Su pavasariu grįžta festivalis „Sugrįžimai“ – jau 20-asis

Kovo 20-ąją Vilniuje startuojantis Lietuvos muzikų rėmimo fondo jubiliejinis tarptautinis muzikos festivalis „Sugrįžimai“ parves namo iš užsienio dešimtis talentingų atlikėjų.

Festivalį pradės tarptautinių konkursų laureatas V.Gurstis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Festivalį pradės tarptautinių konkursų laureatas V.Gurstis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-19 10:50

Festivalio rengėjų siekis šiemet – pristatyti ne tik svetur studijuojančius ar dirbančius jaunus muzikus, tarptautinių konkursų laureatus, kurie tik pradeda veiklą pasaulio scenose, bet ir pakviesti jau dalyvavusius šioje šventėje brandžius atlikėjus.

Jubiliejiniai „Sugrįžimai“ pakvies į 25 koncertus, kuriuose dalyvaus 28 svetur studijuojantys ar dirbantys menininkai bei 12 jų kolegų užsieniečių ir per 100 Lietuvoje dirbančių muzikų.

Laukiama svečių iš 17 šalių: Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Austrijos, Latvijos, Izraelio, Suomijos, Nyderlandų, Ispanijos, JAV, Norvegijos, Šveicarijos, Čilės, Kanados, Rusijos. Pirmą kartą festivalyje koncertuos atlikėjai iš Brazilijos ir Naujosios Zelandijos.

Koncertai vyks Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Pakruojyje, Šalčininkuose.

Pagerbs litvakų indėlį

Šie metai paženklinti dar vienu jubiliejumi – Izraelio valstybės 70-mečiu. Jį Muzikų rėmimo fondas pažymės fetsivalyje septynių koncertų ciklu. „Tai Lietuvos žydų muzikų indėlio į mūsų kultūrą įvertinimas ir bendradarbiavimo su Lietuvos žydų bendruomene rezultatas“, – apibūdino ciklą rengėjai.

Šių koncertų seriją pradės 1993 m. įkurtas fortepijoninis trio „Musica Camerata Baltica“, kuriame groja Leonidas Melnikas (fortepijonas), Borisas Traubas (smuikas), Valentinas Kaplūnas (violončelė). Vakare dalyvaus ir kantorius Shmuelis Yatomas.

Po 15 metų iš Kanados į festivalį sugrįš smuikininkas litvakas Atis Hiacetonas Bankas, koncertavęs Europoje, JAV, Pietų Korėjoje, Japonijoje, buvusioje Sovietų Sąjungoje. Muzikas dėsto Toronto Karališkojoje Glenno Gouldo muzikos konservatorijoje, vadovauja tarptautiniam vasaros muzikos festivaliui „Music Niagara“. Jį atlydės kanadietė pianistė Victoria Korchinskaya–Kogan.

Cikle koncertuos ir Fondui gerai pažįstama M.K.Čiurlionio kūrybos tyrinėtoja pianistė iš Izraelio Irena Friedland bei festivalio Garbės viešnia Judita Leitaitė (mecosopranas).

Litvakų muzikai Lietuvoje ir pasaulyje bus skirta ir šiemetinė „Sugrįžimų“ konferencija. Joje

pranešimus skaitys muzikologas Vaclovas Juodpusis, Dr. Lara Lempert, profesorius., habil. dr. Leonidas Melnikas, Dr. Kamilė Rupeikaitė. Konferencijoje bus rodomas Sauliaus Sondeckio jaunesniojo sukurtas dokumentinis filmas apie žydų muzikus.

Šalia bičiulių – debiutantai

Visą jaunųjų muzikų būrį, besitobulinantį Vokietijoje, festivalyje pristatys pianistė ir pedagogė Raminta Lampsatytė. Tai – Aušvinta Locci (sopranas), Paulius Užgalis (bosas-baritonas), Elena Sverdiolaitė (sopranas), Charlotte Kilsch (sopranas), Augustė ir Ieva Petkūnaitės (fortepijonas). Koncerte prie šių atlikėjų prisijungs viešnios – JAV sopranas Rachel Elezi ir brazilų mecosopranas Luciana Monteiro de Castro bei pianistas Guida Borghoffas.

Festivalyje išgirsime ir Suomijoje studijuojantį violončelininką, 11-kos tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatą Augustą Gocentą, sugrįš violončelininkė, kontrabosininkė Žana Miniotaitė, pasikvietusi kolegę violončelininkę Anną Koshkiną. Vargonų koncertą surengs Liana Dolgopolova, studijuojanti Nyderlanduose. Jai talkins sopranas Fausta Balčaitytė ir moterų choras „Liepos“.

Laukia pažintis su Latvijos nacionalinio operos teatro solistu, Latvijos nacionalinio dramos teatro aktoriumi, LMTA docento A. Januto klasės magistrantu Juriu Jope. Su naujai įkurtu ansambliu „Edso Ensemble“ atvyks sceniniu vardu Remi J.Edson pasivadinęs fleitininkas iš Nyderlandų Remigijus Kažukauskas. Jį atlydės stygininkų grupė.

Koncertuos ir gerai žinomas seserų Daunyčių ansamblis „Regnum Musicale“. Po šešerių metų festivalyje vėl išgirsime fagotininką iš Čilės Žilviną Smalį, „Orquesta Filarmonica de Santiago“ fagotų grupės koncertmeisterį bei Didžiojo Santjago universiteto fagoto ir kamerinės muzikos profesorių. Jis surengs LMTA ir meistriškumo pamoką.

Išeivijos muzikams skirtame vakare muzikologas V.Juodpusis pristatys JAV gyvenusio kompozitoriaus, vargonininko, dirigento, muzikologo, prof. Juozo Žilevičiaus kūrybą.

Puošmena – operos žvaigždės

Tačiau bene svarbiausiu 20-ųjų „Sugrįžimų“ renginiu Lietuvos muzikų rėmimo fondas skelbia balandžio 18-osios koncertą, kuriame pasirodys operos grandas Kristianas Benediktas (Vaidas Vyšniauskas), tarptautinių konkursų laureatas, tenoro Edgaras Davidovičius, trimitininkas iš JAV Dovas Lietuvninkas, Čiurlionio kvartetas ir 12-kos tarptautinių konkursų laureatas Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“.

Išskirtinis koncertas numatytas ir festivalio pabaigai. Jis gegužės 3-ąją suburs Nacionalinės filharmonijos scenoje operos žvaigždes: Braunschweigo valstybinio teatro solistę Mildą Tubelytę, operos solistę šveicarę Anną Traub ir Norvegijos nacionalinės operos Osle solistą, tenorą Thorbjørną Gulbrandsøy.

O šventės pradžia – kovo 20-ąją Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje. Čia koncertuos duetas „H2F“. Tai darbą Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro orkestre ir magistro studijas Nacionalinėje Paryžiaus konservatorijoje derinanti arfininkė Aistė Baliunytė bei D.Britanijoje ir Vokietijoje studijavęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) doktorantas, fleitininkas, tarptautinių konkursų laureatas Vytenis Gurstis.

Vakare taip pat pasirodys „Sugrįžimų“ debiutantai, LMTA docento Liudo Norvaišo auklėtiniai, tęsiantys studijas Graco universitete Austrijoje. Tai – baritonas Dmitrijus Kudrinas, sukūręs ne vieną vaidmenį „Vilnius City Opera“ spektakliuose, bei sopranas Gintarė Ramana (Ramanauskaitė).

Kovo 22-ąją festivalį tęs kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ narė, tarptautinių konkursų laureatė smuikininkė Lina Marija Domarkaitė su lietuvių pianiste Aušra Vaitkute. Jos koncertuos Vilniaus paveikslų galerijoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.