Liepos mėnuo Paliesiaus dvare – tikra klasikos mėgėjų fiesta

Birželio mėnesis Paliesiaus dvare įsiminė kaip unikalus ir spalvingas, tačiau liepa žada žavią programą ne tik ausims, bet ir akims.

 Liepa Paliesiaus dvare žada žavią programą ne tik ausims, bet ir akims.
 Liepa Paliesiaus dvare žada žavią programą ne tik ausims, bet ir akims.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 2, 2018, 10:42 AM, atnaujinta Jul 3, 2018, 7:07 AM

Idiliškame kraštovaizdyje, jaukioje medžių apsuptyje kviečiame ištrūkti nuo kasdienybės ir atgaivinti vidines gelmes aukščiausios klasės klasikos muzikos koncertais, kurie šį mėnesį bus išties originalūs ir išskirtiniai.

Guoda Gedvilaitė, liepos 14 d., šeštadienis, 16:00 

Guoda Gedvilaitė – pianistė, Maino aukštosios mokyklos dėstytoja bei festivalio „Muzika be sienų” vertinimo komisijos narė, jau nuo ankstyvos vaikystės jautė muzikos trauką. Anot jos, atsiskaitymams gebėdavo pasiruošti vos kelias valandas prieš atlikimą, tačiau visada pavykdavo mokytojus pavergti precizišku ir emocionaliu kūrinių atlikimu.

Lengvas technikos valdymas jai suteikė galimybę plačiau tyrinėti jausminę muzikos pusę bei nuo ankstyvų pasirodymų daugiau dėmesio skirti savitam unikalumo tobulinimui.

1995 metais pianistė tapo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio konkurso nugalėtoja, netrukus sužavėjo ir užsienį – pelnė premijas Nikolajaus Rubinšteino (Paryžiuje 1997 m.), „Chopin Gesellschaft“ (Hanoveryje 1998 m.) ir „Ennio Porrino“ (Italijoje 2000 m.) konkursuose. Šiuo metu Vokietijoje reziduojančiai pianistei būdingas išskirtinis požiūris į savo instrumento diversiją.

Atlikėja teigė, kad visada žavėjosi galimybėmis, kurias atveria nuo vaikystės lydintis „trikojis žvėris”. Ji ypač pabrėžia klavišų dinamikos galimybes kaip nuolatinio įkvėpimo šaltinį.

Tai tapo neginčijama dalimi jos savitos atlikimo technikos, vienijančios galią ir švelnumą. Nuolat eksperimentuojanti atlikėja nebijo ieškoti naujų būdų interpretuoti klasikos kūrinius bei rengti koncertus netradiciškomis aplinkybėmis.

Liepos keturioliktą dieną turėsite išskirtinę galimybę išgirsti G.Gedvilaitę, pinančią  svajų debesį iš kompozitorių romantikų kūrinių

Viktoras Paukštelis, liepos 21 d., šeštadienis, 18:00

Viktoras Paukštelis yra pianistas, rengiantis išskirtinius koncertus, minantis  naujus tarpdisciplininio meno takus. Atlikėjas yra gabus dailininkas bei muzikantas, per jo pasirodymus garsinė juslių informacija susijungia su vizualia, transformuojasi bei trina įprasto koncerto ribas.

Atlikėjas siekia panardinti klausytoją į kuo gilesnę kelionę, iš kurios išsinešite išskirtinai įsimenantį potyrį.

„Šokančių paveikslų rečitalis“ yra drąsus žingsnis vienijantis vizualią bei akustinę erdvę, siekiant žiūrovą pripildyti nenuspėjamos, sapniškos gaivos.

Po itin sėkmingo pasirodymo Niujorko „Carnegie Hall“ 2015 metų rugsėjį, „The New York Concert Review“ apibūdino Viktoro ritmo pojūtį kaip „aukščiausios klasės“, gyrė jo muzikavimo nuoširdumą, tvirtumą bei gebėjimą euforija uždegti stebinčiųjų širdis.

Klausytojų recenzijos byloja, kad susižavėjimas pianisto koncertais palieka išties neeilinį įspūdį, o dalis V.Paukštelio novatoriškos perspektyvos turi jėgą persilieti netgi į naują kasdienybės suvokimą.

Ars SummerFest“ / Karalius Mindaugas, liepos 6 d., penktadienis, 19:00

Lietuvos šimtmečio bei Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos proga Paliesiaus dvaras parengė išskirtinį pasirodymą. Tai bus gražiausių lietuvių kompozitorių kūrinių programa styginiams instrumentams ir fortepijonui.

Žinomiausius M.K.Čiurlionio, Vytauto Barkausko, Anatolijaus Šenderovo, Balio Dvariono opusus pagros ryškiausi šių dienų jaunosios kartos atlikėjai. Tai smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir Gidono Kremerio vadovaujamo pasaulinę šlovę pelniusio „Baltica Kremerata“ koncertmeisteris smuikininkas Džeraldas Bidva.

Kartu su Lietuvos atlikėjais programą atliks svečiai iš užsienio, Europos koncertų salėse laukiami atlikėjai – violončelininkas Reinhardas Latzko, altininkas Wolfgangas Klosas ir pianistė Baiba Osina. Koncerto antroje dalyje visi atlikėjai susiburs kamerinės muzikos šedevrui – Johanneso Brahmso Fortepijoniam kvintetui f-moll, op. 34 – atlikti.

„Ars SummerFest“ / Anatolijus Šenderovas, liepos 13 d., penktadienis, 19:00

Liepos tryliktą dieną laukia dviejų savaičių “Ars SummerFest” kompozitorių rezidencijos kulminacija. Rezidencijos metu vieni perspektyviausių jaunųjų atlikėjų (smuikininkė D.Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas ir pianistė Simona Zajančauskaitė) susirinks į dirbtuves, kuriose metu turės galimybę bendradarbiauti su Nacionalinės premijos laureatu A.Šenderovu bei pirmą kartą šalyje viešinčiu, pasaulinę šlovę pelniusiu altininku ir kompozitoriumi Garthu Knoxu.

Šio koncerto vakaras bus sudarytas iš specialios programos, kuri bus sukurta būtent šiam pasirodymui. Dvi savaites jaunieji kompozitoriai ruoš kūrinius, kurie rezidencijos gale bus profesionaliai įrašomi, koncerto metu. Tai unikali galimybė išvysti perspektyviausius jaunosios kartos atlikėjus ir išgirsti jų šviežius darbo vaisius, gamtos apsuptyje.

Jonas Sakalauskas ir Laimonas Salijus, liepos 29 d., sekmadienis, 16:00

Rinktiniam gražiausių operų arijų vakarui baritonas Jonas Sakalauskas, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas, buvęs grupės “El Fuego” narys, suvienys jėgas su Laimonu Salijumi, vienu ryškiausių akordeonininkų Lietuvoje. Romantikos temą Paliesiaus dvare tęsiantys atlikėjai muzikuoja jau seniai ir laiko ją ne tik pramoga, bet tam tikra gyvenimo būtinybe.

J.Sakalauskas teigė, kad „norisi visuomenei parodyti ir net įrodyti, jog išgirsti, klausytis kamerinės muzikos, simfoninių orkestrų yra gerai ir tiesiog būtina... Kad opera, baletas yra labai gražu ir tai gali padėti kurti gražesnę, geresnę visuomenę”.

Antroji dueto pusė L.Salijus yra daugelio respublikinių bei tarptautinių konkursų JAV, Ukrainoje, Kanadoje, Rusijoje, Italijoje, Slovėnijoje, Kroatijoje, Estijoje, Latvijoje nugalėtojas ir prizininkas. Prieš trejus metus L.Salijui netgi pavyko pelnyti garbingą antrąją vietą pasaulio akordeonininkų čempionate.

Talentingieji atlikėjai paruoš lengvą, širdį užburiančią atmosferą, papildančią jūsų vasarą gaiviomis romantikos natomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.