Operos solistui Tadui Girininkui meno loterijoje pakvipo stambiu laimikiu

„Ne mano būdui sėdėti vienoje vietoje – man norisi veržtis į priekį, tobulėti“, – prisipažino 36 metų operos bosas Tadas Girininkas.

 T.Girininkas operoje „Visos jos tokios“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 T.Girininkas operoje „Visos jos tokios“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 T.Girininkas operoje „Visos jos tokios“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 T.Girininkas operoje „Visos jos tokios“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 T.Girininkas operoje „Visos jos tokios“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 T.Girininkas operoje „Visos jos tokios“.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Austė Radžiūnaitė

Apr 29, 2018, 3:08 PM, atnaujinta Apr 30, 2018, 8:03 AM

Jo pasirodymai artėjančiuose „Vilnius City Opera“ trupės „Visos jos tokios“ spektakliuose (gegužės 2-6 d. Kongresų rūmuose) gali tapti slenksčiu į naują svarbų karjeros etapą. Mat šiomis dienomis baigiamas derinti Tado dvimetis kontraktas su Niurnbergo operos teatru.

Jau aišku, kad karjerą šiame teatre lietuvis turėtų pradėti operose „Visos jos tokios“, „Figaro vedybos“, „Madam Baterflai“ ir G.F.Händelio „Kserksas“.

Vienas populiariausių Lietuvos bosų neslepia visada norėjęs dirbti svetur, atrasti sau kuo daugiau naujų kūrybos galimybių. Dėl kūrybos laisvės jis netgi atsisakė etato Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) ir įsidarbino Kauno muzikiniame, kur darbo krūvis mažesnis.

T.Girininkas daug metų atkakliai važinėjo į užsienio perklausas. „Vadiname jas loterija už 500 eurų, nes kiekviena tokia kelionė nemažai kainuoja, o jos išlaidos nebūtinai pasiteisina. Reikia geležinių nervų neprarasti kovinės dvasios bandant laimę, kitaip – gali išsikrauti lagaminą ir tupėti saugioje vietoje“, – aiškino solistas.

Įdomu, kad sėkmė jį susirado namuose – 2014-aisiais LNOBT spektaklyje Tadą pastebėjo ir ėmė globoti danų agentai. Netrukus jis debiutavo Švedijos festivalyje, Danijoje dainavo A.Dvorako Requiem kartu su Edgaru Montvidu, o prieš metus pasirodė viename garsiausių pasaulyje Liucernos festivalyje Šveicarijoje.

Tačiau kontraktas Niurnberge – ko gero, maloniausias „loterijos“ laimikis. Dirbti Vokietijoje – daugelio solistų svajonė: muzikinis teatras čia klesti, artistai vertinami ir tausojami. Daug metų T.Girininkas bandė laimę perklausose būtent šioje šalyje.

Dabar jo nebaugina net laikinas išsiskyrimas su šeima, kuri prieš porą mėnesių pagausėjo trečiąja atžala. Tado pirmagimiui – dar tik šešeri, o pirmajai dukrai – treji metukai.

„Kai apsiprasiu Niurnberge, gal atvažiuos ir šeima. Jei įaugsiu ten, vaikai galės lankyti mokyklą Vokietijoje. Žinau, kad auginti vaikus šioje šalyje sudaromos labai palankios sąlygos – tai tikras rojus šeimoms. Nežadu išsiskirti su vaikais ilgam – jie juk galės pas mane atvažiuoti. Pirmaisiais kontrakto metais turėsiu ne per daugiausia darbo – tik viena man skirtų vaidmenų bus naujas“, – dalijosi planais solistas.

Tačiau T.Girininkas nevadina Niurnbergo ir savo karjeros tikslu: „Nesakau, kad tai – galutinė mano stotelė, gal pajudėsiu dar toliau“.

Iš karto po „Visos jos tokios“ spektaklių Vilniuje Tado laukia kitas unikalus projektas Vokietijoje. Jis kartu su tenoru Vaidu Vyšniausku dainuos J.Halevy operoje „Žydė“ Konstanco mieste.

Šis spektaklis bus rodomas natūralių miesto dekoracijų fone. Mat „Žydėje“ pasakojama apie realų, prieš 600 metų Konstancoje įvykusį religinį susirinkimą, kuris išsprendė daug nesutarimų.

Šiam jubiliejui skiriamas ir neįprastas operos projektas. Lietuviai dainuos be dublerių visuose jo spektakliuose iki liepos 9-osios.

Po „Visos jos tokios“ spektaklių virtinės nerti į „Žydės“ repeticijų maratoną – nelengvas išbandymas. Tačiau T.Girininkas pripratęs prie sunkių iššūkių. Juk Dono Alfonso partiją W.A.Mozarto operoje „Visos jos tokios“ jis parengė per tris savaites ir sukūrė nepaprastai įtaigų klastūno paveikslą!

Tiesa, dabar jam reikės iš naujo „susižaisti“ su partneriais, nes į sceną įžengs nauja Despina – Vienos valstybinės operos solistė Marija Nazarova, nauja Dorabela – Frankfurto operoje dainuojanti kroatė Nina Tarandek, naujas Guljelmas – rusų kilmės baritonas Ilja Kutiuchinas, o Ferando vaidmeniu debiutuos tenoras Tomas Pavilionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį