Kintų muzikos festivalyje skambės karo belaisvių stovykloje parašytas kūrinys

Kintų muzikos festivalis baigia šiųmetę muzikinę kelionę, į kurią prisijungę keliautojai „aplankė“ daugybę žanrų ir įvairias meno epochas – skambėjo šviežiausios šiandienos kompozicijos, viduramžių muzika, džiazas, jausminga romantizmo muzika ir kt.

A.Lukoszevieze.<br> Organizatorių nuotr.
A.Lukoszevieze.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2019, 11:34 AM

Festivalis startavo su šiuolaikine muzika – simboliška, kad ji festivalį ir vainikuos. Šį ketvirtadienį ir penktadienį skambės du koncertai, kuriuose – ekologiški instrumentai, jaunatviškos, bet profesionalios improvizacijos ir apie savo bei pasaulio egzistenciją kviečianti mąstyti muzika.

Šiandien ypač aktualūs aplinkosaugos klausimai neaplenkia ir meno. Vis populiarėjantis beatliekis (angl. zero waste) judėjimas rado atgarsį Simono Nekrošiaus veikloje – menininkas konstruoja ekologiškus muzikos instrumentus iš antrinių žaliavų. Juos pamatyti ir išgirsti bus galima rugpjūčio 8 d.

Mąstyti ir diskutuoti apie aplinkosaugą kviečiantis renginys „Mačiūnas, Lukoszevieze ir kiti migruojantys paukščiai“ vyks Kintai Arts rezidencijoje. Iš vietinių buitinių atliekų pagamintais naujais instrumentais gros violončelininkas Antonas Lukoszevieze ir LMTA Šiuolaikinės muzikos studijų programos studentai (vad. Vykintas Baltakas), kurie stebins kūrybiškomis improvizacijomis ir eksperimentinėmis kompozicijomis.

Apie laiką ir žmogaus egzistenciją muzikos garsais kalbantis Olivierio Messiaeno „Kvartetas laiko pabaigai“ – vienas dažniausiai pasaulio scenose skambančių kūrinių, tačiau retai atliekamas Lietuvoje.

O. Messiaeno kompozicija paženklinta ypatingos atsiradimo istorijos: 1940–1941 m. kompozitorius kaip prancūzų kareivis kalėjo Gerlico karo belaisvių stovykloje, kur ir parašė šį kūrinį. Jo premjera įvyko ten pat, stingdant sausio speigams, tačiau supratingai kaip niekad besiklausiusių kalinių apsuptyje.

Anot O. Messiaeno, „prie amžinybės erdvėje ir begalybėje“ priartinantis kūrinys festivalį vainikuos rugpjūčio 9 d. Iššūkį atlikti šį techniškai ir emociškai sudėtingą opusą priėmė Lietuvos ansamblių tinklo (LAT) atlikėjai – klarnetininkas Antanas Taločka ir jau pernai Kintuose muzikavusio trio „Kaskados“ nariai Rusnė Mataitytė (smuikas), Edmundas Kulikauskas (violončelė) ir Albina Šikšniūtė (fortepijonas). Finalinis festivalio koncertas „Pakirstais sparnais“ skambės Didžiojoje Kintų bažnyčioje, kurios sakrali erdvė dar stipriau atskleis kūrinį persmelkiantį amžinybės pojūtį ir transcendentalumą.

Artėjantys Kintų muzikos festivalio koncertai:

Rugpjūčio 8 d. (ketvirtadienis), 19 val., Kintai Arts rezidencija (Kuršių g. 30)

MAČIŪNAS, LUKOSZEVIEZE IR KITI MIGRUOJANTYS PAUKŠČIAI

Anton Lukoszevieze (violončelė, Jungtinė Karalystė)

LMTA šiuolaikinės muzikos atlikimo programos magistrantai ir absolventai:

Mėta Pelegrimaitė (fleita)

Kristupas Gikas (fleita)

Kazimieras Jušinskas (saksofonas)

Simonas Kaupinis (tūba)

Deimantas Balys (el. gitara)

Greta Garmašaitė (klavišiniai)

Programoje – Jurgio Mačiūno ekperimentinės kompozicijos ir improvizacijos su naujais instrumentais, sukurtais iš vietinių buitinių atliekų.

Rugpjūčio 9 d. (penktadienis), 20 val., Didžioji Kintų bažnyčia (Kuršių g. 26)

PAKIRSTAIS SPARNAIS

Lietuvos ansamblių tinklo atlikėjai:

Antanas Taločka (klarnetas)

Rusnė Mataitytė (smuikas)

Edmundas Kulikauskas (violončelė)

Albina Šikšniūtė (fortepijonas)

Programoje – Olivierio Messiaeno „Kvartetas laiko pabaigai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.