Philipo Glasso naujojo kūrinio premjera Lietuvoje – „Grammy“ laureatų koncerte

Spalio 17 d. Vilniuje, Nacionalinės dailės galerijos Didžiojoje salėje įvyks Philipo Glasso naujo kūrinio premjera Lietuvoje – žymiausias šiuo metu gyvenantis kompozitorius sukūrė kūrinį perkusininkų ansambliui, pasaulinio garso JAV mušamųjų grupei „Third Coast Percussion“.

Pasaulinio garso JAV mušamųjų grupė „Third Coast Percussion“<br> Organizatorių nuotr.
Pasaulinio garso JAV mušamųjų grupė „Third Coast Percussion“<br> Organizatorių nuotr.
Philipas Glassas – žymiausias šiuo metu gyvenantis kompozitorius .<br> Organizatorių nuotr.
Philipas Glassas – žymiausias šiuo metu gyvenantis kompozitorius .<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2019, 2:08 PM, atnaujinta Oct 7, 2019, 6:59 PM

2017 metų GRAMMY laureatai, garsieji Čikagos perkusininkai su šiuo kūriniu atvyksta į Vilnių pirmajam ir vieninteliam savo koncertui Lietuvoje.

Ph. Glasso naujasis kūrinys „Perpetulum“ – tai pirmoji kompozicija, kurią 82-ejų minimalizmo guru apskritai yra sukūręs mušamųjų kvartetui.

Nekantriai laukta pasaulinė Philipo Glasso „Perpetulum“ premjera įvyko šį pavasarį Čikagoje, kur prieš keletą mėnesių kompozitoriui buvo įteiktas „Kennedy Center Honor“ apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus Amerikos kultūrai. Nenuostabu, juk Ph. Glassas laikomas nacionaliniu JAV turtu – 2015 m. tuometis prezidentas Barackas Obama jį apdovanojo Nacionaliniu meno medaliu („National Medal of Arts“).

Premjera Čikagoje buvo nekantriai laukiama, bilietai buvo visiškai išparduoti gerokai iki koncerto. Publika tikėjosi ir sulaukė ypatingo įvykio iš tikrų muzikos meistrų: lyg ir neįpareigojančią, new age stiliui artimą muziką gebančio rašyti kompozitoriaus, kuris tačiau pateikia išradingų ir nepakartojamų kūrybinių blyksčių, ir GRAMMY apdovanojimą pelniusių puikiųjų atlikėjų, kurių gyvybingumas ir energija užkrečia klausytojus šiapus, ir anapus Atlanto.

Philipo Glasso kūrinys „Perpetulum“, kurio pavadinimas sujungia žodžius „perpetual“ („amžinas, begalinis“) ir „pendulum“ („švytuoklė“), atsirado grupės „Third Coast Percussion“ iniciatyva. Garsiajam kūrėjui jie ryžosi pasiūlyti tai, ko jis iki šiol niekada nebuvo daręs – parašyti kūrinį perkusininkų kvartetui.

Paradoksas: nors Ph. Glassas laikomas minimalizmo muzikos tėvu, jis niekada nebuvo rašęs kūrinių tokiai minimalistinei sudėčiai kaip perkusijos kvartetas.

Vis dėlto po premjeros pasipylusios recenzijos akcentuoja kūrinio sėkmę ir ypatingą džiaugsmingumo jausmą, kurio suteikia ir atlikėjai, šiame kūrinyje „nelinkę į perdėm rimtą savęs pateikimą, tačiau nepaprastai sėkmingai susitapatinę su šia muzika“ (Infodad.com).

„Chicago Tribune“ pristatydama P. Glasso „Perpetulum“ akcentuoja „virtuoziškumą ir ekstravertiškumą“, kompozitoriaus skrupulingumą, išnaudojant kiekvieno instrumento tembrus ir galimybes sukurti žaižaruojantį muzikos audinį, bei atlikėjų stropumą, viską atlikti kuo skaidriau ir aiškiau.

Galiausiai dienraščio apžvalgininkas Howardas Reichas konstatuoja, jog „visą šią muziką persmelkė džiaugsmo pojūtis“. Pasak kritiko: „Jums belieka šypsotis viso atlikimo metu. Manau, „Perpetulum“ taps ženkliniu „Third Coast Percussion“ repertuaro kūriniu, kuris anksčiau ar vėliau bus atliekamas perkusijos ansamblių visame pasaulyje.“

„Perpetulum“ yra trijų dalių kūrinys, anot paties Ph. Glasso, „beveik Koncertas kvartetui“, mat papildytas nepaprastai įdomia pačių atlikėjų improvizuojama kadencija. Perkusinių instrumentų tembrai ir spalva suteikia visumai neabejotino žavesio, kurio galbūt nebūtų, jei „Perpetulum“ skambėtų atliekamas kitokios, labiau įprasto ansamblio.

GRAMMY laureatas „Third Coast Percussion“ yra ypač aktyviai koncertuojantis JAV kolektyvas. Grupė apvažiavo ne tik visas 50 JAV valstijų, bet ir surengė koncertinius turus 4 kontinentuose, įskaitant tokias šalis kaip Kolumbija, Taivanas, Jungtinė Karalystė, Kanada, Vokietija, Lenkija, Olandija, Italija, o šį rudenį „Third Coast Percussion“ pirmą kartą atvyks ir į Lietuvą.

Philipo Glasso naujausio kūrinio premjera Lietuvoje ir pasaulinio garso JAV mušamųjų grupės „Third Coast Percussion“ koncertas – spalio 17 d. Vilniuje, Nacionalinės dailės galerijos Didžiojoje salėje.

Bilietus galima įsigyti „Bilietai.lt“ kasose ir internetiniame portale. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.