„R.E.M.“ – tarpgalaktinė kelionė į jauno žmogaus būtį

Visuomenėje vis dažniau girdėdami žmonių sėkmės istorijas, netikėtai tampame iškreiptos tikrovės įkaitais. Nesąmoningai pradedame save kaltinti, kad neatitinkame sociumo nustatytų reikalavimų ir niekaip negalime pasigirti didžiais gyvenimo laimėjimais.

Scena iš spektaklio „R.E.M.“.<br> Rengėjų nuotr.
Scena iš spektaklio „R.E.M.“.<br> Rengėjų nuotr.
Scena iš spektaklio „R.E.M.“.<br> Rengėjų nuotr.
Scena iš spektaklio „R.E.M.“.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2019, 4:28 PM

Kur tuo metu yra dalis jaunimo? To jaunimo, kuris tarp gražių kalbų ir istorijų vis dar negali rasti savęs? Būtent apie tokį jauną žmogų kalba Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis „R.E.M.“.

Kaip teigė režisierius Jonas Tertelis, spektaklis yra apie tą būseną, kai jautiesi tiesiog užstrigęs.

„Būseną, į kurią, mano manymu, dabar yra patekusi dauguma jaunų žmonių, kurie neemigruoja, bet nežino, kodėl, nes priežasčių emigruoti kur kas daugiau nei pasilikti. Norėjosi iškrapštyti šią būseną ir jos priežastis. Pats projektas prasidėjo nuo klausimo, kurį pateikiau visiems: kodėl mes visi dar neemigravome? Labai smagu, kad nuo šio klausimo toli nuplaukėme. Tai nėra spektaklis apie emigraciją. Daugiau apie vidinius demonus, kurie mus spaudžia. Jie nėra nei geri, nei blogi. Tiesiog yra tai, su kuo mes gyvename“, – kalbėjo režisierius.

Pasak „R.E.M.“ kūrybinės komandos, nors spektaklio dramaturgijos kūrimas ir prasidėjo klausimu, kodėl mes vis dar čia, Lietuvoje, repetuojant spektaklis nuolatos kito. Paskutiniame etape po autorių didinamuoju stiklu paradoksaliai atsidūrė nebe emigracijos leitmotyvas, o jam kardinaliai priešinga emocinio paralyžiaus tema.

Spektaklis buvo kuriamas stebint ir tiriant savo gyvenamąją aplinką, analizuojant savas patirtis, šeimos sapnus, visuomenės lūkesčius ir masinių medijų nulemtą informacijos srautą.

Pagrindinė spektaklio veikėja – jauna klaipėdietė, bandanti atsakyti į daugybę egzistencinių klausimų, kurie virsta komiškomis, vidinio dramatizmo kupinomis situacijomis, idėjomis ir personažais, sutinkančiais vienas kitą absurdo ir juodojo humoro kupinoje spalvingoje ir dinamiškoje fantasmagorijoje.

Spektaklio dramaturginį pagrindą sudaro originalios antikinės, baltų kraštų, Šiaurės Amerikos čiabuvių mitų bei legendų interpretacijos bei spektaklio autorių sapnai ir vaikystės prisiminimai.

Antrus metus rodomas spektaklis „R.E.M.“ kviečia žiūrovus kovo 23 d. 19 val. į „Menų spaustuvę“ Vilniuje ne tik pažinti jauno žmogaus vidų bet ir pasinerti į būsenas, kurios dažnai lieka gražiai išdailintų istorijų paraštėse.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.