Lietuvių dirigentė rengiasi debiutui Niujorko „Carnegie Hall“

Jau šį trečiadienį vienos garsiausių pasaulio koncertų salių – Niujorko „Carnegie Hall“ – publika prie dirigento pulto pirmą kartą išvys 32 metų lietuvę Mirgą Gražinytę-Tylą. Jos mostams paklus „Metropolitan Opera“ teatro orkestras.

 Diriguoja M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Diriguoja M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Diriguoja M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Diriguoja M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Diriguoja M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Diriguoja M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 16, 2018, 2:12 PM, atnaujinta Apr 16, 2018, 2:25 PM

Karjerą muzikiniame teatre pradėjusiai Mirgai įprasta bendrauti su teatralais, tačiau šį kartą jie kartu imsis ne teatrinės programos. Koncerte skambės P.Čaikovskio Ketvirtoji simfonija, C.Debussy simfoninis preliudas „Fauno popietė“ ir M.Musorgskio vokalinio ciklo „Mirties dainos ir šokiai“ orkestrinė versija, solo dainuos mecosopranas Anita Rachvelišvili.

Kitus du „Metropolitan Opera“ orkestro koncertus  „Carnegie Hall“ šį sezoną diriguos batutos korifėjai G.Noseda ir M.T.Thomas.

Tapusi Birmingamo simfoninio orkestro meno vadove M.Gražinytė išlaikė pasitikėjimo testą ir nuolat atkreipia į save meno bendruomenės dėmesį. Neseniai „ARTE“ televizija ir ZDF kanalas pristatė dokumentinį filmą apie dirigentę, – beje, kaip leitmotyvas jame skamba „Fauno popietė“.

Klasikinės muzikos portalo „Bachtrack“ naujausiose reitingų suvestinėse M.Gražinytė-Tyla dalijasi antrąja vieta tarp pasaulio dirigenčių moterų kartu su 61 metų amerikiete Marin Alsop. Tiesa, jas lenkia net 47 vyrai.

Smagu, kad savo siela Mirga liko Lietuvoje, neatitrūko nuo lietuvių muzikos. Prieš kelias dienas pasibaigusiose Birmingamo simfoninio orkestro europinėse gastrolėse skambėjo ir kompozitorės Ramintos Šerkšnytės „Ugnys“. M.Gražinytė pirmoji įtraukė lietuvišką kūrinį į šio garsaus orkestro gastrolių repertuarą.

Tiesa, dirigentė pasitraukė iš svarbių, Lietuvos šimtmečiui skirtų koncertų Švedijoje, Lietuvoje ir Vokietijoje. Tačiau tai buvo neišvengiama. Nuo liepos mėnesio iki lapkričio vidurio Mirga bus pasinėrusi į motinystės rūpesčius ir džiaugsmus – rugpjūčio pabaigoje ji su savo partneriu turėtų susilaukti pirmagimio.

Tarp kitko tai suteiks galimybę pasireikšti Mirgos pėdomis sėkmingai sekančiai, kaip ir ji, buvusiai „čiurlioniukei“ Giedrei Šlekytei. Ši jauna dirigentė perims iš draugės monumentalią programą Vilniaus festivalyje, kuris jau birželio 3-ąją atkeliaus į sostinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.