Kauno orkestras pasitinka Lietuvos valstybės šimtmetį

Kauno miesto simfoninis orquestras (KMSO) praėjusius metus palydėjo pelnydamas išskirtinį pripažinimą. 

 Kauno miesto simfoninis orkestras.<br> Rengėjų nuotr.
 Kauno miesto simfoninis orkestras.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2018, 10:18 PM

Kaune kartu su orkestru įrašytą JAV tenoro, „Metropolitan opera“ solisto Johno Osborno kompaktinę plokštelę „A Tribute to Gilbert Duprez“ portalas „MusicWeb” pripažino Metų albumu, 
o G.Verdi operos „Rigoletto“ albumą,  įrašytą taip pat Kaune kartu su baritonu Dmitrijumi Chvorostovskiu, Niujorko dienraštis „The New York Times“ įtraukė į 2017-ųjų geriausių klasikinės muzikos įrašų 25–tuką. 

Orkestro vadovas Algimantas Treikauskas džiaugiasi, kad tokios pasaulinės muzikos žvaigždės atvyksta į Kauną ir jas  išgirsta mūsų šalies gyventojai bei svečiai.

2018 metai mūsų šaliai bus išskirtiniai. Ta proga  KMSO  klausytojams dovanos dar daugiau išskirtinių koncertinių programų su pasaulyje žinomais solistais, instrumentininkais bei batutos meistrais.

Jau sausio 19–ąją orkestras pristatys ilgamečius kolektyvo bičiulius. Tai – smuikininkas iš Italijos, buvęs orkestro vyriausias dirigentas Pavelas Bermanas ir ne kartą orkestrui dirigavęs, kartu ne vieną įsimintiną projektą įgyvendinęs Kauno klasikinės musikos mėgėjams puikiai pažįstamas charizmatiškas dirigentas Vilmantas Kaliūnas. Muzikai su Kauno miesto simfoniniu orkestru džiugins klausytojus Dmitrijaus Šostakovičiaus ir Johanneso Brahmso muzika.

Vasario 9 d. kolektyvas minės savo 13–ąjį gimtadienį ir ta proga pakvies gerbėjus prisiminti savo laimėjimus, įgyvendintus planus, gautus apdovanojimus bei šalyje ir už jos ribų sukurtus projektus. Šventinį koncertą orkestras skirs ir džiazo legendos Ellos Fitzgerald 100–osioms gimimo metinėms.

Tai puiki proga susitikti klasikinės ir džiazo muzikos mėgėjams. Koncerto solistai – Marjorie Banesas (vokalas, JAV), Nikolajus Zatolochny (kontrabosas, Rusija), Džonas Marshalas (trimitas, JAV), Vahanas Hayrapetyanas (fortepijonas, Armėnija), Jegoras Kriukovskis (mušamieji, Rusija). Orkestrui ir solistams diriguos vyriausiasis KMSO dirigentas Konstantinas Orbelianas (JAV – Armėnija).

Duoklę patriotizmui Kauno miesto simfoninis orkestras atiduos  koncertine programa „Atgimstanti šimtmečio muzika“. Vasario 16-osios šventinis koncertas alsuos ir tautine dvasia, ir  modernumu. Jame B. Dvariono Koncertą smuikui ir orkestrui h-moll grieš smuikininkas Kostas Tumosa, istorikas Aivaras Lileika papasakos apie Lietuvos Nepriklausomybę, o po to klasytojai išgirs KMSO, ritmo grupės ir elektroninės muzikos kūrėjo atliekamą specialiai šia proga Rimanto Giedraičio ir Motiejaus Bazaro sumanytą kūrinį.

Vasario 21 dieną, kaip ir kasmet, melomanai kviečiami į jau tradiciniu tapusį orkestro ir Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos mokinių koncertą „Vaikai vaikams“, rengiamą kartu su Kauno „Rotary“ klubu. Jo metu bus aukojamos lėšos, kurias ketinama skirti Kauno vaikų reabilitacijos ligoninei. 

Orkestrui bei solistam diriguos V.Kaliūnas. Muzikantai, kuriems teko su juo groti, vertina  dirigento skleidžiamą energiją, jo tobulą repeticijų organizavimą ir dirigavimo techniką. 

Kovo 2–ąją orkestras pakvies prancūzų muzikos mėgėjus į frankofonijos mėnesio atidarymo koncertą. Jame dainuos mecosopranas iš Prancūzijos Ambroisine Bré, diriguos prancūzas Yannas Molénat (Prancūzija). Skambės M.Ravelio, C. Debussy ir M. K. Čiurlionio kūriniai.

Kovo 16–ąją kolektyvas pirmą kartą pristatys koncertinę programą „Orkestro premjeros“, kurioje skambės H.Berliozo „Fantastinė simfonija“ ir  rusų kompozitoriaus S.Prokofjevo simfoninė pasaka orkestrui ir skaitovui „Petia ir Vilkas“.

Tai įdomi istorija, kurią papildo nuostabi muzika, perteikianti pasakos veikėjus. Kiekvienas pasakos personažas susilies su jį įgarsinančiu instrumentu, o skaitovas interpretuos prieš daugiau nei 80 metų sukurtą pasakojimą. Koncertą diriguos Jonas Janulevičius. 

Balandžio 6 d, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje liesis smuiko garsai  - grieš jau ne kartą Kaune lankęsis smuikininkas ir dirigentas iš Italijos Domenico Nordio. Kartu su orkestru jis atliks L. van Beethoveno Koncertą smuikui ir orkestrui D-dur ir R. Shumanno Simfonija nr. 2 C-dur.

Savo 13–ąjį pavasario koncertinį sezoną orkestras užbaigs koncertine programa, kurią dovanos visoms mamoms. Pirmąjį gegužės sekmadienį KMSO kvies švęsti Mamos dieną. 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.