Kristupo vasaros festivalyje intriguoja ir žvaigždės, ir naujokai

Kristupo vasaros festivalis kitą savaitę nudžiugins ir pasaulinių garsenybių, ir karjerą pradedančios lietuvių grupės unikalumu.

Savita grupė „Okata“ debiutavo tik prieš metus ir iš karto atkreipė į save melomanų ir muzikos kritikų dėmesį.<br>Rengėjų nuotr.
Savita grupė „Okata“ debiutavo tik prieš metus ir iš karto atkreipė į save melomanų ir muzikos kritikų dėmesį.<br>Rengėjų nuotr.
Trimitininkas B.Wallenas lyginamas su ryškiausiomis džiazo legendomis.
Trimitininkas B.Wallenas lyginamas su ryškiausiomis džiazo legendomis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2018, 12:23 PM

Liepos 31 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje projektą „Music of my Soul“ pristatys pasaulį stebinantys savo talentais atlikėjai – britų trimito žvaigždė, kompozitorius ir prodiuseris Byronas Wallenas su savo grupe „Four Corners“ ir viena geriausių Didžiosios Britanijos dainininkių, multiinstrumentininkė Eska Mtungwazi (ESKA).

Koncertui Vilniuje ši įspūdinga muzikantų komanda parengė programą, kurioje į harmoningą visumą susilydo soulas, džiazas ir folkloro elementai.

Rugpjūčio 1-ąją Vilniaus universiteto Botanikos sodo Vingio skyriuje modernias lietuvių liaudies dainų aranžuotes atliks unikali lietuvių grupė OKATA: Kotryna Čereškevičiūtė (vokalas), Justė Kraujelytė (vokalas), Kristina Mažeikaitė (vokalas) ir Žygimantas Gudelis-GON (vokalinė perkusija).

Įsiamžino „Sostų karuose“

„Tai vienas novatoriškiausių, įdomiausių ir originaliausių dabarties trimitininkų“, – taip Didžiojoje Britanijoje užaugusį B.Walleną apibūdino leidinys „Jazzwise Magazine“.

Išskirtinis talentas ir savitumas, nepriekaištinga muzikavimo technika B.Wallenui pelnė publikos ir muzikos kritikų pripažinimą. Džiazo dvasia alsuojanti, Afrikos ir Rytų kultūros deriniu grindžiama jo kūryba visada įtraukia.

Didžiausią B.Walleno muzikinės karjeros postūmį lėmė 2007-aisiais išleistas ketvirtasis jo albumas „Meeting Ground“. Jis per BBC džiazo apdovanojimus pelnė Geriausios grupės ir Geriausio albumo prizus, o per „MOBO Awards“ apdovanojimus – dar vieną Geriausios džiazo grupės titulą.

Trimitininkas scena dalijosi su džiazo korifėjais Davidu Murrey, Andrew Hillu, Mulatu Astatke, George’u Bensonu, Jacku DeJohnette’u ir kitais.

Muzikanto vardą ir pavardę puikiai žino populiarumo rekordus gerinančio serialo „Sostų karai“ gerbėjai – B.Wallenas yra vienas jo garso takelių kūrėjų.

Jis taip pat rašo muziką kompanijų „Warner Bros.“, „Universal Pictures“ filmams, nuolat rengia pasirodymus ir dalijasi savo patirtimi per įvairias paskaitas, kūrybines dirbtuves visame pasaulyje.

Tobulėjo greta legendų

Grupės „Four Corners“ nariai būgnininkas Rodas Youngsas ir bosininkas Paulas Michaelas dažnai koncertuoja su ryškiausiomis džiazo žvaigždėmis, o 24 metų gitaristas Robas Luftas jau šiandien yra lyginamas su tokiomis legendomis kaip Johnas McLaughlinas, Alas Di Meola ir Paco de Lucia.

Vokalistė ESKA žiniasklaidoje dažnai pristatoma kaip „geriausia atlikėja, apie kurią niekada negirdėjote“. Mat ši dainininkė daug metų buvo tokių garsenybių kaip Grace Jones, Nitin Sawhney, Bobby McFerrinas pritariančioji vokalistė.

2015-aisiais artistė ryžosi išleisti debiutinį albumą „Eska“, kuriame atsiskleidė visa jėga ir buvo nominuota prestižiniam „Mercury“ prizui.

Užaugo su liaudies muzika

Grupė „Okata“ savo pasirodymuose, pasitelkusi balsus, efektų pedalus, vokalinės perkusijos („beatbox“) ritmus, tarsi išlaisvina galingą lietuvių liaudies dainų energetiką. Grupė debiutavo tik prieš metus ir iš karto atkreipė į save melomanų dėmesį.

Ansamblio pavadinimą muzikantai surado lietuvių kalbos žodyne. Tai – žemaitiškas žodis, reiškiantis norą. Jis bendraminčiams patiko, nes juos suvedė didelis noras muzikuoti.

Daugelis grupės narių užaugo su liaudies muzika. Jiems norėjosi perteikti klausytojams tradiciją šių dienų muzikine kalba, jungiant sena su nauja.

„Liaudies muzikoje glūdi kažkas mums visiems artima, ko negalime išrauti iš savęs. Mes gimstame su istorine praeitimi, tautos sąmone, tai sąveikauja su dabartimi, taip pat su gatvės kultūra. Būtent apie tai yra mūsų muzika“, – aiškino grupės „Okata“ nariai.

Jų įsitikinimu, būtent šiuolaikiškos interpretacijos gali sudominti jaunus žmones autentiška liaudies kūryba ir senaisiais papročiais.

Atlikėjai jau spėjo įgyti nemažai gerbėjų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Komplimentų šiai grupei negailėjo Lenkijos ir Skandinavijos klausytojai.

Šią vasarą turėtų pasirodyti pirmasis „Okatos“ albumas, vėliau grupė kurs naują programą. („Sostinė“)

Trimitininko B.Walleno, grupės „Four Corners“ ir dainininkės ESKA (Didžioji Britanija) projektas „Music of my Soul“ bus pristatytas Šv.Kotrynos bažnyčioje liepos 31 d. 19 val., o grupės „Okata“ koncertas VU Botanikos sodo Vingio skyriuje vyks rugpjūčio 1 d. 19 val.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.