Kodėl jaunieji virtuozai traukia į Vilnių?

Liepos 2–14 dienomis Vilnių drebins didžiausias Baltijos šalyse jaunųjų atlikėjų klasikinės muzikos festivalis „Ars SummerFest“. Šią vasarą jau trečiąkart vykstantis festivalis-vasaros akademija stebina ne tik netikėtu formatu, bet ir užmojais – šįkart „Ars SummerFest“ dalyvauja muzikantai iš 18 pasaulio šalių: pasaulinio garso pedagogai bei jaunieji virtuozai – prestižinių konkursų laureatai.

 Klasikinės muzikos festivalis „Ars SummerFest“
 Klasikinės muzikos festivalis „Ars SummerFest“
 Dalia Dėdinskaitė
 Dalia Dėdinskaitė
 Glebas Pyšniakas
 Glebas Pyšniakas
 Garth Knox
 Garth Knox
Stephan Picard 
Stephan Picard 
Daugiau nuotraukų (5)

Gintarė Kaminskaitė

Jun 15, 2018, 4:22 PM

„Ars SummerFest“ iniciatoriai – muzikantai Glebas Pyšniakas ir Dalia Dėdinskaitė – teigė, kad gyvenimas klasikinės muzikos sostinėje Vienoje įkvėpė daugybę minčių, kurias būtų galima įgyvendinti Lietuvoje. Iš kūrybinės emigracijos vos grįžę į Lietuvą ir išvydę laisvą nišą savo idėjai įgyvendinti atlikėjai ėmėsi organizuoti jaunųjų muzikų festivalį, kuris šiemet jau aprėpia daugiau nei 20 koncertų ne tik prestižinėse koncertų salėse, bet ir netikėtose miesto vietose – „Vero Cafe“ kavinėse, Vilniaus oro uoste ir net gatvėje!

Festivalį sudaro trys koncertų ciklai: viename jų koncertuoja geidžiamiausi pasaulio profesoriai, kitame – jaunieji virtuozai, o trečiasis skirtas supažindinti vilniečius su klasikine muzika netikėtose erdvėse ir įrodyti, kad klasika gali būti netikėta, dinamiška ir jaudinanti.

Festivalio organizatoriams šiemet į Lietuvą pavyko pakviesti vienus geidžiamiausių pasaulyje smuiko ir alto profesorius – Stephaną Picardą ir Garthą Knoxą, kuriems tai bus debiutas Baltijos šalyse.

Koncerto organizatoriai teigia, kad paslaptis, kaip pavyksta pritraukti tokio lygio atlikėjus į Lietuvą, yra ne tik nuoširdus bendravimas, bet ir tai, kad Lietuva vilioja šiuos atlikėjus kaip nepažįstama ir įdomi šalis. Pirmąkart į Lietuvą atvykstantis vienas garsiausių pasaulio altininkų G.Knoxas neslepia, kad džiaugėsi gavęs organizatorių kvietimą atvykti ir galimybę susipažinti su Lietuva, nes būtent čia driekiasi jo žmonos giminės šaknys.

Atvykstantys jaunieji virtuozai stebina profesionalumu ir pasiekimais. Pavyzdžiui, altininkė Qiyun Zhao yra ne tik pagerbta Kinijos nacionaline stipendija, bet ir buvo jauniausia altininkė istorijoje, griežusi pirmuoju altu Kinijos filharmonijos orkestro istorijoje. Korėjiečių smuikininkė Haerim Elizabeth Lee 2015 m. pasirodė Kennedy centre kartu su violončelininku Yo-Yo Ma, o koncerto klausėsi ir buvęs JAV prezidentas Barackas Obama.

O violončelininkas iš Suomijos Antto Tunkkari jau pats yra „Kukkolan Syys Kamari“ kamerinės muzikos festivalio meno vadovas. Ir tai tik dalis jaunųjų virtuozų, pasirodysiančių „Ars SummerFest“ koncertuose šią vasarą!

Festivalio iniciatoriai G.Pyšniakas ir D.Dėdinskaitė sakosi norintys parodyti, kad Lietuva turi daug perspektyvų tapti klasikinės muzikos centru, ir užsibrėžė tikslą padaryti „Ars SummerFest“ vienu svarbiausių jaunųjų muzikų festivalių Europoje.

Anot organizatorių, didžiausia jų svajonė, kad jaunieji talentai ne išvyktų iš Lietuvos, bet atvirkščiai – kad Europos talentai norėtų atvykti čia.

Kitas ne ką mažesnis tikslas – supažindinti kuo daugiau vilniečių su klasikine muzika ir parodyti, kad ji, priešingai nei nusistovėję stereotipai, gali būti atvira, prieinama, jaunatviška ir nuoširdi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.