Išskirtinis penktadienis „Gaidoje“: Magnuso Lindbergo ir Markuso Stockhauseno viešnagė

„Gaidos“ festivalis jau įpusėjo, tačiau jame – dar daugybė išskirtinių renginių. Neeilinis laukia penktadienio vakaras – lapkričio 2 d., 20 val., Šiuolaikinio meno centre girdėsime trimito garsenybės Markuso Stockhauseno ir italų elektroninės muzikos kūrėjo MartuX-M projektą „Atlas“, kuriame įspūdingai jungiasi akustinis garsas ir elektronika.

M.Stockhausenas.<br>Rengėjų nuotr.
M.Stockhausenas.<br>Rengėjų nuotr.
M.Stockhausenas.<br>Rengėjų nuotr.
M.Stockhausenas.<br>Rengėjų nuotr.
M.Stockhausenas.<br>Rengėjų nuotr.
M.Stockhausenas.<br>Rengėjų nuotr.
M.Lindbergas.<br>Rengėjų nuotr.
M.Lindbergas.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 31, 2018, 1:29 PM

Tą pačią dieną, 18 val., vyks įkvepiantis susitikimas su festivalio kviestiniu kompozitoriumi Magnusu Lindbergu, kuriame visi  norintys galės geriau susipažinti su žymiausiu šių dienų suomių kompozitoriumi vadinamu kūrėju. 

M. Stockhausenas išgarsėjo kaip vienas įvairiapusiškiausių mūsų dienų menininkų. Net 25-erius metus jis artimai bendradarbiavo su savo tėvu, vienu įtakingiausių praėjusio amžiaus kompozitorių Karlheinzu Stockhausenu – šis savo sūnui yra sukūręs ne vieną pasaulio dėmesį patraukusį opusą.

Pastaraisiais dešimtmečiais M. Stockhausenas smarkiai išplėtė savo muzikines ribas – atlikdamas tiek džiazo muziką, tiek klasikinės, šiuolaikinės ar elektroninės muzikos kūrinius jis jaučiasi kaip žuvis vandenyje. Daugybė ryškiausių mūsų dienų kūrėjų jam specialiai yra dedikavę savo kūrinius. Vienas tokių – kartu su BBC simfoniniu orkestru atliktas Peterio Eötvöso „Jet Stream“. 

M. Stockhauseno bendradarbiavimas su italų elektroninės muzikos atlikėju MartuX-M tęsiasi jau ne vienerius metus, tačiau bene didžiausio susidomėjimo sulaukė jų projektas „Atlas“, kurį įkvėpė brolių Wachowskių filmas „Debesų atlasas“.

Emocijomis pulsuojantis, minimalizmo estetikos įkvėptas darbas – tai unikalus instrumento ir elektronikos susiliejimo bei transformacijos įgyvendinimas. Pats MartuX-M, arba Maurizio Martusciello, elektroninės muzikos scenoje tvirtas pozicijas užima jau beveik tris dešimtmečius. Italų kūrėjas nuolat bendradarbiauja su įvairių sričių menininkais, įsitraukdamas į skirtingų žanrų, stilių ar net meno sričių projektus.

Be kita ko, šio vakaro programą papildys ir dar tu puikūs pasirodymai. Tai slovėnų elektroninės muzikos atlikėjas Lifecutter, savo kūryboje atspindintis įvairialypes muzikines patirtis – nuo indie roko, iki elektroninės popmuzikos ar noise. Taip pat „Gaidos“ festivalyje debiutuos ir jaunosios kartos lietuvių menininkas Miša Skalskis, specialiai šiam vakarui paruošęs erdvinį kūrinį.

Prieš šį koncertą, 18 val., vyks susitikimas su pasaulinio garso suomių kompozitoriumi M. Lindbergu, kuris yra šių metų „Gaidos“ festivalio kviestinis kompozitorius. Nuo 2009 m. jis – reziduojantis kompozitorius Niujorko filharmonijos, o nuo 2014 m. – Londono filharmonijos orkestruose. Tarptautiniu pripažinimu, pelnytu iškart po to, kai dienos šviesą išvydo jo kūriniai „Action-Situation-Signification“ ir „Kraft“, menininkas džiaugiasi jau daugiau nei tris dešimtmečius. Festivalio programoje jau girdėjome keletą kvapą gniaužiančių jo kūrinių, tad pokalbio metu jo dalyviai turės galimybę geriau susipažinti su šia pasauline garsenybe. 

* * *

Šeštadienį, lapkričio 3 d., Vilniaus kongresų rūmuose vyks kitas įspūdingas koncertas, kuriame išgirsime ir M. Lindbergo kūrinius, ir vienu fenomenaliausių trimitininkų vadinamą ispaną Manuelį Blanco kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru.    

Lapkričio 2 d., penktadienį, 18 val., Šiuolaikinio meno centre – susitikimas su „Gaidos“ kviestiniu kompozitoriumi Magnusu Lindbergu (įėjimas laisvas), o 20 val. – pasaulinės trimito žvaigždės Markuso Stockhauseno ir italų elektroninės muzikos atlikėjo MartuX-M koncertas. Bilietus platina „bilietai.lt“. Festivalį „Gaida“ finansiškai remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.