„Vaidilos klasikoje“ – nuo operos pasaulio vardų iki mistinio M. K. Čiurlionio improvizacijų

„Vaidilos klasikos“ cikle Vilniuje – du skirtingi, tačiau emociškai be galo paveikūs koncertai, kuriuose klausytojai leisis ne tik į savęs pažinimo bei refleksijos kelionę, bet ir išgyvens stipriausias emocijas, kurstomas operos pasaulyje žinomų atlikėjų ir patyrusių džiazo bei šiuolaikinės muzikos virtuozų.

Publikos numylėtinis baritonas M.Rojus ir žavingoji V.Kuprevičienė (sopranas) atliks populiariausias operų arijas.
Publikos numylėtinis baritonas M.Rojus ir žavingoji V.Kuprevičienė (sopranas) atliks populiariausias operų arijas.
„Vaidilos klasikos“ koncerto „Operos pasaulyje“ rengėja – LMTA profesorė pianistė A.Žvirblytė.
„Vaidilos klasikos“ koncerto „Operos pasaulyje“ rengėja – LMTA profesorė pianistė A.Žvirblytė.
Programoje „Mistinis Čiurlionis“ dalyvaus gitaristas J.Milašius.
Programoje „Mistinis Čiurlionis“ dalyvaus gitaristas J.Milašius.
Programoje „Mistinis Čiurlionis“ dalyvaus saksofonininkas P.Vyšniauskas.
Programoje „Mistinis Čiurlionis“ dalyvaus saksofonininkas P.Vyšniauskas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 1:09 PM, atnaujinta Nov 16, 2018, 1:10 PM

Komforto zona – ne man

„Opera – išskirtinis pasaulis. Tai visas spektras emocijų, įvairiausių gyvenimiškų situacijų, neįtikėtinų siužetų. Ir visai nesvarbu, kuriame amžiuje opera sukurta – ji išlieka aktuali iki šiol. Meilė, neapykanta, pasiaukojimas, išdavystė, džiaugsmas ir liūdesys – visa tai išreikšta nuostabiais muzikos garsais, panardinančiais mus į veikėjų išgyvenimus“, – įsitikinusi „Vaidilos klasikos“ koncerto „Operos pasaulyje“ rengėja LMTA profesorė pianistė Aleksandra Žvirblytė.

Populiariausios operų arijos, atliekamos publikos numylėtinio baritono Mindaugo Rojaus ir charizmatiškosios Vilijos Kuprevičienės (sopranas), akompanuojant LMTA profesorei pianistei A.Žvirblytei, kamerinėje „Vaidilos“ teatro salėje suskambės visai kitomis spalvomis, sukurs kitokį, intymų ryšį, kurį pajusti per operos spektaklį itin sunku. 

Pasak M.Rojaus, labiausiai jam patinka būti ne komforto zonoje: „Nuoseklus darbas su režisieriumi dažnai tampa tikru iššūkiu, tačiau pavykus pasiekti norimą rezultatą jausmas būna nepakartojamas – suvokiu, kad aš tai padariau.“

Savo gyvenimą Giacomo Puccini arija „Nessun dorma“ apibūdinęs operos solistas kartu su unikaliu balsu Lepcigo „Gewandhaus“ pakerėjusia atlikėja V.Kuprevičiene atliks ir populiariuosus duetus, tokius kaip „Pakelkime taurę linksmybių“, arijas iš Gioacchino Rossini „Sevilijos kirpėjo“, Franzo Leharo „Linksmosios našlės“, o Giuseppe Verdi Violetos arija iš „Traviatos“ Vilijai yra išskirtinė, kaip ir visa opera, kurią ji išgyvena itin emocingai ir atsakingai.

Abu atlikėjai tvirtino, kad muzikuojant juos labiausiai džiugina klausytojų emocijos.  „Labiausiai džiugina publikos reakcija, kai po koncerto prieina žmonės ir išlieja  savo jausmus, kuriuos sukėlė mano atlikimas“, – kalbėjo Vilija.

Mistinė kelionė į kosmosą

Apie mistinį Mikalojų Konstantiną Čiurlionį galima kalbėti valandų valandas, nes jo muzika, kaip ir tapyba, – neišsemiama erdvė fantazijai. Kaip teigė renginio organizatorė A.Žvirblytė, tai tikras fantazijos kosmosas.

„Mistinis Čiurlionis“ – tai milžiniško populiarumo sulaukusio tarptautinio M.K.Čiurlionio muzikos festivalio projekto „Kosminis Čiurlionis“ tęsinys. Teatralizuota misterija su įspūdingomis vaizdo projekcijomis kviečia klausytojus į kelionę – savęs pažinimo, kūrybos, refleksijos, kurioje bendražygiais taps muzikinės improvizacijos meistrai: saksofonininkas Petras Vyšniauskas, gitaristas Juozas Milašius ir pianistė A.Žvirblytė.

Atlikėjai drauge su aktoriais kurs keturių dalių mini spektaklį improvizuodami pagal M.K.Čiurlionio bei kitų kompozitorių iš šalių, su kuriomis susijęs M.K.Čiurlionio gyvenimas, muziką.

Režisierė Agnė Sunklodaitė kviečia pajusti momentinį impulsą kuriant čia ir dabar muzikos, vaizdo ir tapybos sintezę: „Mistika yra intuityvi. Mūsų muzikavimas didele dalimi – intuityvus. Taip mes irgi atsiduriame intuityvios mistikos zonoje.“

Simbolizmo koncerte taip pat netrūks. M.K.Čiurlionio muzikos ir tapybos suvokimas nuolat kinta. Šiame sparčiai tobulėjančių technologijų pasaulyje viskas labai greitai keičiasi, tačiau šio kompozitoriaus kūryba nuostebiai prisitaiko prie kiekvieno laikotarpio.

„Jo kosmosas – begalinis, iki galo jo neįmanoma atskleisti. Kaip ir tokios genijaus M.K. Čiurlionio asmenybės“, – simboliškai kompozitoriaus asmenybę apibūdino profesorė A.Žvirblytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.