31-ojo „Vilnius Jazz“ pirmoji staigmena – Izraelio svajonių trio

Spalio 11 dieną į sostinės Rusų dramos teatrą grįžtantis festivalis „Vilnius Jazz“ perbraižys mūsų įsivaizduojamą šiuolaikinio džiazo žemėlapį. Kaip sakė festivalio rengėjas Antanas Gustys, daug džiazo vardų Lietuvoje būna nežinomi, kol jų nepristato šio renginio scena.

 Sh.Maestro.<br> Rengėjų nuotr.
 Sh.Maestro.<br> Rengėjų nuotr.
 Sh.Maestro.<br> Rengėjų nuotr.
 Sh.Maestro.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 7:55 AM, atnaujinta Oct 9, 2018, 2:12 PM

Tokia bus ir pirmoji šių metų programos grupė – vieno įdomiausių jaunosios kartos pianistų Shai Maestro trio. Tai tikra Izraelio džiazo svajonių komanda, subūrusi tris išskirtinius, laukiamus visame pasaulyje talentus.

Vienu ryškiausių savo kartos pianistų vadinamas Shai Maestro 2010-aisiais įkūrė savo pirmąjį trio, su kuriuos išleido keturis puikiai kritikų įvertintus albumus, išmaišė pasaulį rengdamas iki 80 koncertų per metus, pelnė vienos įdomiausių šių dienų džiazo grupių reputaciją.

Tačiau „Vilnius Jazz“ scenoje Sh.Maestro pristatys jau kitos sudėties komandą. Prieš pat Europos turą jis išleido trio albumą „The Dream Thief“, kuriuo debiutavo ECM kompanijoje. Šiame albume pianistas įsiamžino su būgnininku Ofri Nehemya, -būtent jį išgirsime ir festivalyje, o vietoje pirmojo bosininko scenoje bus taip pat izraelietis, vienas labiausiai šiandien vertinamų Niujorko džiazo atstovų Barakas Mori.

„Nors grojame kartu jau kurį laiką, jaučiamės kaip partnerystės pradžioje. Labai smalsu, kur mūsų kelias mus nuves“, – prisipažino Sh.Maestro po naujausio albumo įrašų.

Šis pianistas ir kompozitorius – netradicinės karjeros džiazmenas. Paprastai operos solistai skuba siekti karjeros scenoje, užuot gaišę laiką dėl diplomo aukštosiose mokyklos. Tačiau taip pasielgė ir Shai. Jis atsisakė studijų prestižiniame Berklio koledže Bostone ir dėl to nepasigailėjo. Mat muzikantą į savo trio pakvietė ilgametis Chicko Corea partneris bosininkas Avishai Cohenas. Su jo grupe Sh.Maestro įrašė keturis albumus, pasirodė daugybėje garsių pasaulio scenų, tarp jų – Paryžiaus „Olympia“ teatro, Vienos ir Berlyno koncertų rūmuose.

Tuo metu prasidėjo ir paties pianisto trio epopėja, liudijusi jo spartų tobulėjimą ir augančias ambicijas. „Shai Maestro trio tarsi atveria naują, kupiną stebuklų, žavesio ir grožio pasaulį, kuris prikausto intriguojančiais garsais, džiaugsmingumu ir mąslumu. Šių muzikantų pasakojamos istorijos įtraukia, jos gaivios ir nuostabios savitumu“, – rašo apie trio „All About Jazz“.

Menininkas šiandien priskiriamas prie tokių džiazo raidą įtakojusių pianistų kaip Keithas Jarrettas, Paulas Bley ir Chickas Corea. Jo virtuoziškose, melodingose kompozicijose galima įžvelgti įvairių įtakų, tarp jų – ir gimtojo Izraelio muzikos.

Bosininkas ir kompozitorius Barakas Mori tituluojamas vienu išskirtiniausių ir labiausiai patikimų džiazo partnerių.

Dar prieš baigdamas Thelmos Yellin vardo scenos menų mokyklą, B.Mori grojo su profesionalais ir debiutavo „Red Sea Jazz Festival“, gastroliavo užsienyje su „Young Israeli Philharmonic Orchestra“.

1996-aisiais bosininkas buvo priimtas į vieną stipriausių Izraelio džiazo grupių, vadovaujamą saksofonininko Walterio Blandingo, o po poros metų išvyko į Niujorką, gavęs tenykščio universiteto stipendiją, ėmė gastroliuoti ir įrašinėti albumus su Erico Reedo bei Peterio Cincotti grupėmis. Atlikėjas debiutavo Japonijoje, Kubos džiazo festivalyje, pasirodė „North Sea Jazz Festival“, Paryžiaus „Olympia“ teatre ir kitose svarbiose pasaulio scenose.

Jau dešimt metų bosininkas bendradarbiauja su garsia vokaliste Madeleine Peyroux, lydėjo ją į Nicos ir „North Sea Jazz“ festivalius, Londono „Queen Elizabeth Hall“, Los Andželo „Walt Disney Concert Hall“, Paryžiaus „Olympia“ teatro, Tel Avivo operos ir kitas solidžias scenas.

Kitas dabartinis bosininko bendražygis – iškilus Izraelio saksofonininkas Eli Degibri: su jo kvartetu B.Mori įgrojo ne vieną diską, pasirodė įvairiuose pasaulio kraštuose ir tęsia sėkmingą muzikinę kelionę.

Šiuo metu B.Mori dirba prie savo kaip lyderio debiutinio albumo.

Jauniausias trio narys būgnininkas Ofri Nehemya, galima sakyti, gimė su lazdelėmis rankose. Jis pirmą kartą būgnų lazdeles paėmė būdamas trejų metų ir netrukus tapo stropiu tėvo būgnininko mokiniu.

Būdamas 16-kos Ofri jau pradėjo groti su Izraelio džiazo meistrais, netrukus tapo saksofonininko E.Degibri kvarteto nariu. Vėliau likimas jam lėmė persikelti į JAV – po vasaros kursų Berklio muzikos koledže vaikinas gavo stipendiją mokytis Bostone dar ketverius metus, o dabar gyvena Niujorke.

2013-aisiais Ofri pradėjo gastroliuoti su bosininku A.Cohenu, vėliau tapo kito iškilaus bosininko Omero Avitalio grupės nariu, joje muzikuoja iki šiol, taip pat bendradarbiauja su daugeliu Niujorko džiazo korifėjų.

Sh.Maestro trio, be Lietuvos, turo metu aplankys Ispaniją, Vokietiją, Nyderlandus, Švediją, Belgiją, Italiją, Pracūziją ir Šveicariją.

Shai Maestro trio koncertas „Vilnius Jazz“ festivalyje - spalio 11 d. 19 val. Rusų dramos teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.