Senosios muzikos gurmanams – lietuvės ir latvių orkestro staigmenos

Senosios muzikos mėgėjus dainininkė Rūta Vosyliūtė kviečia į koncertą „Dramma da Capo“ LDK Valdovų rūmuose. Birželio 5 d. 19 val. kartu su pirmą kartą Vilniuje koncertuosiančiu latvių baroko orkestru „Collegium Musicum Riga“, vadovaujamu Mārio Kupčio (klavesinas), ji atliks specialiai šia proga atrinktas, iš rankraščių transkribuotas retai skambančias XVIII a. arijas da capo.

 R.Vosyliūtė.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Vosyliūtė.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2018, 10:33 AM

XVIII a. baroko opera – afektų raiškos laukas, ne tik gerai žinomų kastratų, bet ir moterų dainininkių šlovės era. Tokius dainininkus kaip Carlo Broschi (Farinelli), Francesco Bernardi (Senesino), Faustina Bordoni ar Francesca Cuzzoni troško išgirsti visa Europa.

Koncertas parengtas naudojant kastratų ir retą unikalų moterų dainininkių barokinį repertuarą, siekiant XXI a. publikai atskleisti baroko muzikos teatrališkumą. Visos pasirinktos barokinės arijos sukomponuotos da capo (liet. „nuo pradžių“) forma.

Atliekant tokią muziką kyla nemenkų iššūkių, nes arijos da capo meninis kanonas solistą įpareigoja stilingai improvizuoti, ornamentuoti vokalinę partiją. Šis sprendimas nėra atsitiktinis, nes R.Vosyliūtė ne vienerius metus gilinasi į arijos da capo atlikimą. Tai liudija pastaraisiais metais surengti rečitaliai ir vesti kursai šia tema.

Koncertas pavadintas „Dramma da Capo“ (liet. „drama nuo pradžių“) dėl dekartiško požiūrio į mimezę. Šis požiūris suponuoja aistrų sustiprinimą per pasikartojimą, grįžimą apmąstymuose. Baroko epochos filosofas René Descartes’as buvo įsitikinęs, kad nuo aistrų priklauso šio gyvenimo gėris ir blogis. Žmogaus protas gali atpažinti besikartojančius afektus ir savaip racionaliai tobulinti gyvuliškas dvasias.

Programoje skambės A. Vivaldi arija „Matrona inimica” iš oratorijos „Juditha Triumphans” (1716); N. Porporos arija „Bella diva d’amor” iš operos „Angelica” (1720); L. Vinci arija „In braccio a mille furie” iš operos „Semiramide riconosciuta” (1729); N.Jommelli arija „Superbo di me stesso“ iš operos „L’Olimpiade“ (1761); A. Scarlatti arija „Piu’ non credo“ iš operos „Penelope la casta“ (1696); L. Vinci arija „Vuol tornare“ iš operos „La Rosmina fedele“ (1725); L.Leo arija „Se tutti i mali miei“ iš operos „Demofoonte“ (1735); A. Scarlatti arija „Figlio tiranno“ iš operos„ Griselda“ (1720); G. M. Orlandini arija „ Muore il cigno“ iš operos „Nero“ (1723).

Rūta Vosyliūtė – baroko muzikos dainininkė, tarptautinių konkursų „Fatima Terzo“ (Vičenza, 2011, pirma vieta), „Francesco Provenzale“ (Neapolis, 2009, antra vieta) laimėtoja. Aktyviai dalyvauja įvairiuose koncertuose ir senosios muzikos festivaliuose visoje Europoje ir Lietuvoje.

Baroko operos teatro projektuose solistė sukūrė Inos vaidmenį G.F.Händelio operoje „Semelė“ (2017), Abros vaidmenį A.Vivaldi oratorijoje „Juditos triumfas“ (2014), Magdalenos partiją G.F.Händelio oratorijoje „Prisikėlimas“ (2014). Tarptautiniame senosios muzikos festivalyje „Banchetto musicale“ C. Monteverdi operoje „Orfėjas“ ji atliko Muzikos ir Vilties partijas (2015).

Dainininkė bendradarbiavo su žymiais dirigentais Claudio Cavina, Sigiswaldu Kuijkenu, Paolo Faldi, Marco Mencoboni, Walteriu Testolinu, Wolfgangu Katschneriu, Māriu Kupču. Nuo 2014 m. su senosios muzikos ansambliu „Chiaroscuro“ ji aktyviai koncertuoja įvairiuose festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje.

Baroko orkestras „Collegium Musicum Riga“ įkurtas 1990 m. dirigento M.Kupčio. Nuo 2004 m. orkestrą sudaro 20 atlikėjų, grojančių istoriniais instrumentais ir propaguojančių istoriškai tikslų atlikimą. Tai vienintelis tokio tipo orkestras ne tik Latvijoje, bet ir Baltijos šalyse.

2012 m. orkestras „Collegium Musicum Riga“ ir dirigentas M.Kupčas buvo nominuoti Latvijos metų įrašų apdovanojimuose už išleistą kompaktinę plokštelę „Music in Riga 1570–1800“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.