Ryškiausia „Kaunas Jazz“ pavasario žvaigždė paprašė neleisti per koncertą dūmų

Bobby McFerrinas vadinamas geriausiu džiazo vokalistu pasaulyje. Pastaruoju metu nedaug koncertuojantį ir atidžiai besirenkantį pasirodymus dainininką pavyko prisivilioti festivalio „Kaunas Jazz“ rengėjams.

B.McFerrinas į „Žalgirio“ areną grįžta po 8 metų – jis jau koncertavo 2011 metų festivalyje „Kaunas Jazz“.<br>M.Patašiaus nuotr.
B.McFerrinas į „Žalgirio“ areną grįžta po 8 metų – jis jau koncertavo 2011 metų festivalyje „Kaunas Jazz“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2019, 3:55 PM

Po aštuonerių metų pertraukos į festivalį „Kaunas Jazz“ sugrįžtantis B.McFerrinas šeštadienio popietę į Vilnių atskris iš Talino, kur penktadienį vyko jo koncertas.

68 metų B.McFerrinas iš karto vyks į Kauną specialiai jam paruoštu „Mercedes“ markės automobiliu. Jis apsistos keturių žvaigždučių viešbutyje, iš kurio sekmadienį vyks koncertuoti į Kauno „Žalgirio“ areną. Kaune atlikėjas viešės iki pirmadienio.

Tai bus antrasis B.McFerrino pasirodymas „Kaunas Jazz“ festivalyje. Ankstesnis dainininko koncertas, 2011 metais vykęs Kauno sporto halėje, tapo vienu ryškiausių koncertų per visą festivalio istoriją. Susižavėję klausytojai šiam vokalo genijui tada skyrė audringas ovacijas, o viso pasirodymo įrašas buvo išleistas ir DVD.

2013 metais amerikiečių atlikėjas koncertavo „Vilniaus festivalyje“.

Priėmė kauniečių kvietimą

Festivalio rengėjai tikino, kad prisikviesti 10 prestižinių „Grammy“ statulėlių pelniusį dainininką į Kauną nebuvo paprasta.

„B.McFerrinas pastaruosius kelerius metus koncertuoja nedaug ir atidžiai renkasi pasirodymus. Džiaugiamės, kad jis priėmė mūsų kvietimą sugrįžti į Kauną, kuris 2011-aisiais jam paliko gerą įspūdį. Bobby – ryškiausia 2019-ųjų „Kaunas Jazz“ pavasario žvaigždė“, – sakė festivalio meno vadovė Indrė Jučaitė.

B.McFerrinas vadinamas geriausiu džiazo vokalistu pasaulyje – tai tikrai nėra pernelyg skambus komplimentas. Jo gastrolių tvarkaraščiai neretai sudaromi metams ar net keleriems į priekį.

Kauno džiazo festivalio rengėjai atlikėją pradėjo kviesti daugiau nei prieš metus.

Prašė išnešti televizorių

I.Jučaitė atskleidė, kad šį kartą Bobby parengė visiškai kitokią koncertinę programą, nei matėme prieš 8 metus. Su juo atvyksta dar keturi vokalistai. Prie šių atlikėjų Kauno arenoje prisijungs ir Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinė grupė „Color Jazz“.

„Dainininkas nekėlė ypatingų reikalavimų scenai, tačiau pareikalavo, kad per koncertą nebūtų leidžiami dūmai. Taip jis greičiausiai mėgina apsaugoti savo balsą nuo papildomų trukdžių“, – kalbėjo festivalio meno vadovė.

Kaip ir praėjusį kartą, B.McFerrinas pageidavo, kad iš jo kambario būtų išneštas televizorius.

„Atlikėjas norėtų, kad jo kambaryje būtų padėta vandens ir vaisių. Derinant valgiaraštį paaiškėjo, kad Bobby nemėgsta bulvių ir pieno produktų – jam patinka neriebus maistas“, – sakė festivalio sumanytojas ir rengėjas Jonas Jučas.

Vakaras – kupinas atradimų

B.McFerrino koncertą filmuos nacionalinis transliuotojas, bet kuriuos kūrinius ateityje bus leista rodyti per televiziją, spręs pats atlikėjas su savo komanda.

„Laukiame įspūdingo ir nepamirštamo renginio. Juk kiekvienas vakaras su Bobby – kupinas spontaniškų atradimų.

Kai B.McFerrinas vienas žengia į sceną prieš kelis tūkstančius žiūrovų, jis dažnai neturi žalio supratimo, kokia muzika tą vakarą skambės. Viskas – spontaniška, nesurepetuota ir nesuvaidinta“, – sakė J.Jučas.

JAV žurnalas „Nesweek“ apie šį atlikėją rašė: „Bobby keturių oktavų balsas ir technika – antžmogio. Per koncertą žiūrovų akyse jis tarsi virsta strazdu, marsiečiu, operos sopranu, vaiku, trimitu.“

Pianistas Herbie Hancockas apie Bobby atsiliepė ne mažiau šiltai: „Jis sugeba išeiti į sceną ir čia pat sukurti tai, kas sminga tiesiai į žiūrovų širdis. Neįtikėtina.“

B.McFerrinui koncertuose plojo kone visų didžiųjų pasaulio miestų publika: nuo Brazilijos iki Jungtinių Arabų Emyratų – turbūt nerasite kampelio, kuriame žiūrovai būtų abejingi šio muziko sugebėjimams.

„Galbūt pasimėgaudami klausotės jo atliekamų „The Beatles“ dainų interpretacijų, o gal susižavėjote internete pamatę, kaip Bobby priverčia tūkstantinę minią kartu dainuoti Johanno Sebastiano Bacho preliudą „Ave Maria“.

Bet kuriuo atveju, jeigu mėgstate džiazą ir šiaip gerą muziką, žinia apie B.McFerrino koncertą negalėjo nenudžiuginti“, – kalbėjo I.Jučaitė.

Traukia lyg šeši vokalistai

Muzikalioje šeimoje augęs B. McFerrinas išgarsėjo 1984-ųjų albumu „The Voice“ – tai pirmoji džiazo istorijoje plokštelė, kurios įrašams buvo panaudotas tiktai vieno vokalisto balsas.

Sudėtingas vokalo melodijas vokalistas raitė delnu daužydamas krūtinę ir taip išgaudamas perkusijos garsus. Nieko panašaus pasaulis nebuvo girdėjęs.

Tačiau labiausiai Bobby išgarsino 1988-ųjų įvykis. Tuo metu jis kūrė eksperimentinį albumą „Simple Pleasures“, kuriame savo balsą su įrašų technika „padaugino“ kelis sykius – lyg šešių vokalistų sudainuotas melodijas iš tiesų traukė vienas Bobby.

Šiame albume atsirado vietos per keletą valandų sukurtai dainai „Don’t Worry, Be Happy“ (liet. „Neliūdėk ir būk laimingas“).

Paprasta, švelnaus optimizmo kupina melodija muzikos pasaulyje sukėlė sprogusios bombos efektą. Ją niūniavo ir tebeniūniuoja visame pasaulyje – nuo Pekino iki Aliaskos.

Dainos pavadinime skambėję žodžiai tapo bendrine fraze, „Grammy“ ceremonijoje ji nuskynė net tris prestižinius apdovanojimus ir tapo pirmuoju a capella įrašytu kūriniu, pakilusiu į JAV populiariausių dainų šimtuko viršūnę.

Užuot bandęs iškepti dar vieną tokio paties stiliaus hitą, Bobby nėrė į dar netyrinėtus vandenis. Su violončelės virtuozu Yo-Yo Ma jis įrašė plokštelę „Hush“ (1991 m.), kuri taip pat sulaukė didžiulio dėmesio.

Su garsiu pianistu Chicku Corea atlikėjas įrašė albumus „Play“ (1992 m.) ir „The Mozart Sessions“ (1996 m.), kuriuose skambėjo muzika, per patrankos šūvį nutolusi nuo garsiosios dainos.

O kur dar su kameriniu orkestru įrašytas albumas „Paper Music“, Afrikos ir Vidurinių Rytų ritmais pagrįstos improvizacijos albume „Circlesongs“ ar etninės muzikos šventė su Richardu Bona ir Ch.Corea įrašytame diske „Beyond Words“. Klausantis B.McFerrino diskų apima virpulys – kaip vieno žmogaus galvoje gali sutilpti tiek įvairių minčių?

Atlikėjas gimė kovo 11-ąją

Tarp Bobby projektų – balsų orkestras „Voicestra“, demonstruojantis, regis, neišsemiamas žmogaus vokalo galimybes, improvizacijų opera „Bobble“, pasakojanti Babelio istoriją, Fryderyko Chopino kūrinių programa, aranžuota bigbendui, koncertai su H.Hancocku, dirigavimas orkestrui Milano „La Scala“ ir kituose teatre.

Vienas lietuviams įdomių jo karjeros epizodų – 2010 metais išleistas albumas „VOCAbuLarieS“, kurio viršelyje pavadinimas užrašytas keliolika kalbų. Tarp jų – lietuvių.

Dainininkas, beje, yra gimęs kovo 11-ąją. Sutapimas? „Bijau, kad taip. Dėl albumo viršelio sprendė dizaineris. Bet man labai smagu lankytis Lietuvoje“, – sakė į „Kaunas Jazz“ sugrįžtantis B.McFerrinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.