Ryškiausi muzikos fejerverkai iššaus Naujųjų naktį

Norintiems 2018-uosius užbaigti šventiškai Vilniuje pasirinkti tikrai bus iš ko – klausytojus džiugins didingi ir galantiški klasikos šedevrai bei mylimiausi atlikėjai.

Vilniaus Kongresų rūmus Naujųjų išvakarėse užlies erotiška ir iškilminga muzika.<br>Organizatorių nuotr.
Vilniaus Kongresų rūmus Naujųjų išvakarėse užlies erotiška ir iškilminga muzika.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-30 08:58

Kalėdinių ciklų pabaigoje sostinės salės ir kolektyvai paliko patraukliausias programas.

Naujųjų išvakarėse Vilniaus publikos laukia gražiausių operečių ir miuziklų arijų girliandos, tango perlai ir nemirtinga klasika.

Kunkuliuos žemiškos aistros

Gruodžio 30-ąją Vilniaus Kongresų rūmuose nuskambės vienas žymiausių visų laikų chorinių kūrinių – didinga vokiečių kompozitoriaus Carlo Orffo sceninė kantata „Carmina Burana“ solistams, chorui ir orkestrui. Šis pasaulinę šlovę pelnęs veikalas parašytas pagal pasaulietiškas humoristines viduramžių dainas, šlovinančias žmogiškąsias silpnybes, geidulius ir puotavimą.

Po kūrinio premjeros triumfo 1937-aisiais pats C.Orffas pareiškė: „Viskas, ką parašiau iki šios dienos, gali būti sunaikinta.“

Gaivališką kantatą su maestro Gintaro Rinkevičiaus diriguojamais Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru (LVSO) ir Kauno valstybiniu choru (meno vadovas Petras Bingelis) atliks kontratenoras Algirdas Bagdonavičius ir baritonas Modestas Sedlevičius.

O metus Kongresų rūmuose užbaigs net du LVSO naujametiniai koncertai. Gruodžio 31 d. 17 val. baritonas Kostas Smoriginas su G.Rinkevičiaus diriguojamu kolektyvu atliks gražiausias operų arijas.

19 val. orkestras pakvies į „Naujametinį miuziklų vakarą“, kuriame pasirodys talentingas solistų ketvertas – šių metų „Lietuvos balso“ nugalėtoja Monika Marija Paulauskaitė, Evelina Sašenko, Jeronimas Milius ir Povilas Meškėla.

Naujametiniame koncerte skambės arijos iš žymiausių visų laikų miuziklų „Operos fantomas“, „Paryžiaus katedra“, „Mulen Ružas“ ir kitų.

Džiugins šventiniai talismanai

LDK valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje gruodžio 30-osios vakarą tradiciškai karaliaus fortepijonas ir jo virtuozė, viena labiausiai tituluotų Lietuvos atlikėjų Mūza Rubackytė. Pianistei talkins vyriška palyda.

Lietuvos kultūros ambasadore vadinama artistė šiuo pasirodymu tarsi užbaigs valstybės šimtmečiui skirtą koncertų maratoną – pakvies drauge muzikuoti šios misijos partnerius, lydėjusius ją Prancūzijoje. Tai – styginių kvartetas „Mettis“ (Kostas Tumosa – I smuikas), Bernardas Petrauskas – II smuikas, Karolis Rudokas – altas, Rokas Vaitkevičius – violončelė).

Vakare taip pat dalyvaus altininkas Tomas Petrikis. Skambės Josepho Haydno, Wolfgango Amadeaus Mozarto, Ludwigo van Beethoveno kūriniai.

Gruodžio 31-ąją Didžiojoje renesansinėje menėje bus surengti net du koncertai – 17 ir 20 val.

Abukart grieš specialiai šia proga kasmet susiburiantis kamerinis orkestras „Cappella Temporale“. Jis sutraukia šventėms į namus iš užsienio sugrįžtančius lietuvius muzikus.

Naujųjų vakaro Valdovų rūmuose talismanu tapo ir Antonio Vivaldi ciklo „Metų laikai“ vienas koncertų. Šiemet su orkestru jį atliks trylikametis smuiko vunderkindas iš Latvijos Danijilas Bulajevas.

Savo talentu Danijilas stebina muzikos pasaulį nuo mažens. Būdamas tik 8-erių jis surengė pirmąjį solinį rečitalį prestižinėje Maskvos P.Čaikovskio konservatorijos koncertų salėje.

Koncertą savo skaidriu sopranu papuoš ir Lietuvoje gyvenanti latvė Gunta Gelgotė. Menininkai pakvies klausytojus į nuostabių melodijų, muzikinių pokštų ir staigmenų kupiną muzikinę kelionę.

Kviečia švęsti po palmėmis

„Kristupo Kalėdų“ festivalis palydėti paskutines šių metų dienas pakvies koncerte Šv.Kotrynos bažnyčioje. Čia šventiniai valsai mainysis su Lotynų Amerikos ritmais, todėl pasijusime tarsi kurorte po palmėmis, o ne žiemiškoje Lietuvos sostinėje.

Gruodžio 30-osios koncerto programa „Naujieji: nuo Strausso iki „latino“ džiugins publiką valsų karaliaus Johanno Strausso melodijomis, nuotaikingomis operečių ir miuziklų arijomis, kuriuos vainikuos aistringi Lotynų Amerikos ritmai.

Tokia išskirtinė programa sukurta bendradarbiaujant su dirigentu ir kompozitoriumi iš Venesuelos Gerardo Estrada Martinezu, specialiai šventiniam vakarui subūrusiu Kristupo festivalio orkestrą. Su šiuo kolektyvu dainuos talentingi jauni Rusijos solistai Irina ir Dmitrijus Muliarčikai.

Jie jau spėjo pavergti klausytojų širdis ir susikrauti solidų kūrybinį kapitalą tarptautiniuose konkursuose, prestižiniuose festivaliuose, operos teatruose.

Naujametę puotą Šv.Kotrynos bažnyčioje gruodžio 31-ąją surengs Šv.Kristoforo kamerinis orkestras su keturiais jaunosios kartos solistais. Tai – 2016-aisiais perspektyviausia dainininke pripažinta Aistė Pilibavičiūtė, 2017 metų Jaunojo atlikėjo premijos laureatė Jomantė Šležaitė, išskirtinio balso tenoras Edgaras Davidovičius ir Lietuvoje sparčiai populiarėjantis bosas Kšištofas Bondarenka.

Programoje, kurią diriguos Modestas Barkauskas, skambės žaviausios visų laikų arijos, duetai, tercetai ir kvartetai.

Vilniaus rotušėje 2018-uosius šventiniu akordu gruodžio 30-ąją palydės smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas ir akordeonistas Tadas Motiečius. Ansamblis virpins širdis jausmingomis Astoro Piazzollos tango melodijomis.

Argentinietiško tango novatoriaus „Metų laikai“ kvies klausytojus prisiminti praėjusius metus ir pasvajoti apie ateinančius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.