Mirtis ir teatras: iš laidotuvių – tiesiai ant scenos

Kauno dramos teatro aktoriui, Auksinio scenos kryžiaus laureatui Dainiui Svobonui šių metų gruodis – sunkus ir įtemptas. Ketvirtadienį palaidojusiam tėvą aktoriui po kelių valandų teko lipti į sceną ir vaidinti naujo spektaklio generalinėje repeticijoje. Taip jau sutapo, kad šis spektaklis primena mitą apie mirusio tėvo palikimą sūnums.

 Aktorius Dainius Svobonas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Aktorius Dainius Svobonas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Spektaklio "Natanas Išmintingasis" repeticija.<br> KNDT nuotr.
 Spektaklio "Natanas Išmintingasis" repeticija.<br> KNDT nuotr.
 Aktorius Dainius Svobonas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Aktorius Dainius Svobonas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 7, 2017, 11:05 AM, atnaujinta Dec 7, 2017, 6:02 PM

Tai viena svarbiausių Kauno dramos teatro sezono premjerų – Gintaro Varno režisuotas „Natanas Išmintingasis“ pagal Gottholdo Ephraimo Lessingo pjesę. D.Svobonas spektaklyje vaidina vieną svarbiausių vaidmenų – sultoną Saladiną.

Vokiečių literato G.E.Lessingo pjesė „Natanas Išmintingasis“ – Apšvietos epochos (XVIII a.) utopinė pasaka, išaukštinanti žmogaus protą ir galią tobulinti pasaulį. Pjesės veiksmas vyksta XII amžiaus Jeruzalėje, kur susitinka trijų skirtingų religijų atstovai – žydas judėjas Natanas, krikščionis vienuolis tamplierius ir musulmonas sultonas Saladinas.

Veikale primenamas senas mitas apie stebuklingąjį žiedą – Rytų kraštuose gyveno žmogus ir turėjo stebuklingą žiedą, o kas tą žiedą mūvėjo, tą visur lydėjo ypatinga Dievo malonė ir sėkmė. Žiedas buvo perduodamas iš kartos į kartą mylimiausiam sūnui. Bet kartą atiteko jis žmogui, turinčiam tris sūnus, ir šis niekaip negalėjo apsispręsti, kuriam gi iš jų alikti žiedą, nes visus mylėjo vienodai. 

Pasak režisieriaus Gintaro Varno, svarbu ne religijų skirtumai, o tai, kas visus vienija: „Vienintelė tikra religija – meilė. Ir tai, kad visi mes šiame pasaulyje esame vienos šeimos nariai.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?