„Grammy“ nominuotas pianistas A. Žlabys surengs vienintelį koncertą Lietuvoje

Pianistas ir kompozitorius Andrius Žlabys jau ilgą laiką žinomas kaip išskirtinis Lietuvos talentas, aktyviai rengiantis koncertus visame pasaulyje. Savo profesionaliu, jausmingu muzikos pajutimu jis pakeri bene visus savo kelyje, skina laurus, jam komplimentus žarsto ir pasaulyje žinoma žiniasklaida. Vienas iš labiausiai intriguojančių įvykių – daugmaž prieš penkiolika metų A. Žlabys buvo nominuotas prestižiniam „Grammy“ apdovanojimui.

 Pianistas ir kompozitorius Andrius Žlabys.<br> Organizatorių nuotr.
 Pianistas ir kompozitorius Andrius Žlabys.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 2:59 PM

Šiuo metu muzikantas gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau per savo pasaulinius turus neaplenkia ir savo gimtinės. Jau birželio 24 dieną galėsite išvysti itin laukiamą jo pasirodymą gamtos apsuptame Paliesiaus dvare, kur muzikantas skambins J. S. Bacho kūrinius.

A. Žlabys pradėjo muzikuoti būdamas vos šešerių metų, baigė mokslus Nacionalinėje Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje, vėliau studijas tęsė JAV, Filadelfijoje, „Curtis“ muzikos institute. Dar vėliau Andrius mokėsi Klivlando muzikos institute pas garsų pianistą bei dirigentą Sergejų Babajaną.

Užkariauti užsienį lietuviui sekėsi stebėtinai greitai ir sklandžiai. Tuomet dar tik aštuoniolikos sulaukusio muzikanto talentas buvo išgirtas žurnalo „Chicago Tribune“ – jis buvo pavadintas „vienu talentingiausiu pastarojo meto jaunųjų pianistų“. Tai įvyko tik po dviejų savaičių pirmą kartą atskridus į JAV. Po kito jo pasirodymo, vykusio Metropoliteno meno muziejuje, garsusis laikraštis „The New York Sun“ išgyrė tautietį kaip „spindinčią viltį šiuolaikinių pianistų gretose“.

Brandesniame karjeros etape A. Žlabys gavo daugybę įvairių apdovanojimų ir atsiliepimų iš užsienio spaudos už „sklandų virtuoziškumą“ („The Strad“), „sodrų ir visa apimantį“ garsą („Philadelphia Inquirer“), „ausis pakerinčią interpretaciją“ („The Plain Dealer“) ir jo „muzikinio suvokimo turtingumą“ („The Greenville News“). Šis tarptautinis pripažinimas atskleidžia jo unikalų požiūrį į muziką, kaip rašoma „The Philadelphia Inquirer“: „Visų mylimasis C-mažoro akordas nuriedėjo A. Žlabio ranka su tokiu atviru ir nuoširdžiu teisingumu, kad neįmanoma išvengti minties, kad pianisto skambinama muzika kalba paties J. S. Bacho balsu...“

Nors muzikantui paklūsta įvairių epochų ir stilių repertuaras, A. Žlabys visuomet su ypatinga pagarba imasi J. S. Bacho kūrinių. Vokiečių kompozitorius laikomas vienu iš klasikos grandų, jis suteikė kryptį barokinei ir kamerinei muzikai. Jo kūryba pasižymi grandioziškumu ir gilumu. Sakoma, jog šiuos kūrybos ypatumus lėmė stiprus J. S. Bacho tikėjimas, o savo kūriniais jis tikėjosi klausytojui nutiesti laiptus į aukštesnį suvokimą, kuriame žmogaus dvasia atrastų dieviškąjį būvį. A. Žlabio subtilumas bei neeilinė geba gyvastimi įkrauti erdvę yra puikus derinys, leidžiantis sėkmingai interpretuoti klasikos grandą su moderniu, jausmingu žavesiu, o J. S. Bacho ambicijoms įgyti naujus sparnus.

Tarp A. Žlabio pasiekimų vyrauja ir puikūs bendri darbai klasikos srityje. Muzikantas yra dalijęsis scena su tokiomis garsenybėmis kaip vienas ryškiausių XX amžiaus altininkų solistų Jurijus Bašmetas, amerikietė smuikininkė, „Sony“ bei „Deutsche Grammophon“ įrašų studijų sutarčių savininkė Hilary Hahn, žymus smuikininkas, kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ įkūrėjas Gidonas Kremeris. Atlikėjas koncertavo ir su daugybe garsių pasaulio simfoninių orkestrų, tarp jų Niujorko filharmonijos, Bostono, Klivlando, Roterdamo, Buenos Airių ir kitais.

Šiuo metu tarptautinių konkursų laureatas savo koncertus rengia tokiose pasaulinio garso salėse kaip „Avery Fisher Hall“, „Lincoln Center“, „Concertgebouw“, „Carnegie Hall“, „Phillips Collection“, „Teatro Colón“, „Wigmore Hall“ ir „Vienna’s Musikverein and Suntory Hall“. Didžiuojamės, jog A. Žlabio galėsite pasiklausyti Paliesiaus dvare artimiausiu metu, birželio 24 dieną 14 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.