Operos solistas Eugenijus Chrebtovas mėgsta improvizuoti gyvenime ir scenoje

Eugenijus Chrebtovas, vienas ryškiausių baritonų Lietuvoje, sėkmingai skinasi karjeros kelią Lietuvos ir užsienio teatro scenose. Didžiausias pastarasis jo vaidmuo Lietuvoje – tautos patriarchas Jonas Basanavičius, pagrindinė figūra Oskaro Koršunovo režisuotame Lietuvos 100-mečio proga spektaklyje „Post Futurum“.

 E.Chrebtovas.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Chrebtovas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Greta Sirvidaitė

2018-12-18 16:12, atnaujinta 2018-12-18 16:13

Paklaustas ar labiau patinka vaidinti, ar dainuoti operų arijas solistas teigia, kad geriausiai jaučiasi, kai dainuodamas vaidina. Nors artimiausiame E.Chrebtovo koncerte „Cosa Nostra. Meilės kriminalai“, kuris vyks „Vaidilos“ teatre gruodžio 19 d., vaidybos bus nedaug, teatrališkumo ir aistros įplieks gerai žinomos dainos „Bésame mucho“, „Amor, vida de mi vida“ ir kitos.

Trečiadienį fortepijonu skambins ir pianistas Darius Mažintas. Dviejų profesionalų tandemas intensyviai ruošiasi savo pasirodymui, nes, kaip tiki solistas, geriausia improvizacija yra tada, kai ji gerai surepetuota.

- Kuo matuojate savo tobulėjimo kelią?

- Svarbus ne tik gautų vaidmenų skaičius, bet ir žmonių reakcijos, palaikymas. Jei žmonės eina į mano koncertus, nelieka abejingi po spektaklių, tai, ko gero, man yra svarbiausias matas, parodantis, kiek patobulėjau.

Kas dažniausiai ateina į jūsų koncertus ir kokiai auditorijai skirta jūsų muzika?

Kadangi esu operos dainininkas, – visų pirma tiems, kuriems patinka tokio žanro muzika. Tiesa, pastebiu, o ir statistika tą patvirtina, kad dažniausiai į spektaklius bei mano koncertus ateina moterys, tad joms ir skirti mano pasirodymai.

- Ką darote, kai apima slogi nuotaika? Ar muzika padeda nuo jos išsivaduoti?

- Manau, kad su daina gyvenime yra žymiai lengviau. Jeigu kamuoja prasta nuotaika, iš tiesų dažniausiai pradedu dainuoti, mokytis naujus tekstus, dainas, ir viskas pamažu ima gerėti. Nors muzika nuolatos mane lydi, būna, kad pavargstu nuo klasikos, tada klausausi roko, popmuzikos. Kartais sveika atitrūkti nuo savo darbo, hobio ir paįvairinti gyvenimą kitų žanrų muzika.

- Kaip Jūs apibūdintumėte, kas yra profesionalas?

Mano įsitikinimu, svarbiausios profesionalo savybės yra artistiškumas ir smalsumas.

- Jei atlikėjas dainuoja apie meilę, jausmus, jis yra silpnas, labiau pažeidžiamas ar priešingai?

- Nemanau, kad jei žmogus dainuoja apie meilę, jis yra silpnas ar „liurbis“. Jei atlikėjas turi, ką pasakyti meilės tema, čia nėra jokio silpnumo, juolab jei tai daroma profesionaliai. Meilė turi daug spalvų: ji gali būti aistringa, pašaipi, ironiška ar net su neapykantos prieskoniais.

Be to, beveik visos dainos yra apie meilę. Net metalistai ir roko žvaigždės apie ją dainuoja, aišku, jų žinutės palyginti su klasikos žanru skiriasi savo svoriu ir turiniu. Manau, jei žmogus rimtai ir profesionaliai atlieka savo darbą, jis negali būti vadinamas silpnu.

- Jūs sukūrėte nemažai vaidmenų teatre. Kaip pavyksta įsikūnyti į personažą ir vėliau nuo jo atsiriboti?

- Sakoma, kad „blogas aktorius tas, kuris neišeina iš savo vaidmens“. Įsikūnyti į personažą išties nėra lengva užduotis, nes tam reikia žinoti techniką, lankyti kursus ir kuo daugiau dirbti su tikrai gerais režisieriais, tobulinti savo aktorinius gebėjimus.

Žinoma, padeda ir perskaitytos knygos, personažo analizavimas. Štai „išeiti iš vaidmens“ paprasčiau. O.Koršunovo spektaklyje „Post Futurum“ man teko garbė ir malonumas vaidinti Joną Basanavičių, bet negi, pasibaigus spektakliui, toliau toks būsiu ir realiame gyvenime? Nusivelku kostiumą, nusivalau grimą, ir vaidmens nelieka.

- Kaip dažnai improvizuojate gyvenime ir scenoje?

- Man labai patinka improvizuoti gyvenime. Galvoje nuolat sukasi mintys, kad galbūt kažką kitaip galima būtų padaryti, nestandartiškai ir dėl to, manau, gyvenimas tampa spalvingesnis, įdomesnis. Improvizuoju ir scenoje, ypač kai reikia vaidinti, tačiau dainuoti jau taip neišeina, nes viskas turi būti tikslu, pagal natas.

Kažką paįvairinti, suteikti spalvų ar sukurti tam tikrą nuotaiką dainuojant galima, tačiau gera improvizacija yra gerai surepetuotas dalykas. Nėra taip, kad scenoje tiesiog pradedi improvizuoti, – tai reikia surepetuoti, juolab kad ir džiaze, kur daug improvizuojama, yra daug ruošiamasi.

- Jūsų koncertas vadinasi „Cosa Nostra. Meilės kriminalai“. Gal galite pakomentuoti, kodėl toks pavadinimas ir ką atliksite?

- Atliksiu dainas apie meilę, o meilė yra tas dalykas, kai įsimyli ir sau nebepriklausai, nes visiškai atsiduodi tam jausmui. Kai esi paskendęs meilėje ir nebegali blaiviai mąstyti, tai gali privesti prie kriminalo. Būtent apie tai dainuosiu savo koncerte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?