Italų pianistas Vincenzo De Martino karštąją Sardiniją iškeitė į Lietuvą

Vilniaus senamiestyje įsikūrusioje „White Piano Hall“ koncertų salėje prasideda naujas festivalis „Pavasaris White Piano Hall“. Jo programoje – 14 skirtingo žanro ir stilių koncertų. Viename jų jau šį šeštadienį, vasario 24 d., pasirodys pianistas iš Italijos Vincenzo De Martino, kuris kvies klausytojus kartu pasinerti į magišką fortepijono pasaulį.

 Pianistas iš Italijos V.De Martino kvies klausytojus kartu pasinerti į magišką fortepijono pasaulį.
 Pianistas iš Italijos V.De Martino kvies klausytojus kartu pasinerti į magišką fortepijono pasaulį.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-20 17:11

Koncerto programoje kompozitoriai, kurių nereikia pristatinėti: baroko genijus Johannas Sebastianas Bachas, XX a. rafinuotasis Paulas Hindemithas, elegantiškasis prancūzas Maurice'as Ravelis ir talentingasis Ferencas Lisztas. Pasak V.De Martino, tai muzika, išvalanti sielą, nepagražinta, nesiekianti įtikti ar sužavėti blizgučiais ir pigiu turiniu. Tik tikra muzika sukuria stebuklą, suteikia žmonėms džiaugsmo ir dvasios ramybės. O juk tai ir yra viskas, ko mums reikia.

Pianistas sutiko pasidalyti mintimis apie jo širdį užkariavusią Lietuvą, muziką ir artėjantį koncertą.

– Kokia jūsų atvykimo į Lietuvą priežastis? Kas pastūmėjo iškeisti saulėtąją Sardiniją į Lietuvą?

–  Pirmą kartą į Lietuvą atvykau 2014 metais, gavęs  „Erasmus“  programos stipendiją studijuoti Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Iš tiesų, be Lietuvos, buvau pasirinkęs dar keletą šalių, tačiau likimas lėmė, kad pirmasis atsakymas buvo iš Vilniaus, kad esu laukiamas čia.

Nesirinkau Lietuvos aklai, iš kitų italų pianistų buvau girdėjęs puikių atsiliepimų apie prof. Jurgį Karnavičių. Ir dabar galiu pasakyti, kad tai buvo puikus pasirinkimas.

– Kokius privalumus įžvelgiate gyventi Lietuvoje?

– Pastebėjau, kad Lietuvoje žmonės labai rimtai vertina savo profesiją. Kaip pianistas, turėjau daug galimybių įvairiausiuose projektuose ir koncertuose bendradarbiauti su kitais muzikantais. Vilnius yra labai kompaktiškas miestas, o kultūrinis gyvenimas labai aktyvus ir įtraukiantis. Nuostabu, kad šiame mieste vyksta tiek daug koncertų, festivalių, meistriškumo kursų, kuriuos gali ir stebėti, ir juose dalyvauti, semtis patirties iš garsiausių pasaulio muzikų.

– Kokie, jūsų manymu, pagrindiniais skirtumai tarp lietuvių ir italų? Ko reikėtų vieniems iš kitų „pasiskolinti“?

– Manau, lietuviams trūksta pasitikėjimo savimi, savo jėgomis, o italams ši savybė liejasi per kraštus. Pastebėjau, kad kartais lietuviams sunku atsakyti tuo pačiu į mano aktyvų ir emocionalų bendravimą. Todėl norėtųsi palinkėti lietuviams būti laisvesniems ir atviresniems.

O italai iš lietuvių galėtų pasimokyti disciplinos ir atsakingumo.

– Kaip prasidėjo jūsų pianisto karjera? Ar muzikavimas buvo jūsų giminės tradicija?

– Mano tėvai nėra muzikantai, aš pirmasis giminėje pasirinkau profesionalaus muziko kelią. Vaikystėje pamačiau animacinį filmuką, kuriame kažkas skambino fortepijonu. Mane tai pakerėjo ir paprašiau tėvų vesti mane į fortepijono pamokas.

Daug metų mokiausi privačiai, vėliau įstojau į Kaljario valstybinę muzikos konservatoriją, kur įgijau pianisto bakalauro laipsnio diplomą. Lietuvoje tęsiau magistro studijas, o dabar studijuoju meno doktorantūroje.

– Kokį maistą valgote? Ar vyrauja italų virtuvė, ar pamėgote lietuviškąją? Ar mėgstate gaminti?

– Cepelinus. Jokauju, nepamiršau ir itališko maisto. Mėgstu lietuvišką virtuvę, tačiau geriausiai jaučiuosi valgydamas tradicinius itališkus patiekalus. Deja, mano šefo galimybės baigiasi makaronų išvirimu.

– Išmokti lietuviškai – tikras uždavinys. Nepaisant to, jau puikiai kalbate lietuviškai. Ar sunku buvo  mokytis kalbos?

– Man labai patinka mokytis naujų kalbų. Mokykloje mokiausi senovės graikų ir lotynų kalbų, o lietuvių kalba turi daug panašumų. Manau, tai labai palengvino lietuvių kalbos mokymąsi. Kiekvieną dieną turiu galimybę kalbėti lietuviškai su draugais, profesoriais ir kolegomis darbe, todėl nuolat tobulėju.

– Esate daugelio tarptautinių konkursų laureatas, G.P.da Palestrinos konservatorijos absolventas ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos doktorantas, aktyviai koncertuojate Lietuvoje ir užsienyje. Kokie tolesni jūsų karjeros planai?

– Artimiausi planai  dalyvauti tarptautiniame Stasio Vainiūno pianistų konkurse. Taip pat yra suplanuotų koncertų Lietuvoje ir Italijoje. Be koncertinės veiklos, daug laiko skiriu mokslinei veiklai kaip doktorantas.

– Kas lėmė jūsų koncerto „White Piano Hall“ koncertų salėje programą?

– Labai džiaugiuosi pasiūlymu koncertuoti šioje idealią akustiką turinčioje erdvėje ir dar visiškai nauju fortepijonu. Muzikantams tai tikras malonumas.

Kalbant apie programą – aš visą laiką stengiuosi į savo repertuarą įtraukti skirtingų stilių ir kompozitorių kūrinių. Ypač mėgstu atlikti XX-XXI amžiaus muziką, kaip P.Hindemitas ir M.Ravelis. Taip pat koncerto programoje išgirsite F.Liszto sonatą-fantaziją “Perskaičius Dantę”, kuri yra viena ryškiausių ir sunkiausių pianistinės literatūros kurinių.

V.De Martino koncertas „Music is all you need“. Vasario 24 d. 19 val.  „White Piano Hall“ koncertų salė  (Kėdainių g. 1, Vilnius). 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.