Gedimino Gelgoto pasaulinei premjerai – ovacijos prestižiniame festivalyje

Praėjusį savaitgalį lietuvių kompozitoriaus naujausias kūrinys – Koncertas smuikui ir simfoniniam orkestrui nuskambėjo viename didžiausių Vokietijos muzikos festivalių „Kissinger Sommer”. Jį atliko kylanti Šveicarijos smuiko žvaigždė Davidas Nebelis, maestro Kristjanas Järvi bei Baltijos šalių filharmonijos orkestras „Baltic Sea Philharmonic”, vienijantis muzikus iš dešimties šalių.

 D.Nebelis griežia G.Gelgoto Koncertą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 D.Nebelis griežia G.Gelgoto Koncertą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 G.Gelgotas (viduryje), D.Nebelis ir K.Järvi, nuskambėjus premjerai.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 G.Gelgotas (viduryje), D.Nebelis ir K.Järvi, nuskambėjus premjerai.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Festivalyje „Kissinger Sommer”. <br> Asmeninio albumo nuotr.
 Festivalyje „Kissinger Sommer”. <br> Asmeninio albumo nuotr.
 NIKO ir G.Gelgotas (centre) festivalyje  „Kissinger Sommer”.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 NIKO ir G.Gelgotas (centre) festivalyje  „Kissinger Sommer”.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 12, 2018, 9:28 PM, atnaujinta Jul 12, 2018, 11:03 PM

Premjerą „Kissinger Sommer” festivalio publika sutiko griausmingais plojimais bei ilgomis ovacijomis, išprašydama pakartoti kūrinio ištrauką.

„Stulbinančios spalvos ir idilė, tarsi kompozitorius būtų išgirdęs pačią Gamtą”, – taip Koncertą įvertino Vokietijos dienraštis „Main Post”, o vienas svarbiausių klasikinės muzikos portalų „The Violin Channel” pasidalino ne tik žinia apie G.Gelgoto premjerą, bet ir gerbėjų nufilmuotu Smuiko koncerto vaizdo įrašu. Netrukus straipsnis tapo skaitomiausia („trending”) portalo naujiena.

Po premjeros maestro K.Järvi pasakojo: „Šiuo metu aš nematau kito kompozitoriaus, kuris kurtų tokią originalią baltišką muziką. Ji vienija mus visus – nuo Lenkijos iki Suomijos.”

G.Gelgotas džiaugėsi, kad K.Järvi ir Baltijos šalių filharmonijos orkestras yra idealūs jo simfoninės muzikos atlikėjai: „Jų energija ir jėga, jų laisvė perteikiant muziką ir nuoširdumas – tai savybės, kuriomis labai žaviuosi“.

Pastarasis G.Gelgoto darbas – ilgamečio muzikų bendradarbiavimo vaisius. Pirmąją lietuvio simfoninę premjerą žymiojoje Berlyno „Konzerthaus” salėje K.Järvi dirigavo 2012 metais. Nuo tada maestro diriguoti G.Gelgoto kūriniai skambėjo daugybėje svarbiausių Europos koncertų salių, Europoje ir Azijoje, juos transliuoja „Mezzo” televizijos kanalas, Vokietijos ir kitų šalių radijo stotys.

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje K.Järvi 2015-aisiais pristatė G.Gelgoto simfonijos „Extracultural” lietuviškąją premjerą Vilniaus festivalio atidarymo programoje.

Išskirtinio dėmesio G. Gelgoto Koncertas sulaukė dar nenuskambėjus premjerai.

Vienas pagrindinių Vokietijos transliuotojų – Bavarijos radijas birželio pradžioje surengė tiesioginę pusantros valandos trukmės laidą apie šį menininką. Jos metu buvo galima sužinoti ne tik šviežiausias naujienas apie naujausią lietuvio kūrinį, bet ir išgirsti jo gyvo garso pasirodymus su kontraboso legenda Romanu Patkoló.

Duetas pristatė G.Gelgoto kūrinius „Į dangų” („To the Skies”) ir „Sanctifaction” kontrabosui ir fortepijonui. Pastarojo kūrinio įrašas pristatytas ir prestižinių „Gramophone” bei „The Strad” leidinių portaluose.

G.Gelgoto kūryba artimiausiu metu Lietuvoje skambės jau liepos 17-ąją LDK Valdovų rūmų kieme, festivalio „Midsummer Vilnius” programoje. Koncerto metu kompozitorius pasirodys su pasauline norvegų smuiko žvaigžde Mari Samuelsen bei Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.