Operos žvaigždė Josephas Calleja: „Jeigu sveri 160 kilogramų, nebūsi įtikinamas Romeo"

Vienas ryškiausių jaunosios kartos tenorų pasaulyje – taip vadinamas maltietis Josephas Calleja, trečiadienį surengsiantis išskirtinį koncertą Vilniuje.

Tenoras J.Calleja komplimentų sulaukia ir dėl balso, ir dėl išvaizdos.
Tenoras J.Calleja komplimentų sulaukia ir dėl balso, ir dėl išvaizdos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2018, 12:28 PM

Tai bus trečioji J.Callejos viešnagė Lietuvoje – į pernai pavasarį surengtą pasirodymą Vilniaus salėje „Compensa“ bilietai buvo išgraibstyti.

Šįkart 40-metis dainininkas grįžta dar labiau pagausinęs savo laimėjimų kraitį: metų pradžioje išleistas jo albumas „Verdi“, kuriame maltietis atliko kompozitoriaus Giuseppe Verdi kūrinius, pakilo į populiariausių klasikos įrašų sąrašo viršūnę Didžiojoje Britanijoje.

Bet pripažinimas atlikėjui – jau ne naujiena. Jis yra vienas garsiausių Maltos gyventojų, jo balsą kritikai lygina su legendinių Beniamino Gigli, Enrico Caruso.

Karališkieji Londono operos rūmai, Vokietijos operos rūmai Berlyne, Niujorko „Metropolitan Opera“, į kurią dainuoti J.Calleja grįš šį pavasarį, – tai scenos, kurias jis užkariavo savo talentu.

2011-aisiais J.Calleja dainavo Nobelio taikos premijos teikimo koncerte Stokholme, Maltos prezidento kvietimu dainavo privačiame renginyje Didžiosios Britanijos karalienei Elizabeth II, pasirodė daugybėje populiarių TV laidų abiejose Atlanto pusėse. Moterys žavisi ne tik jo balsu – J.Calleja sulaukia daug komplimentų ir dėl išvaizdos.

Tačiau į tarptautinius vandenis išsiveržęs dainininkas nepamiršta savo šalies – kasmet Maltoje rengia klasikinės muzikos festivalį, kuriame apsilanko 30 tūkstančių žiūrovų.

Karjerą pradėjo anksti

Pernai jis šventė profesionalios karjeros scenoje dvidešimtmetį – ta proga į Maltą kartu padainuoti atvyko garsusis italų dainininkas Andrea Bocelli.

„Kai buvau pakviestas į Lietuvą, pirmiausia pagalvojau apie Violetą Urmaną – juk su ja prieš kelerius metus Londono „Covent Garden“ dainavau operoje „Makbetas“. Tai buvo įspūdinga“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo dainininkas.

J.Calleja išgarsėjo anksti, būdamas trisdešimties jau buvo vadinamas ryškia tarptautine operos žvaigžde, tačiau kuklinasi kalbėdamas apie savo pasiekimus.

„Už tai turiu būti dėkingas gamtai. Labai anksti pradėjau karjerą, nes turiu įgimtą talentą ir balsą.Kaip ir futbolininkas Lionelis Messi ar tenisininkas Roger Federeris – treniruokitės 16 valandų per dieną, bet pasiekti jų lygio nepavyks. Tai turi būti duota iš aukščiau.

Pripažinimo ženklai, apdovanojimai – pusės jų net neprisimenu, ir tai nereiškia, kad esu pasipūtęs. Tiesiog mane taip augino – šeimoje buvau mokomas dėmesį kreipti ne į laimėjimus, o į nesėkmes, kurios sustiprina“, – pasakojo dainininkas.

Pasiūlymų vis daugėja

Kartais jis net lyginamas su legendiniu tenoru Luciano Pavarotti, tačiau į tokius komplimentus reaguoja atsargiai. Anot J.Callejos, Luciano buvo vienintelis, nepakartojamas, per šimtmetį neatsirado kito tokio dainininko.

„Nesu išprotėjęs, nesergu didybės manija. Tikiuosi, kad po dešimtmečio, kai būsiu tokio amžiaus, kokio visame pasaulyje išgarsėjo L.Pavarotti, turėsiu puikią karjerą ir gerai skambantį balsą.

Tai viskas, ko noriu. Esu atlikęs 34 stiprius vaidmenis – to man pakanka, bet pasiūlymų vis daugėja. Žinau, kad turiu kantriai lipti į viršų – laiptelis po laiptelio. Kai bandai peršokti laiptelį, krinti žemyn“, – „Lietuvos rytui“ sakė atlikėjas.

Kalbėjimas kenkia balsui

Nuolatinės gastrolės, kelionės, įtampa – visa tai kelia pavojų balsui, tačiau J.Calleja sako išmokęs juo rūpintis.

Dainininkas niekada gyvenime nėra rūkęs, tačiau retsykiais, kai gastrolėse turi ilgą pertrauką, surūko kubietišką cigarą.

„Stengiuosi kuo mažiau kalbėti, nes tai kenkia balsui, porą dienų iki pasirodymo negeriu alkoholio. Tai nelengva – mėgstu vyną, turiu didelę jo kolekciją.

Turiu šiek tiek antsvorio, bet penkis sykius per savaitę su treneriu lankausi sporto salėje, sveikai maitinuosi. Mano kraujospūdis idealus, jokio cholesterolio, cukraus pertekliaus.

Svarbiausia, kad scenoje atrodytum įtikinamai. Jeigu sveri 160 kilogramų, nebūsi įtikinamas Romeo. Antsvoris kenkia, pirmiausia – sveikatai. Jei atidžiau pažiūrėsite į operos pasaulį – nedaug žvaigždžių buvo iš tiesų sunkiasvorės“, – šyptelėjo dainininkas.

J.Callejos koncertas. Gruodžio 19 d. 19 val. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?