Pajūrį užliejo tradicinio festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ bangos

Girulių miškuose pražydus pirmosioms žibuoklėms, startavo populiarus festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris 2019“. Klausytojai kviečiami pajusti simfoninių melodijų grožį, mėgautis harmonijos darna, formų tobulumu, muzikoje išgirsti atgimstančią gamtą, suptis ant garsų jūros bangų ir stiprintis jos nevaržoma energija.

Klaipėdos koncertų salėje F.Piemontessis atliko L.Van Beethoveno koncertą fortepijonui ir orkestrui.<br> KKS nuotr.
Klaipėdos koncertų salėje F.Piemontessis atliko L.Van Beethoveno koncertą fortepijonui ir orkestrui.<br> KKS nuotr.
Svečiai iš Šveicarijos - "Orchestra della Svizzera Italiana". <br>KKS nuotr.
Svečiai iš Šveicarijos - "Orchestra della Svizzera Italiana". <br>KKS nuotr.
Šveicarų kolektyvas "Orchestra della Svizzera Italiana" .<br> KKS nuotr.
Šveicarų kolektyvas "Orchestra della Svizzera Italiana" .<br> KKS nuotr.
 LVSO dirigentas ir vadovas G.Rinkevičius.<br> V.Petriko nuotr.
 LVSO dirigentas ir vadovas G.Rinkevičius.<br> V.Petriko nuotr.
 Pasirodys Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.<br> KKS nuotr.
 Pasirodys Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.<br> KKS nuotr.
M.Bačkaus vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras.<br> KKS nuotr.
M.Bačkaus vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras.<br> KKS nuotr.
KKS salėje M.Pitrėnas diriguos R.Strausso gala koncertą.<br> KKS nuotr.
KKS salėje M.Pitrėnas diriguos R.Strausso gala koncertą.<br> KKS nuotr.
Akordeono virtuozas M.Levickis groja ir padangą pasibalnojęs.<br> M.Cikanavičiaus nuotr.
Akordeono virtuozas M.Levickis groja ir padangą pasibalnojęs.<br> M.Cikanavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 1:04 AM, atnaujinta Apr 3, 2019, 10:09 AM

Tradicinio klasikinės muzikos festivalio uostamiestyje renginiai, projektai, kuriuose dalyvauja žinomi Lietuvos ir užsienio šalių menininkai, Klaipėdos koncertų salėje (KKS) šurmuliuos ištisą mėnesį – iki balandžio 30-osios.

Šveicarai šokdino publiką

Klaipėdos koncertų salėje pirmieji festivalio uždangą praskleidė itališkoje Šveicarijos dalyje, Lugano mieste reziduojantis vyriausiojo dirigento Markuso Poschnerio vadovaujamas simfoninis orkestas „Orchestra della Svizzera Italiana” (OSI) ir pianistas Francesco Piemontesis.

Įspūdingą programą „Šveicarijos meistrai ir Ludwigas van Beethovenas“ parengę svečiai iš Lugano pakiliai atliko du nemirtingo Vienos klasiko kūrinius: jo didingąjį koncertą fortepijonui bei orkestrui Nr. 3 c-moll, o paskui lyrišką ir šviesesnę simfoniją Nr. 8 F-dur, kurios pasažus galima suvokti ir kaip kompozitoriaus pokštą.

Prieš 84 metus įkurtas „Orchestra della Svizzera Italiana” bendradarbiauja su operos ir šokio spektaklių kūrėjais, viena svarbiausių šio orkestro veiklos krypčių – švietėjiški renginiai. OSI koncertuose kasmet apsilanko daugiau nei 11 tūkstančių jaunųjų klausytojų, jiems rengiamos išskirtinės programos. Aukščiausias šveicarų kolektyvo įvertinimas - šiemet pelnytas tarptautinis ICMA apdovanojimas.

Klaipėdiečiai stovėdami ilgai plojo orkestrui ir pianistui F.Piemontesiui, kuris garsėja kaip talentingas kamerinės muzikos atlikėjas, puikus Wolfgango Amadeaus Mozarto kūrybos ir vėlyvojo romantizmo opusų interpretatorius. Jo rečitaliai skambėjo garsiausiose Londono, Amsterdamo, Tokijo, Seulo, kitų pasaulio didmiesčių scenose.

Vien technikos neužtenka 

Miunchene gimęs OSI vadovas ir dirigentas, programos “Šveicarijos meistrai ir Ludwigas van Beethovenas“ sudarytojas M.Poschneris ypač džiaugiasi muzikine kelione, kurią prieš ketverius metus pradėjo su Šveicarijos italų orkestru: “Ji man žada daug neužmirštamų akimirkų“.

2004 metais geriausiu Vokietijos dirigentu pripažintas M.Pochneris dirigavo daugeliui žinomiausių šios šalies orkestrų, gastroliavo su Danijos nacionaliniu, Metropolitan orkestrais. Jis taip pat yra Linco Landestheater operos vadovas, orkestro „Bruckner Orchestra Linz“ vyriausiasis dirigentas.

F.Piemontesio žvaigždė sužibo 2007 metais Britanijoje - laimėjęs karalienės Elžbietos pianistų konkursą jis įsiliejo į BBC „Naujosios kartos atlikėjų“ projektą. Muzikologų apibūdinamas kaip atlikėjas, „derinantis stulbinančią techniką ir mažai kam pasiekiamą intelektualųjį muzikavimo pradą“ pianistas šiuo metu koncertuoja su visame pasaulyje žinomais kolektyvais - Leipcigo, Oslo, BBC , Izraelio ir Seulo filharmonijų simfoniniais orkestrais.

Kamerinė muzika ir rokas

Festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris 2019” pasirodys išplėstos sudėties Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO), parengęs intriguojančią programą – koncerte nuskambės legendinio amerikiečių kompozitoriaus Steve‘o Reicho kūriniai „Radio Rewrite“ ir „Clapping Music“, jau susilaukę kritikų ir klausytojų dėmesio.

„Radio Rewrite“ – žymiosios britų roko grupės „Radiohead“ dainų „Jigsaw Falling into Place“ ir „Everything in Its Right Place“ įkvėpta kompozicija. Daugelį metų savo kūryba inspiravęs įvairiausias roko ir popmuzikos grupes, S.Reichas dabar su jomis tarsi apsikeitė vaidmenimis.

Klausytojai išgirs dar dvejas NIKO atliekamas originalias šio orkestro meno vadovo ir dirigento kompozitoriaus Gedimino Gelgoto aranžuotas „Radiohead“ dainas - pasinėrę į išskirtinę kamerinės muzikos ir roko koncerto atmosferą, jie galės atpažinti "Radiohead" dainų melodijas S.Reicho kūrinyje.

NIKO pristatomos muzikos programoje - afrikietiškų ritmų įkvėptas S.Reicho kūrinys „Clapping Music“, atliekamas delnais plojant ritmą, kuris palaipsniui kinta panardindamas publiką į savotišką transo būseną.

„Šis kūrinys yra griežtai klasikinis, tačiau sykiu toks paprastas, kad jį atlikti gali bet kas“, – kalbėjo muzikos šamanas S.Reichas, visada svajojęs apie tokį kūrinį, kuriam atlikti, pasak jo, nereikia jokio instrumento, tik savo kūno.

Vienas inovatyviausių šiuolaikinių amerikiečių kompozitorių S.Reichas - vienas iš nedaugelio, pakeitusių muzikos istoriją. Jo vardas virtęs minimalizmo krypties sinonimu. Uždegančiais S.Reicho ritmais žavisi ir šiuolaikinės klasikos, ir elektronikos muzikos atlikėjai bei kūrėjai.

Neregėtas airių paveldas

Klaipėdos kamerinio orkestro (KKO) programa „Airiškas vėrinys“, anot jos sumanytojo ir šio kolektyvo meno vadovo Mindaugo Bačkaus, yra bandymas prisiliesti prie įvairialypės airių muzikos kultūros: „Mūsų koncerte dalyvaus garsi airių folkloro atstovė, smuikininkė ir kompozitorė Zoë Conway, Dublino “Concert Orchestra” koncertmeisterė Mia Cooper, airių trupės „Riverdance“ šokėja Siobhan'a Manson“.

M.Bačkus airių muziką vadina „originaliu ir autentišku palikimu europinės kultūros kontekste“. Išskirtinei KKO programai, jungsiančiai klasiką ir folklorą, parinkti anksčiau dar niekada neatlikti kūriniai, žiūrovai galės susipažinti ir su airių šokio ypatumais. KKS erdvėse keltų arfa – Lietuvos scenose neregėtu styginiu instrumentu - gros Seamus Flaherty.

„Mes ieškome airių tapatybės jų muzikos ir šokio vėrinyje, nes ir patys norime išgirsti tai, ko dar negirdėjome“, - kalbėjo ramiai gyventi negalintis KKO meno vadovas ir dirigentas M.Bačkus.

Atnaujinta opera vaikams 

Modesto Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) žada klaipėdiečius pamaloninti Richardo Strausso gala koncertu. Įtrauktas į programą garsiausių pasaulio sopranų pamėgtas vokalinis ciklas „Keturios paskutinės dainos“ - tarytum ilgametės R. Strausso kūrybos apibendrinimas ir paskutinysis šio instrumentuotės meistro triumfas. Vokalo partiją atliks dviejų „Auksinių scenos kryžių“ laureatė Viktorija Miškūnaitė.

Pristatomą R.Strausso kūrybą vainikuos bene žymiausios jo operos „Rožės kavalierius“ fragmentų koncertinis atlikimas. Joje šmėžuoja dieviškojo W.A. Mozarto šešėlis - grakšti lyrika ir melancholija persipina su R.Straussui būdingais netikėtais muzikos siužetais, šiurkštoko humoro apraiškomis. Pasirodys vokalistės – V. Miškūnaitė, Gunta Gelgotė ir Anastasia Lebedianceva.

Žiūrovai išvys naują Broniaus Kutavičiaus operos vaikams„Kaulo senis ant geležinio kalno“ pagal poeto Sigitos Gedos libretą versiją, kurią festivaliui rengia Klaipėdos kamerinis orkestras, o choras „Aukuras“, solistai Rasa Ulteravičiūtė, Evelina Šimelionė, Gytis Šimelionis ir Vydūno gimnazijos vokalinis ansamblis.

Prieš porą metų režisierė Birutė Mar šį mistine dvasia alsuojanti B.Kutavičiaus kūrinį pastatė Zalcburgo teatre. Tąkat jį dirigavo su šio teatro meno vadovės pareigomis atsisveikinanti lietuvė Mirga Gražinytė-Tyla. Spektaklio scenografė ir dailininkė - Indrė Pačėsaitė.

Šėls akordeono virtuozas

Festivalio svečio Lietuvos valstybinis simfoninio orkestro (LVSO) programoje „Akordeono planeta“ dalyvaus šio instrumento ambasadorius Martynas Levickis, kurio talentas melomanus priverčia aikčioti, iš naujo atrasti aistringą ir emocingą akordeono muzikos skambesį ir galimybes.

Charizmatiškasis atlikėjas M.Levickis yra pelnęs daugiau kaip 30 tarptautinių apdovanojimų, o 2013 metais išleistas jo diskas iškart atsidūrė Didžiosios Britanijos geriausių klasikinės muzikos albumų sąrašo viršūnėje.

Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas LVSO ir akordeono virtuozas M.Levickis uostamiesčio publikai pristatys šiuolaikinio lenkų kompozitoriaus Mikołajaus Majkusiako kūrinį „Concerto Classico“, legendinio argentiniečių kompozitoriaus Ástoro Piazolla‘os siuitą „Punte del Este“.

Antrojoje LVSO koncerto dalyje nuskambės žinomo britų kompozitoriaus Gustavo Holsto septynių dalių orkestrinė siuita „Planetos“. Kiekviena jų savaip atspindi Žemės charakterį, įtakojantį gyvenimiškąją žmogaus būtį.

„Tyli Madrido nakties muzika“ - dar viena Klaipėdos kamerinio orkestro programa, parengta M. Bačkaus ir ilgamečio jo bičiulio smuikininko ir dirigento Andreso Mustoneno. Šis pasaulyje pripažintas senosios muzikos interpretatorius, ilgametis ansamblio „Hortus musicus” meno vadovas ne pirmą kartą atvyksta į Lietuvą ir rengia bendras KKO programas.

Naujausioje KKO ir A.Mustoneno programoje bus įvairiausių žanrų ir laikotarpių muzikos: vokiečių baroko genijaus Johanno Sebastiano Bacho, italų klasicizmo atstovo Luigi Boccherinio,  šiuolaikinių autorių, gruzino Giya Kancheli ir ukrainiečio Valentino Silvestrovo unikaliu koloritu ir pasaulėjauta persmelktų kūrinių. Solo partiją atliks Prancūzijoje gyvenantis pianistas, Maskvos Piotro Čaikovskio konservatorijos auklėtinis Mikhailas Rudy.

Dainas pakeis simfonijos

Klaipėdos festivalio svečiams veriasi puiki proga susipažinti su pernai 80-metį pažymėjusio kompozitoriaus Teisučio Makačino, kurio vardą garsina ir neblėstančios estrados dainos, ir solidūs akademiniai kūriniai, darbais. Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) atliks specialiai šiam kolektyvui T.Makačino parašytą simfoninę siuitą „Trys šokiai“. Paskaičiuota, kad Europos šalių scenose ji buvo atlikta daugiau nei 400 kartų.

LKO programoje – dar dveji iškilūs T.Makačino kūriniai: „Simfonia giocosa“ ir Koncertas trimitui bei kameriniam orkestrui. Pastarojo kūrinio solo partiją gros vienas ryškiausių ir aktyviausiai koncertuojančių šalies trimitininkų Laurynas Lapė - Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos, Lietuvos muzikos ir teatro ir Malmės muzikos (Švedija) akademijų absolventas.

Džiazo ir šiuolaikinės muzikos festivaliuose dažnai koncertuojantis Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro artistas L.Lapė KKS scenoje dar atliks italų baroko muzikos genijaus, smuikininko ir kompozitorius Giuseppe's Torellio opusą.

Baroko ir šiuolaikinės muzikos darną festivalyje skleis LKO atliekami kūriniai styginiams. Specialiai parengtą programą diriguos su šiuo orkestru aktyviai bendradarbiaujantis Robertas Šervenikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.