Tarptautiniame akordeono festivalyje - Balkanų karščiu alsuojantis tango

Visų tango ir balkaniškos muzikos mėgėjų laukia nepamirštamas vakaras – lapkričio 22 dieną 19 val. Vilniaus Rotušėje koncertuos du skirtingų kartų Serbijos talentai - Aleksandaras Nikolićius ir Petaras Marićius, pristatysiantys projektą  „Tango Reaction”.

  A.Nikolićius. <br> Organizatorių nuotr.
  A.Nikolićius. <br> Organizatorių nuotr.
  „Tango Reaction”.<br> Organizatorių nuotr.
  „Tango Reaction”.<br> Organizatorių nuotr.
P.Marićius. <br> Organizatorių nuotr.
P.Marićius. <br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 20, 2018, 7:28 PM

Viena ryškiausių figūrų Serbijos tango kultūroje A.Nikolićius, į tango avantiūras įtraukęs ir savo mokinį P.Marićių, ėmė su juo groti duetu. Ansamblio instrumentai – bandonija ir akordeonas – nepaprastai tinka jų atliekamai muzikai - tango ir pačių atlikėjų sukurtam  „balkango” žanrui, kuriame tango aistra, melancholija ir poetiškumas išsilydo dionisiškame Balkanų ritmų siautulyje.

Šis projektas jau sulaukė didžiulio pasisekimo Graikijoje, Italijoje, Kinijoje, Portugalijoje, Maltoje, Suomijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Kroatijoje, Bosnijoje ir Serbijoje.

Akordeonistas ir bandonininkas A.Nikolićius tango pamėgo, kai tūkstantmečių sandūroje Europą užplūdo didžioji šio šokio banga. Kaip kartą prasitarė Astoras Piazzolla, kad tik beprotis gali pradėti mokytis groti bandonija. Aleksandaras toks, matyt, ir buvo.

Mokęsis Belgrado Vuković muzikos mokykloje, 1997 baigęs magistro studijas Bratislavos muzikos akademijoje (Slovakija), jis ne tik siekė įminti grojimo bandonija paslaptis, bet ir įnirtingai studijavo tango atlikimo stilistiką.

Atlikėjas yra tarptautinių konkursų „Citta di Castelfidardo” ir „Premio Stefano Bizzari – „Morro d’oro” laureatas, o 2008 metais nugalėjo „Astor Piazzolla Music Award” konkurse. Aleksandras iki šiol yra vienintelis bandonininkas visoje Serbijoje, o su tango žanru yra susiejęs kone visą savo muzikinę karjerą.

Jis įkūrė vieną žymiausių Europoje tango orkestrų „Beltango“, su kuriuo grojo 800 koncertų daugiau negu 25 pasaulio valstybėse. Atlikėjas taip pat yra tarptautinio šokio ir muzikos šou „Tango De Mi Vida” bei tarptautinio Belgrado Tango festivalio meno vadovas, įkūrė ir vadovauja Belgrado Tango asociacijai.

Aleksandras kuria muziką savo originaliu balkango stiliumi. Tai unikalus tango ir Balkanų muzikos mišinys, sparčiai populiarėjantis muzikos pasaulyje.

P.Marićius pasaulyje yra laikomas vienu geriausių jaunosios kartos akordeonistų. Jis apibūdinamas kaip unikalus talento ir muzikalumo derinys, scenoje užburiantis kiekvieną klausytoją. Petaras yra tapęs absoliučiu nugalėtoju prestižiniame konkurse „Coupe Mondiale“, jau 65 metus organizuojamame Tarptautinės akordeonistų konfederacijos.

Atlikėjas laimėjo klasikinės muzikos, populiariosios muzikos ir skaitmeninės (digital) muzikos kategorijose, taip įgydamas geriausio visų žanrų muzikos atlikėjo akordeonisto titulą. Kiti jo laimėti konkursai – „Trophée Mondiale de l’Accordeon 2009“, „Internationaler Klingenthal Akkordeon Wettbewerb“, „Premio Citta di Castelfidardo“, „Coupe Jeunesse“, „Spoleto Music Festival. Jam buvo įteikti svarbiausi Serbijos apdovanojimai: Belgrado miesto apdovanojimas, „Belgrado angelas”, princo Aleksandar Karađorđević chartija.

P.Marićius 15 metų mokėsi pas A.Nikolićių, su kuriuo dabar dalijasi scena. Atlikėjo karjeroje buvo periodas, kuomet Prancūzijoje jis kultivavo populiariąją muziką, tačiau tuo pat metu baigė ir klasikinės muzikos studijas Bratislavos konservatorijoje.

Savo koncertais jis sužavėjo Europos, JAV, Kanados, Pietų Korėjos, Kinijos, Australijos ir Naujosios Zelandijos publiką.

21-ojo Tarptautinio akordeono festivalio uždarymas - lapkričio 22 d.19 val. Vilniaus Rotušėje!

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?