Moterų atspindžiai spektaklyje „Dvasiniai reikalai“ Ingmaro Bergmano šimtmečio proga – pokalbis su spektaklio kūrėjais

Vilniaus mažasis teatras pirmasis paminėjo garsaus švedų režisieriaus, rašytojo Ingmaro Bergmano šimtmetį spektakliu „Dvasiniai reikalai“. Tai spektaklis apie žmogaus vidų. Apie vaikystės skaudulius. Senėjimo baimę. Apie negražią, nudėvėtą, pavargusią sielą.

 Aktorė G.Latvėnaitė monospektaklyje „Dvasiniai reikalai“.<br> L.Vansevičienės nuotr.
 Aktorė G.Latvėnaitė monospektaklyje „Dvasiniai reikalai“.<br> L.Vansevičienės nuotr.
 Aktorė G.Latvėnaitė monospektaklyje „Dvasiniai reikalai“.<br> L.Vansevičienės nuotr.
 Aktorė G.Latvėnaitė monospektaklyje „Dvasiniai reikalai“.<br> L.Vansevičienės nuotr.
 Aktorė G.Latvėnaitė monospektaklyje „Dvasiniai reikalai“.<br> L.Vansevičienės nuotr.
 Aktorė G.Latvėnaitė monospektaklyje „Dvasiniai reikalai“.<br> L.Vansevičienės nuotr.
 Režisierius K.Glušajevas ir aktorė G.Latvėnaitė.<br> A.Vasilenko nuotr.
 Režisierius K.Glušajevas ir aktorė G.Latvėnaitė.<br> A.Vasilenko nuotr.
Į I.Bergmano šimtmečio vakarą atvyko Švedijos ambasadorė M.Ch.Lundqvist.<br> L.Masio nuotr.
Į I.Bergmano šimtmečio vakarą atvyko Švedijos ambasadorė M.Ch.Lundqvist.<br> L.Masio nuotr.
I.Bergmano 100-mečio minėjimas Vilniaus mažajame teatre. Teatrologė A.Braškytė (dešinėje) kalbina aktorę G.Latvėnaitę ir režisierių K.Glušajevą.<br> L.Masio nuotr.
I.Bergmano 100-mečio minėjimas Vilniaus mažajame teatre. Teatrologė A.Braškytė (dešinėje) kalbina aktorę G.Latvėnaitę ir režisierių K.Glušajevą.<br> L.Masio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Alma Braškytė, Rūta Jakimauskienė

Apr 25, 2018, 4:22 PM

Šiemet Lietuvoje bus ne vienas renginys, skirtas didžiam švedų menininkui, o Vilniaus mažajame teatre galima pamatyti šio sezono naujieną – spektaklį „Dvasiniai reikalai“ pagal I.Bergmano kūrinį. Šio spektaklio kūrėjai Kirilas Glušajevas ir Gintarė Latvėnaitė dalijosi mintimis apie kūrybinį procesą ir atradimus. Aktorius kalbino teatrologė Alma Braškytė.

– Kodėl I.Bergmanas, kodėl „Dvasiniai reikalai“?

Režisierius K.Glušajevas: Kai aktorė G.Latvėnaitė paprašė atkreipti dėmesį į vieną nerealizuotų I.Bergmano scenarijų „Dvasiniai reikalai“, iš pradžių sureagavau kaip į aktorės ambiciją turėti monospektaklį. Perskaičiau. Tekstas slėpė daugybę nežinomųjų, bet intuityviu lygmeniu užkabino.

Vėliau, stebėdamas naktinį Vilniaus gyvenimą, moteris, kurios žurnaluose ir TV laidose pristatomos kaip lydimos sėkmės, sutikdamas jas baruose, kuriuose pigiausias alus, ėmiau suprasti, kad tekstai, kuriais jos kalba, yra tankiai sudėti į šį monologą. Čia yra ir šių moterų nerealizuotas kūrybinis potencialas, ir santykiai su vyrais, tėvais, kitomis moterimis.

Tada supratau, kad į šį I.Bergmano tekstą galima pažvelgti kaip į tam tikrą moterų, kurios gyvena Lietuvoje, ir tų problemų, su kuriomis jos susiduria, kaleidoskopą. 

Skaitydamas apie I.Bergmaną, aptikau tokią mintį apie jo kūrybą: „Veidrodis sudužęs ir įdomu, ką atspindi šukės.“ Šioje pjesėje kaip sudužusiame veidrodyje buvo labai daug atspindžių tų moterų, iš pažiūros – sėkmės lydimų, padariusių karjerą, o iš vidaus – sueižėjusių, sudilusių...

– Ar buvo esminių nesutarimų suvokiant pjesę?

Aktorė G.Latvėnaitė: Pradėjus repetuoti mūsų požiūriai nesiskyrė. Buvau paklusni aktorė, man buvo įdomu klausytis režisieriaus. Džiaugiuosi, kad jis subūrė stiprią komandą. Tai – žmogus, paskui kurį eina labai daug žmonių, ir dirbti su juo didžiulis malonumas.

Dirbdamas su K.Glušajevu jauti, kaip pats augi, nes jis – eruditas, inteligentas, savo srities profesionalas. Aš negalėjau jam nepaklusti – net jei ir prieštaraudavau, iš karto atsirasdavo argumentų, kuriems negalėdavau oponuoti.

K.G.: Kiek teko diskutuoti su įvairiais žmonėmis apie moteris I.Bergmano filmuose, visi pabrėžė, kiek daug pragaro yra jo personažuose. Tai neįtikėtina. Tada ir supratau, kad kalbėti apie I.Bergmaną neturint psichologijos žinių, būtų labai sudėtinga. Tad kvietėmės specialistus, kurie mums labai padėjo.

Po pirmųjų repeticijų pradėjome pastebėti, kokios spalvos spektaklyje bus ryškiausios. Pamatėme, kad viena ryškiausių – motinos tema. Tai – tragiškas, dramatiškas ryšys. Per pjesės herojės Viktorijos patirtis analizavome ir Gintarės santykį su mama, vyrais, kitais žmonėmis. Mirkome bendrų pažįstamų, Vilniaus, Panevėžio gyventojų kontekste. Bandėme suprasti, kas mes esame, kokią mums daro įtaką tai, kad mūsų šalyje reikia atrodyti cool, o iš tikrųjų gyvename gyvenimą, kuriame pilna skyrybų, psichinės sveikatos sutrikimų. Mes negalėjome ignoruoti išvirkštinės gyvenimo pusės. Taigi prieštaravimų nebuvo.

– Ar sutiktumėte, jog nėra jokia katastrofa, jokia pabaiga,  kad Viktorija, pagrindinė pjesės veikėja, atsidūrė beprotnamyje?

K.G.: Pabendravęs su specialistais sužinai, kad pakliuvęs į psichiatrinę žmogus nusiramina. Iš tiesų tai būna pirmas kartas gyvenime, kai iš jo niekas nieko nereikalauja: jo jėga nestumia eiti uždirbti pinigų, iš jo nereikalauja būti geriausiu sūnumi ar dukra pasaulyje. Žmogų pirmą kartą palieka ramybėje. Ir ten žmogus atranda labai daug dalykų, po to – pakeičia gyvenimo būdą.

Taigi mūsų užduotis neskirstyti jos gyvenimo „iki“ ir „po“, bet parodyti, kad beprotnamis buvo iki beprotnamio. O po to – švarus, apvalytas žmogus.

– Pjesės finalas irgi vyksta psichiatrijos ligoninėje. Ar laikote jį optimistiniu ar pesimistiniu?

K.G.:  Vertinant pagal šiandienos sėkmingo gyvenimo standartus, blogiau būti ir negalėjo – Viktorija uždaryta psichiatrijos ligoninėje. Šiuo požiūriu tai – pesimistinis finalas.

Bet man ši pabaiga reiškia išsilaisvinimą, šviesą. Jeigu tame pasaulyje su akmenėliu, kuris šildo, ji randa prieglobstį, jeigu jai gerai, tai ir aš ramus.

G.L.: Man atrodo, kad jai ten geriau. O kaip yra iš tiesų, jos reikia ir paklausti. Finale aš pati savęs visuomet paklausiu: „Kas aš esu?“ Ne kokią mane augino tėvai, ne kokią mane nori matyti visuomenė, bet kas esu aš, ko aš iš tiesų noriu?

K.G.: Finale yra akimirka, kai beprotnamio sanitaras Viktorijai atsuka veidrodį. Ji pajunta skausmą, nori rėkti, tačiau vaistai ją slopina, ji negali reaguoti. Tai, ką ji pamato, – sunku pavadinti veidu. Žiūrovas gali pamanyti, kad ji save pamato negražią, baisią, stekenamą, kankinamą. Galima kalbėti apie tokį jos veidą.

Bet galima kalbėti apie veidą be grimo, be kaukės, be makiažo. Galima kalbėti apie sudužusią iliuziją. O pirmąjį kelią į išsilaisvinimą randi tada, kada iliuzija sugriūna: jeigu žmogus serga priklausomybių ligomis, jam reikia leisti nueiti iki dugno. Tik pasiekus dugną, dūžta iliuzija, kad viskas yra gerai. Tik tada prasideda gijimo procesas. Jis pradeda po truputį suvokti, pastebėti, pamatyti, kas jis yra šią akimirką. O šią akimirką jis vienui vienas prieš patį save.

Viktorija pamato naują save veidrodyje ir pradeda gyventi su tiesa. Viskas, ką ji kalbėjo iki to momento, yra tai, ką šiandien patiria daugybė žmonių: savigaila, kaltų ieškojimas, nesugebėjimas pasidžiaugti tuo, ką darai.

Ta nukritusi kaukė, tas baisus veidas, kuriam žiūrima į akis, yra gera pradžia. Tad finalas yra apie tai, kad yra kur eiti, yra galimybių keistis. Tai yra svarbiausia.

– Viktorija nesibaigiančiais tekstais kuria sau įvairias kaukes – iliuzinio, išgalvoto gyvenimo vaidmenis. Tai neleidžia jai priartėti prie pačios savęs?

K.G.: Labai įdomu, kad tas kaukes galima atpažinti ir tikrame gyvenime. Tos kaukių mados turi savo tendencijas: yra atostogų, vaikų auginimo, bendravimo su pagyvenusiais žmonėmis mados. Visa tai yra kaukės kaukytės. Kartais reikia veidrodžio šukės, kurioje pamatytum – štai, čia tikrasis tu.

 

* * *

„Dvasiniai reikalai“ – spektaklis, kuriame kalbama ne apie viešą, ne apie paradinę žmogaus pusę, o apie vidų: dažnai komplikuotą, problemišką ir net pavojingą. Toks yra I.Bergmano kūrybos branduolys. Ta negraži, nudėvėta, nuvargusi siela arba ta materialioji žmogaus gyvenimo pusė, kuri nėra blizganti ir graži.

Gegužės 5 dieną vėl galima prisiminti didįjį švedų kūrėją ir atvirai pasikalbėti apie „Dvasinius reikalus“. Šį nerealizuotą I.Bergmano kino scenarijų režisierius K.Glušajevas įgyvendino Vilniaus mažajame teatre. Pirmą kartą Lietuvos scenoje pastatytas spektaklis gegužės 17 d. bus rodomas ir viename didžiausių teatrų festivalių Šanchajuje. Šie metai pateiks daugybę progų prisiminti didį švedų kūrėją ir spektaklis „Dvasiniai reikalai“ – kaip tik viena jų.

Spektaklis  „Dvasiniai reikalai“. Gegužės 5 d. 18 val. 30 min. Vilniaus mažasis teatras. 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?