų, bet ir kvietimų diriguoti tarptautiniuose koncertų  turuose. 

Dosniausiai iš lietuvių tarptautiniame G.Fitelbergo dirigentų konkurse sėkmė iki šiol šypsojosi kitam maestro,  J.Domarko mokiniui Modestui Pitrėnui: 2003 m. jis laimėjo Auksinę batutą ir tapo pirmosios premijos laureatu. 2007 m. į konkurso laureatų šešetuką buvo prasiveržęs dar vienas lietuvis Dainius Pavilionis. 

„Įtampa konkurse visas dešimt dienų tvyrojo neapsakoma – jos negaliu net  palyginti su teatro spektakliais.  Diriguoti teko  nepažįstamam orkestrui, laiko pasirengti pasirodymams buvo labai mažai. Žinoma, kūrinius buvau išstudijavęs iš anksto – konkursui ruošiausi jau gerą pusmetį“, - pasakojo  M.Barkauskas. 

Vieną  vakarą jis kartu su kitais konkurso laureatais dirigavo iškilmingame koncerte Varšuvos nacionalinėje filharmonijoje, o jau kitą rytą LNOBT dirigentų kambaryje  rymojo prie atverstos „Proceso“ partitūros. 

Laureato  teigimu,  tai - penktasis baletas, kurį  jam patikima diriguoti šiame teatre. Anksčiau  M.Barkauskas  stovėjo prie dirigento pulto „Tristano ir Izoldos“, „Karmen“, „Bolero+“, „Romeo ir Džuljetos“ baleto spektakliuose. 
Kompozitoriaus Mindaugo Urbaičio ir choreografo Martyno Rimeikio sukurto baleto „Procesas“ premjeros, kurias diriguos konkurso laureatu tapęs M.Barkauskas, jau šį savaitgalį - gruodžio 1 ir 2 dienomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.