Jaunimo teatre režisuojantis vengrų kūrėjas Árpádas Schillingas aiškinasi, ką reiškia būti autonomiškam

Praėjusią savaitę Jaunimo teatre Vilniuje repeticijas pradėjo vengrų režisierius Árpádas Schillingas. Jis stato spektaklį darbiniu pavadinimu „Autonomija“.

Lietuvos teatro publikai Á.Schillingas neblogai pažįstamas - 2015 m. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre sukūrė spektaklį pagal M.Ivaškevičiaus pjesę „Didis blogis“.
Lietuvos teatro publikai Á.Schillingas neblogai pažįstamas - 2015 m. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre sukūrė spektaklį pagal M.Ivaškevičiaus pjesę „Didis blogis“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2018, 11:51 AM

Lietuvos teatro publikai Á.Schillingas neblogai pažįstamas. Nuo pirmųjų nepriklausomybės metų mūsų šalies teatro festivaliuose režisierius su nepriklausomo teatro grupe „Krétakör“ pristatė ne vieną pasaulyje išgarsėjusį savo kūrinį, o 2015 metais Lietuvos nacionaliniame dramos teatre sukūrė spektaklį pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę „Didis blogis“.

Vos atvykęs į teatrą, Á.Schillingas pabrėžė: „Nepaprastai vertinu ir gerbiu režisierių Eimuntą Nekrošių ir jo darbus. Todėl man didelė garbė dirbti toje pačioje scenoje, kurioje E.Nekrošius pradėjo kūrėjo kelią.“

Antrą kartą į Lietuvą režisierius sugrįžo kurti kitokio spektaklio.

„Teatro vadovas Audronis Liuga man pasiūlė tam tikrą kryptį, temą – autonomija. Šis žodis man ypač svarbus, be to, jis turi labai daug skirtingų prasmių.

Ką reiškia autonomija? Tai gali būti politinis, socialinis, asmeninis klausimas. Jo reikšmė plati, juo galima apibūdinti ir nepriklausomybę, ir vienatvę. Taip pat šis žodis gali reikšti ką nors progresyvaus arba ką nors regresyvaus... Bet mane labiausiai domina kiekvieno mūsų asmeninio gyvenimo autonomija“, – teigė režisierius.

Prieš atvykdamas į Vilnių statyti spektaklio, Á.Schillingas atsirinko keturiolikos aktorių komandą ir studijavo įvairią medžiagą apie šiuolaikinės Lietuvos visuomeninę, kultūrinę, politinę padėtį. Repeticijos prasidėjo be iš anksto parašytos pjesės, beveik nuo nulio. Spektaklis bus sukurtas per šešias savaites.

Pirmosiomis savaitėmis, pasitelkęs diskusijas, aktorių improvizacijas ir jų asmenines istorijas, režisierius kartu su menine bendraautore Ildikó Gáspár pagal pasirinktą temą kuria dramaturginį tekstą.

„Man labai svarbu atverti situaciją, kalbėti apie kylančius klausimus ir kiekviename žingsnyje dirbti drauge. Kadangi Lietuvos aktoriai sugeba gerai improvizuoti ir dirbti su abstrakčia medžiaga, tikiuosi jų indėlio į šį projektą. Labai viliuosi, kad aktoriai nesutriks per repeticijas, kurios, pradėtos nuo nulinės būsenos, iš tiesų yra tiesiog tam tikra autonomija. Man tai primena E.Nekrošiaus darbą – procesą, į kurį jis pasineria statydamas spektaklius.

Realizmas ir groteskas – šie du dėmenys mane domina labiausiai. Man visuomet buvo didžiausias iššūkis surasti būdą, kaip juos būtų galima sujungti. Viena kryptis – žmogaus trapumas, vienišo žmogaus tragiškumas, mūsų kūno ar sielos troškimai. Kita kryptis kur kas platesnė: kaip mes bandome atkurti socialinius ryšius?

Tad pirmai krypčiai mes bandysime sukurti paprastas realistines scenas. O antroje kryptyje ieškosime kelio, kaip su humoru atskleisti mūsų visuomenės problemas“, – apie kuriamą spektaklį pasakojo režisierius.

Á.Schillingas kartu su bendraautore I.Gáspár specialiai spektakliui kuriamoje pjesėje sieks atspindėti mūsų nesibaigiančias didesnes ar mažesnes pastangas įgyti autonomiją.

Kuriant spektaklį aktyviai dalyvauja ir kompozitorius Gintaras Sodeika. Išnaudodamas aktorių balsų galimybes, jis ieško akustinės terpės, kuri spektaklyje vaizduojamai realybei suteiks poetinę kryptį. Spektaklio tekstą iš vengrų kalbos verčia Aistė Paulauskytė.

Spektaklio „Autonomija“ bendrakūrėjai – Jaunimo teatro aktoriai Kristina Andrejauskaitė, Andrius Bialobžeskis, Ina Kartašova, Aleksas Kazanavičius, Janina Matekonytė, Vidas Petkevičius, Lukas Petrauskas, Dovilė Šilkaitytė, Neringa Varnelytė, taip pat Dainius Gavenonis, Viktorija Kuodytė, Valentinas Masalskis ir du jauni Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai – Rugilė Latvėnaitė ir Simas Lunevičius.

Spektaklio „Autonomija“ premjera – 2018 m. kovo 9 ir 10 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo