Kaip tornadą perkelti į sceną

Audrų medžioklė – mistiškai skambantis, tačiau labai realus dalykas, kuriuo pasaulyje užsiima didžiulės bendruomenės žmonių. Ekstremalių oro sąlygų entuziastai seka tiksliausias tornadų prognozes ir vos sužinoję, kad jie formuojasi, visu greičiu lekia jų ieškoti, stebėti, pajusti ir užfiksuoti.  

 „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.<br>Rengėjų nuotr.
 „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.<br>Rengėjų nuotr.
 „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.<br>Rengėjų nuotr.
 „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.<br>Rengėjų nuotr.
 „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.<br>Rengėjų nuotr.
 „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.<br>Rengėjų nuotr.
 „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.<br>Rengėjų nuotr.
 „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.<br>Rengėjų nuotr.
 „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.<br>Rengėjų nuotr.
 „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 2, 2018, 12:18 PM

Ilgainiui susiformavo specialios organizacijos, siūlančios audrų medžioklės turus. „Audrų medžioklės nuotykių turai“ (ang. Storm Chasing Adventure Tours) – taip vadinasi didžiausia jų organizacija. Įkvėpti šio reiškinio, skirtingų sričių menininkai susibūrė į grupę ir pasivadino „Dirbtinių audrų medžioklės nuotykių turais“ (angl. Artificial Storm Chasing Adventure Tours) – komanda, kuri pasiryžo minėtus potyrius perkelti į uždaras scenos menų erdves. 

„Dviguba vaivorykštė ir tornadas“ – jų pristatomas pasirodymas, kurio pavadinime – vienas aukščiausiai audrų medžiotojų vertinamų reiškinių. Lietuvos šokio informacijos centras spalio 19–20 dienomis į Vilniaus „Menų spaustuvę“ atveža šį išskirtinį performansą, atmosferinį potyrį, virstantį interaktyviu vakarėliu su labai gerai muzika. 

Šis kūrinys yra vieno iš komandos narių ir mūsų pašnekovo Olle Strandbergo daktaro laipsnio mokslų baigiamasis darbas. Didelė jo dalis sukurta laboratorijose, vykusiose vienoje didžiausių ir svarbiausių Europos cirko kompanijų „Cirkus Cirkör“, Švedijoje. 

– Dirbtinių audrų medžioklė – ar galite daugiau papasakoti apie šio projekto įkvėpimą? 

– Viskas prasidėjo nuo platesnio koncepto, kai pabandėme cirką lyginti su oru. Į šį meną pažiūrėjome kaip į nuolatinę kūrybinę adaptaciją, priklausomą nuo besikeičiančios aplinkos.

Konkrečiai „Dirbtinių audrų medžioklės nuotykių turų“ pradžios taškas buvo šių gamtos reiškinių stebėjimas. Entuziastų rengiami turai su gidais žada tiek daug, tačiau galų gale tai virstą į paprasčiausią kavos gurkšnojimą iš termoso, plepant apie gyvenimą ir orą. Kiek nuobodus užsiėmimas, papildytas dideliais lūkesčiais. Pažadėti kažką nuostabaus kas galbūt įvyks, o galbūt neįvyks – tikrai miela idėja pritraukti žmonėms.

– Kaip apibūdintumėte „Dvigubą vaivorykštę ir tornadą“? Ką čia patirs žiūrovas?

– Nors šis pasirodymas turi tam tikrus kūrybinius rėmus, jis vis tiek mums yra lyg nuolat kintantis tyrimas. Erdvė, žmonės, atlikėjai, oro baliono audinys – visų šių elementų elgesys kaskart būna vis kitoks. Tai instaliacija, piknikas, performansas, koncertas ir vakarėlis vienu metu. Aišku, čia stengiamės perkelti ir anksčiau minėtus lūkesčius, kurie pasirodymo metu taip pat nuolat kinta.

– Dirbsite ir pasirodysite su lietuvių atlikėjais. Koks jų vaidmuo bus šiame projekte?

– Labai mėgstame dirbti su naujais žmonėmis ir dalintis idėjomis. Į pirmąjį susitikimą su šokėjais pasiimsime savo patirtį, įgautą darbe su tornado vėju, karšto oro balionu, akrobatika ir žiūrėsim, kas iš to išeis.

– Šį pasirodymą užsienyje pristatysite pirmą kartą. Kaip jaučiatės pirmą kartą  išvykdami į gastroles su tokiu dideliu projektu?

– Labai džiaugiamės! Kita vertus, mums jau teko keliauti po pasaulį su kitais didelio mąsto projektais. Čia vystome gana ekstremalias idėjas, norime nenustoti keistis, tad didėja ir tikimybė suklysti ar nuvilti žiūrovą. Sudėję visas aplinkybes visgi tikime, kad gali nutikti kai kas unikalaus ir fantastiško.

– Tai neįprastas spektaklis – jam nerandame vieno tikslaus apibūdinimo. Kokiems žiūrovams rekomenduojate ateiti?

– Kviečiame visus! Jei tave domina ekstremalus vėjas, didelis garsas, šalti gėrimai, metas nuoboduliui ir metas veiksmui, klausymas, žiūrėjimas, šokis... verta nepraleisti!

* * *

Spektaklio autoriai lietuvių scenos menų atlikėjus taip pat kviečia dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse spalio 16–18 dienomis. Edukaciniai užsiėmimai bus skirti kūrybinio proceso analizei ir kūrėjų savi-organizacijos metodams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.