Festivalis „Gaida“ – Europos festivalių laureatas – skelbia visą šiemetinę programą

Net 715 senojo žemyno festivalių įvertinusi asociacija „Europe for Festivals, Festivals for Europe“ (EFFE) praėjusį birželį šiemet paskelbė 24 geriausius festivalius – EFFE laureatus.

Festivalio plakatas.
Festivalio plakatas.
Festivalio plakatas.
Festivalio plakatas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 5, 2019, 5:04 PM, atnaujinta Sep 5, 2019, 5:08 PM

Tarp EFFE laureatų išrinktas vienintelis festivalis iš Lietuvos ir Baltijos šalių – Vilniuje vykstantis Tarptautinis aktualiosios muzikos festivalis „Gaida“, kuris jau pasiruošęs skelbti visą šiųmetinio savo festivalio programą.

„Gaida 2019“ šiemet vyks spalio 4–19 dienomis. Beveik visi festivalio renginiai, išskyrus baigiamąjį koncertą Kongresų rūmuose, vyks Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) ir jos Didžiojoje salėje specialiai įrengiamoje koncertinėje erdvėje.

EFFE ekspertai „Gaidą“ apibūdina kaip festivalį, tarptautiniu mastu įtvirtinusį Baltijos kraštų reputaciją šiuolaikinės muzikos srityje, aukštai iškėlusį kokybės kartelę.

Į laureatų gretas „Gaida“ pateko kartu su tokiais tokiais Europos kultūrinio žemėlapio lyderiais, kaip „BBC Proms“ (Jungtinė Karalystė), „Prahos pavasaris“ (Čekija), „Maggio Musicale Fiorentino“ (Italija), „Ars Electronica“ (Austrija), „Dark Music Days“ (Islandija), Tarptautinis Bergeno festivalis ir kt.

Festivalio „Gaida“ meno vadovas Remigijus Merkelys prisimena: „Kuomet atėjo ši maloni žinia apie aukštą festivalio įvertinimą Europoje, dalis šių metų festivalio programos jau buvo parengta, tad šis EFFE laureato vardas suteikė tik dar daugiau drąsos rizikuoti užbaigiant likusią festivalio renginių programą. Kita vertus, EFFE laureato vardas reiškia dar didesnę atsakomybę festivalio kūrimui ateityje. „Gaidoje“ stengiamės nuosekliai plėtoti tai, kas turi vertybinį pamatą, kas aktualu ir įdomu iš šios dienos perspektyvos, kas gali tapti atradimu ateičiai. Nors ir ne visada pavyksta surengti tokį festivalį, kokio norėtume, visos šios paskatos leidžia tobulinti ir vystyti festivalį, kaskart generuoti naujus sumanymus ir bent kažkiek priartėti prie tokio festivalio, apie kokį svajojame.“

Šiemetinio festivalio „Gaida“ programoje publika išvys dar daugiau ryškių, plačios tarptautinės sklaidos sulaukusių menininkų nei ankstesniais metais: tai naujosios kartos fortepijono ir elektroninės muzikos garsenybė Francesco Tristano, Kanados muzikos sensacija Tanya Tagaq, naują Philipo Glasso kūrinį atvežantys GRAMMY laimėtojai, garsieji JAV perkusininkai „Third Coast Percussion“, britų grupė „Icebreaker“ su pirmąkart Lietuvoje gyvai nuskambėsiančiu legendiniu Briano Eno kūriniu „Apollo“, elektroninės muzikos įžymybės Andy Stott ir Max Cooper, bene garsiausias šiandienos britų kompozitorius ir dirigentas Thomas Adès, pasaulinė fortepijono garsenybė, Rusijoje gimęs žymus JAV pianistas Kirill Gerstein. Festivalio baigiamajame koncerte nuskambės legendinio JAV kompozitoriaus Steve’o Reicho kūrinio premjera Lietuvoje – 2018 metų pabaigoje Los Andžele ir Londone pirmą kartą atliktas opusas „Music For Ensemble And Orchestra“.

Visi šie koncertai jau anksčiau buvo plačiai paskelbti publikai. Greta jų festivalis „Gaida 2019“ pasiūlys visą eilę kitų išskirtinių renginių. Bene didžiausia naujovė šiemetinėje programoje – visą festivalio laikotarpį, t.y. dvi savaites ištisai vyksiantys trijų įspūdingų audiovizualinių kūrinių projektai: tarptautinės šiuolaikinio meno žvaigždės Žilvinas Kempinas ir Justė Janulytė festivaliui pateikė du naujus bendros kūrybos projektus „Skycity“ ir „Waves“, o video menininkas Vaclovas Nevčesauskas ir kompozitorius Vytautas V. Jurgutis sukūrė unikalų audiovizualinį mechatroninį projektą „Quantonom“. Festivalis kartu su NDG pristato visų šių 3 kūrinių pasaulines premjeras, kurias bus galima pamatyti atskiruose pasirodymuose (vienas bilietas galios į visus tris projektus).

Spalio 16 dieną rengiamas ypatingas festivalio projektas – koncertas, skirtas šių metų pradžioje mus palikusio pasaulinio garso lietuvių menininko, poeto, kuratoriaus, JAV avangardinio kino krikštatėviu vadinamo Jono Meko (1922-2019) atminimui. Šiame koncerte „JONAS MEKAS. IN MEMORIAM“ skambės Jono Meko gyvenimo mieste Niujorke kuriančių dviejų žymių kompozitorių Philipo Glasso ir Tristano Pericho kūriniai, o taip pat bene iškiliausių lietuvių kompozitorių Broniaus Kutavičiaus ir Juliaus Juzeliūno opusai, sukurti pagal Jono Meko eiles. Koncerte pasirodys Vilniaus kvartetas ir sopranas Gunta Gelgotė. Šią vasarą itin neįprastomis aplinkybėmis žiniasklaidoje plačiai nuskambėjus Jono Meko vardui, festivalis „Gaida“ nusprendė dovanoti šį koncertą publikai ir taikyti nulinį bilietų kainos tarifą.

Kaip kviestinius kompozitorius, be jau minėto garsiojo T. Adès, festivalis plačiau pristatys net 3 kitus pripažintus muzikos kūrėjus – į Vilnių atvyks Brigitta Muntendorf su „Ensemble Garage“ (Vokietija), Tristan Perich su „Meehan / Perkins Duo“ (JAV), Peter Adriaansz (Nyderlandai).

Išsamesnė pažintis su „1 bito muzikos koncepcija“ pasaulyje išgarsėjusiu Niujorko garso ir vaizdo menininku Tristanu Perichu įvyks spalio 9 d. Prestižinio tarptautinio elektroninio ir kompiuterinio meno apdovanojimo „Prix Ars Electronica“ laureatas pasirodys savo muzikos koncerte, kuriame dalyvaus ir žymus JAV perkusijos duetas „Meehan / Perkins Duo“.

Į festivalį, remiant Goethe’s institutui Lietuvoje, šiais metais atvyksta ryški Vokietijos muzikos ir tarpdisciplininio meno kūrėja, muzikiniu „Oskaru“ vadinamo „Ernst von Siemens Prize“ laureatė Brigitta Muntendorf. Spalio 15 d. ji koncertuos su savo vadovaujamu, unikaliais multimedijos pasirodymais garsėjančiu „Ensemble Garage“. Šiame koncerte, pavadintame „Clip & Club, Plug & Play“, dalyvaus ir žinoma elektroninės muzikos atlikėja Cio D’Or.

Festivalyje pasirodys ir geriausios Lietuvos atlikėjų pajėgos – ne tik Lietuvos kamerinis orkestras bei abu geriausi simfoniniai orkestrai, bet ir tvirtas pozicijas išsikovojęs ansamblis „Synaesthesis“, tradiciškai „Gaidoje“ rengiantis du skirtingus koncertus. Spalio 11 d. aistringieji šiuolaikinės muzikos propaguotojai pristatys amerikiečių kilmės olandų kompozitoriaus Peterio Adriaanszo pusantros valandos kompoziciją „Waves“, kurią kritikai vadina „stulbinančia“, „užburiančia“ ir „meistriška“, o spalio 13 d. programoje „Shivers“ („Šukės“) skambės tik moterų kompozitorių kūriniai, tarp kurių ypatingas akcentas – jau minėtos Brigittos Muntendorf kūriniai.

Festivalis „Gaida 2019“ vyks spalio 4–19 d. Bilietus į festivalio „Gaida“ koncertus galima įsigyti „Bilietai.lt“ kasose ir internetiniame portale.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, atskirus koncertus remia Goethe’s institutas Lietuvoje, Kanados ambasada, „Vilniaus festivalių“ partneriai rengiant „Gaidą“: Nacionalinė filharmonija, Nacionalinė dailės galerija, Muzikos ir teatro akademija, Valstybinis simfoninis orkestras ir kt. Visą festivalio programą galima rasti adresu www.gaida.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.