„Auros“ premjera: Rytų kultūros patirtys ir žmonių santykiai

Su vienintele Lietuvoje tarptautine šokio trupe, kurioje dirba aukščiausio lygio meistriškumą scenoje demonstruojantys profesionalai iš Lietuvos, Filipinų, Kinijos, JAV, Italijos, Prancūzijos, Rusijos, choreografas Vangelis Legakis (Graikija) kalbins žiūrovus kiekvienam be išimties reikšmingomis temomis. Toks pokalbis vyks naujame „Auros“ šokio teatro spektaklyje „Laikini šešėliai“.

Scena iš spektaklio „Laikini šešėliai“.<br> L.Vansevičienės nuotr.
Scena iš spektaklio „Laikini šešėliai“.<br> L.Vansevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-21 16:45

Pasak šokio teatro „Aura“ atstovės Editos Grudzinskaitės-Kiznienės, šokio spektaklyje kalbama apie santykius, kuriuos sukuriame savo gyvenime ar gyvenimuose. Jo premjera šeštadienį vyks Klaipėdos kultūros fabrike, sekmadienį – Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje.

Choreografas V.Legakis, pristatydamas būsimo šokio spektaklio idėją, pasitelkia psichiatro Carlo Gustavo Jungo terminą „savirealizacija“, apibūdinantį žmogaus raidos procesus. Jų metu žmogus sąmoningai atskiria save nuo kitų, tačiau suvienija savo kūną, protą, dvasią ir emocijas, suvokdamas jų tarpusavio priklausomybę.

„Kiekvienas mūsų sutiktas žmogus palieka tam tikrą žymę ir duotas mums ne be priežasties. Kiekvienas santykis – pamoka, tik klausimas, ko mes iš jo išmokstame. Kaip harmonizuoti santykį tarp tradicinių požiūrių atstovų ir šiuolaikinės jaunosios kartos? Ką daryti, kad šių dienų vaikai bręstų ne kaip atskiri individai, o kaip bendro organizmo – sociumo dalis, kurdami darnias ir laimingas šeimas?“ – klausia spektaklio kūrėjai.

Jų teigimu, greito vartojimo kultūra kėsinasi ne tik į materialų pasaulį, bet ir į mūsų dvasinę gyvastį. Yra problema – yra ir jau sukramtyti jos sprendimai. Greitos skyrybos, greitosios paskolos, netrukus – ir greita santuoka internetu taps tikrove. Išsiskirti tapo lygiai taip pat paprasta, kaip išpilti atšalusią arbatą, užuot ją pašildžius. Visa tai kaip kraitį dovanojame savo vaikams.

Būsimos premjeros temą choreografui padiktavo jo asmeninės patirtys. Jis teigia, kad visa jo kūryba turi nuorodą į jo asmeninį gyvenimą. Choreografas ilgus metus praktikuoja meditaciją, domisi sąmoningumo ir dvasinėmis praktikomis.

„Visa skirtingos kultūrinės patirties informacija persikelia į kūrybą. Ilgus metus domėjausi kinų kultūra: mokiausi Kinų medicinos ir kovos menų. Mano patirtis Azijoje padarė stiprią įtaką mano choreografijai“, – teigia V.Legakis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.