Muzikos pasaulį stebinantis Martynas Stakionis grįžta diriguoti į Lietuvą

Šie metai Hamburgo muzikos ir teatro akademijos studentui M.Stakioniui nepaprastai sėkmingi. Prasidėję asistavimu Mirgai Gražinytei gastrolėse su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) Varšuvoje ir Berlyne jie atvedė 22 metų dirigentą į svarbius Europos festivalius ir prestižines sales.

 M.Stakionis.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Stakionis.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2018, 10:26 AM

Martynas šiemet koncertavo su orkestrui „Kremerata Baltica“ Siono festivalyje Šveicarijoje, Kronbergo akademijos renginiuose Vokietijoje, o jo pasirodymas su šiuo kolektyvu bei vokiečių akordeono žvaigžde Geiru Draugsvollu Bergeno tarptautiniame festivalyje Norvegijoje buvo nominuotas Norvegijos kritikų asociacijos apdovanojimui kaip geriausias 2017-2018 metų koncertas šalyje. Lietuvis užsienio festivaliuose bendradarbiavo su iškiliais kompozitoriais Sofija Gubaidulina ir Arvo Pärtu, kurių muziką interpretavo.

Ne kartą atsakingiems koncertams M.Stakionį kvietėsi ir LNSO, o prieš porą savaičių jaunasis maestro lydėjo Lietuvos kamerinį orkestrą į legendinę Frankfurto „Alte Oper“ salę, kur užbaigė Europos kultūros dienas Lietuvos šimtmečiui skirtu iškilmingu koncertu.

Šia proga įtakingas leidinys „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ pristatė M.Stakionį savo skaitytojams kaip jauną Europos talentą ir scenos žvaigždę. Straipsnio autorius neslėpė nuostabos dėl intensyvios studento kūrybinės veiklos ir gebėjimo vadovauti kur kas vyresniems už save muzikams.

„Reikia žinoti, ko nori, būti įtaigiam, aistringam ir šiek tiek diktatoriui. Turi būti įkvėptas, kad galėtum įkvėpti kitus“, – aiškino pašnekovui M.Stakionis.

Paklaustas, iš kur mažoje Lietuvoje tiek daug muzikos talentų, dirigentas paminėjo turtingą chorinę kultūrą, jo nuomone, įtakojančią visą Lietuvos muzikos gyvenimą. Straipsnio autorius pažymėjo, kad ir paties Martyno kelias į muziką prasidėjo berniukų chore („Ąžuoliuke“ – Red.).

Pašnekovui M.Stakionis atskleidė ir savo didžiausią šiuo metu troškimą – padiriguoti svarbiame operos teatre R.Wagnerį. Tai nėra utopiška svajonė – jau dvejus metus lietuvis dirba antruoju dirigentu Hamburgo kameriniame operos teatre, o maždaug prieš metus tapo vienos didžiausių ir žymiausių meno agentūrų Niujorke „Columbia Artists“ artistu.

Šiai agentūrai priklauso daugybė muzikos garsenybių, žymiausi pasaulio orkestrai, tarp jų – Niujorko, Londono, Miuncheno filharmonijų, Amsterdamo „Concertgebouw“, Leipcigo „Gewandhaus“, Bostono, Birmingamo, Detroito, Londono simfoniniai ir daugelis kitų.

Martynas neabejojo, kad ateityje gali tikėtis kontraktų su šiais kolektyvais. „Kai baigsiu studijas, bus ką veikti – strategiją jau turime, bet kol kas svarbiausia – mokslai“, – kalbėjo dirigentas.

Šį sekmadienį M.Stakionį išvysime ant dirigento pakylos Nacionalinėje filharmonijoje. Jo diriguojamo LNSO ir jaunųjų Europos konkursų laureatų atliekami kūriniai sklis ne tik čia, bet ir radijo bangomis per Europą. Mat koncertą kartu su lietuviais ir Europos jaunimo muzikos konkursų sąjunga (EMCY) rengia Europos transliuotojų sąjunga (EBU). Lietuvos valstybės šimtmečio proga net pusę jo programos sudarys lietuvių kompozitorių kūriniai.

Lapkričio 17 d. – batutos talento laukia dar vienas pasirodymas Filharmonijoje, šįkart – M.K.Čiurlionio menų mokyklos choro 70-mečiui skirtame vakare. Šioje mokykloje, paskatintas chorvedžio Romualdo Gražinio, Martynas susižavėjo dirigavimu, kaip ir tarptautinį pripažinimą pelnę jo vyresnieji kolegos M.Gražinytė ir Giedrė Šlekytė. Gali būti, kad jubiliejiniame vakare sužibės ir dar nežinomi talentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.