Geniali Arvo Pärto biblinės istorijos versija pirmą kartą skambės Lietuvoje

Choras „Jauna muzika“ (meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas) ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas) kviečia į koncertą „Atsigręžk, kai tamsumos šešėliai kris“, kuris vyks rugsėjo 19 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.

 Choras „Jauna muzika“ Šv.Kotrynos bažnyčioje.<br> G.Jauniškio nuotr.
 Choras „Jauna muzika“ Šv.Kotrynos bažnyčioje.<br> G.Jauniškio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgis Kubilius

Sep 1, 2019, 8:57 AM

Vakaro programoje pirmą kartą Lietuvoje skambės XXI a. rimtosios ir sakralios muzikos šedevras – Arvo Pärto „Adam‘s Lament“ („Adomo rauda“) chorui ir kameriniam orkestrui. Koncerte klausytojai taip pat turės galimybę susipažinti su Egono Wellesz‘o kūriniu „Elizabeth Barrett Browning sonetai“ bei pasinerti į Anatolijaus Šenderovo magišką energetiką kūrinyje „Post scriptum“.

VšĮ „Pax et Bonum“ (Lietuva) ir ne pelno siekiančios organizacijos „Académie Lyrique“ (Prancūzija) organizuojamas koncertas yra projekto „Muzika ir politika“ iš ciklo „Nutildyti balsai“ dalis. Šios jau dešimtmetį gyvuojančios iniciatyvos tikslas – pagerbti Holokausto aukas ir prikelti kompozitorių, nukentėjusių nuo totalitarinių režimų, kūrybą. Projektas kartu su geriausiais atlikėjais Lietuvos publikai pristato šalyje dar neatliktų kūrinių premjeras, o šių metų koncertą skiria Lietuvos žydų genocido aukų atminimui.

2010 m. pasaulinę premjerą išvydusi, o šį rudenį pirmą kartą Lietuvoje skambėsianti „Adomo rauda“ iš atlikėjų reikalauja ypatingo nusiteikimo, susikaupimo ir meistriškumo. A. Pärto naudojamas bažnytine slavų kalba parašytas Šv. Siluano Atoniečio (1866–1938) tekstas pasakoja skausmingą žmonijos protėvio Adomo istoriją: iš Rojaus ir Dievo artumos jį išvijusi nuodėmė, nupuolęs jis karčiai aimanavęs, o jo rauda skambėjusi po visą dykumą.

„Šventajam vyrui Siluanui Atoniečiui Adomo vardas įprasmina visą žmoniją: tai lyg vienas kūnas ir kartu kiekvienas asmuo atskirai. Kas gi yra išvarytasis Adomas? Galime sakyti, kad jis – tai mes, jo palikuonys, nesvarbu, kur ir kada gyvenome ar gyvename, kokia mūsų socialinė padėtis ar tikėjimas. Šis „universalusis Adomas“ jau tūkstančius metų kenčia ir rauda dėl mūsų, jo skausmas išsiliejo kaip jūra, ir tik Viešpatį ir jo beribę meilę pažįstanti širdis gali tai suprasti,“ – savo mintimis apie kūrinio tekstą dalijosi pats kompozitorius.

„Adomo rauda“ yra ne tik geniali biblinės istorijos interpretacija – tai rauda pačiai kančiai, žemėje gyvenančio žmogaus palydovei.

Pirmą kartą Lietuvos publika išgirs ir žydų kilmės Austrijos kompozitoriaus Egono Welleszo kūrinį „Elizabeth Barret Browning sonetai“. Solo partiją atliks viešnia iš Prancūzijos – sopranas Erminie Blondel. XIX a. garsios anglų poetės sonetus, į lietuvių kalbą išverstus poeto Kornelijaus Platelio ir vertėjos Laimos Pacevičienės, pristatys aktorė Dalia Michelevičiūtė.

Koncerte bus prisimenamas ir neseniai Anapilin iškeliavęs Lietuvos kompozitorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Anatolijus Šenderovas (1945-2019) – skambės jo kompozicija „Post scriptum“.

Vakaro metu chorui „Jauna muzika“ ir Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui vadovaus kompozitorius ir dirigentas, Prancūzijos meno riterio ordino kavalierius Amaury du Closel‘is (Prancūzija). Subūręs ne vieną profesionalų orkestrą, jis vadovavo įvairiems sceninių kūrinių pastatymams, be to, išleido Kritikų premija apdovanotą knygą apie kompozitorius, nukentėjusius nuo Trečiojo reicho režimo. Šiuo metu A. du Closel‘is yra ansamblio „Voix Etouffées“ („Nutildyti balsai“) ir to paties pavadinimo festivalio meno vadovas.

Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika“ ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas „Atsigręžk, kai tamsumos šešėliai kris“ vyks rugsėjo 19 d. (ketvirtadienį) 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius).

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.