Tarp naujojo cirko artistų – ir kūrybingi žongliravimo chuliganai

Vilniuje vakar prasidėjęs tarptautinis festivalis „Naujojo cirko savaitgalis“ jau keturiolikti metai yra spalvingiausias rudens scenos menų sezono šauklys.

Į Vilnių atkeliaujantis spektaklis nutrūktgalvišku pavadinimu „Piti Peta Hofen Show“ iki šiol buvo parodytas 94 kartus 11 valstybių.<br>Rengėjų nuotr.
Į Vilnių atkeliaujantis spektaklis nutrūktgalvišku pavadinimu „Piti Peta Hofen Show“ iki šiol buvo parodytas 94 kartus 11 valstybių.<br>Rengėjų nuotr.
Vilniuje išvysime naujausią „Le Cirque Plein d’Air“ spektaklį „Baltringue“.<br>Rengėjų nuotr.
Vilniuje išvysime naujausią „Le Cirque Plein d’Air“ spektaklį „Baltringue“.<br>Rengėjų nuotr.
Vilniuje išvysime naujausią „Le Cirque Plein d’Air“ spektaklį „Baltringue“.<br>Rengėjų nuotr.
Vilniuje išvysime naujausią „Le Cirque Plein d’Air“ spektaklį „Baltringue“.<br>Rengėjų nuotr.
Vilniuje išvysime naujausią „Le Cirque Plein d’Air“ spektaklį „Baltringue“.<br>Rengėjų nuotr.
Vilniuje išvysime naujausią „Le Cirque Plein d’Air“ spektaklį „Baltringue“.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Albinas Stumbrys

Sep 11, 2019, 12:00 PM

Šiųmetėje „Naujojo cirko savaitgalio“ programoje – net keturios trupės iš Prancūzijos. Viena jų pasivadinusi poetiškai – „Le Cirque Plein d’Air“ (liet. „Cirkas, pilnas oro“).

Ji rugsėjo 13 ir 14 d. pasirodys sostinės Bernardinų sode. Tada trupės jurta keliaus į menų festivalį „Platforma“ Klaipėdoje (rugsėjo 17, 18 d.) ir Prancūzų kultūros dienas Nidoje (rugsėjo 22, 23 d.).

Šeiminė cirko trupė

„Le Cirque Plein d’Air“ – šeiminė cirko trupė, kuri save vadina naujojo cirko atstovais, siekiančiais išsaugoti keletą tradicinio cirko aspektų: scenos apskritumą ir atitinkamą žiūrovų suolų išdėstymą, klajokliškumą, muzikos būtinumą.

Spektakliai kuriami specialiai nedidelei jurtai, aplink ją paprastai būna susispietusi trupės stovykla. Nedidelė jurtos struktūra leidžia keliauti ir aplankyti gausybę skirtingų vietų: festivalius, teatrus, kultūros programas, mokyklas ar ligonines.

Į Vilnių atgabenamas naujausias „Le Cirque Plein d’Air“ spektaklis „Baltringue“ („Cirko palapinės montuotojas“), kalbantis apie intymumą, artumą, draugiškumą.

Šiame mažame cirke galima išgirsti už palapinės sienų šnarantį lietų ar greta įsitaisiusio žiūrovo kvėpavimą ir murmesį. Jis kupinas trapios meilės, užsiropštusios ant dviejų didelių stipraus vyro rankų, mažutės moters pečių ir muzikanto pirštų. Čia viskas regima, viskas juntama, viskas yra šalia žiūrovų, tarp jų.

Pasitaiko ir traumų

„Le Cirque Plein d’Air“ – dviejų akrobatų trupė. Anne Desmoucelles pasakojo, kad su Josephu Defromont’u juodu susipažino prieš penkiolika metų cirko mokykloje greta Lilio, Prancūzijos šiaurėje.

Dabar jie gyvena Limože, kur nuolat grįžta, saugo savo karavaną ir įrangą, repetuoja senuosius spektaklius ar kuria naujus.

Šeima augina tris sūnus, kurie dažniausiai į ilgesnes gastroles vyksta kartu – visi jie atvyksta ir į Lietuvą.

Vaikai lanko ugdymo įstaigas namie, tačiau suderinę su jomis tėvai užsiima nuosekliu vaikų ugdymu išvykose. Toks yra gyvenimo būdo pasirinkimas, jiems labiausiai tinkantis, ir drauge atkartojantis senojo tradicinio cirko kasdienybės ritmą.

Išvyka į Lietuvą – kol kas tolimiausia šios trupės istorijoje.

Ji pakartojo 2014 m. išvyką, kuri tuomet susiklostė nesėkmingai – A.Desmoucelles per repeticiją Vilniuje patyrė traumą, jų krovininiam automobiliui kelyje nutiko avarija.

Tačiau prancūzai geru žodžiu mini Lietuvos tarnybas ir mediciną – teigia anuomet čia jautęsi kaip namie. Į ilgiausią išvyką jie leidosi šiemet – penkias savaites su 13 pasirodymų suko ratus po Pajūrio Šarantą Prancūzijoje.

Tipiškas trupės pasirodymų metinis vidurkis – apie 60 spektaklių penkiolikoje skirtingų vietovių.

Negailestinga komedija

„Compagnie LPM“ – kita į Vilnių atvykstanti prancūzų trupė. Ji pasirodys rugsėjo 11 ir 12 d. „Menų spaustuvėje“.

Itin kūrybingais žongliravimo chuliganais jau pakrikštytos trupės pavadinimas taip pat šiek tiek provokuoja – „los putos makinas“, pasak jų lyderio Lucas Castelo Branco, esąs tipiškas ispaniškas posakis, reiškiantis „sumautas mašinas“.

Jie yra visiškai kitokie šių laikų naujojo cirko tipažai – nors atstovauja Prancūzijai, žonglieriai turi kitų šalių pasus: Brazilijos, Ispanijos ir Vokietijos.

Visi trys žongliruoti išmoko šeimose, vieną mokė brolis, kitą tėvas, trečią – senelė. Mokėsi vyrukai skirtingose cirko mokyklose, bet susipažino ir kūrybiškai bendradarbiauti pradėjo Tulūzos cirko aukštojoje mokykloje „Lido“, kurią baigė prieš ketvertą metų. Trumpa jų mažo kolektyvo biografija apima pasirodymus ir itin prestižiniais laikomuose Avinjono scenos menų festivalyje bei šiuolaikinio cirko festivalyje „Circa“ Oše, Europos žongliravimo suvažiavime („European Juggling Convention“).

Į Vilnių atkeliaujantis spektaklis nutrūktgalvišku pavadinimu „Piti Peta Hofen Show“ iki šiol buvo parodytas 94 kartus 11 valstybių.

Po jų spektaklio žonglierių suvažiavime Izraelyje šių metų pavasarį apžvalgininkas Jonas Peatas specialiame Tarptautinės žonglierių asociacijos tinklaraštyje rašė: „3 žonglieriai suvaidino liepsningą spektaklį, kupiną nuostabaus žongliravimo, absurdiško scenarijaus ir juokingų mizanscenų.

Tai buvo negailestinga komedija tiesiai prieš mano akis, žongliravimas spindėjo, tai buvo itin gerai sumanyta ir atlikta.

Ovacijos stovint viską pratęsė ir tai papildė.“

* * *

* 14-tas festivalis. „Naujojo cirko savaitgalis’19“ – 14-asis kasmetinis renginys festivalio istorijoje.

* Prasidėjo nuo 3 pasirodymų. Pirmojo „Naujojo cirko savaitgalyje“ 2005 m. programoje tebuvo 3 vieno atlikėjo pasirodymai.

* 11 spektaklių iš 9 valstybių. Šiemet žiūrovai išvys net 11 skirtingų pasirodymų, sukurtų 9 valstybių atstovų.

* Disciplinos ir žanrai. Šių metų programoje galima sutikti ne tik įprastesnes disciplinas, tokias kaip žongliravimas ar oro akrobatika, bet ir kitus žanrus – išmanųjį cirką, riedučius, kabaretą ar hiphopą.

* Klajojanti trupė. Bernardinų sode jurtą įkursiantys prancūzai „Cirque Plein d’Air“ – klajojantys artistai, į gastroles išsiruošiantys su visa šeima Piknikas. Į nemokamą festivalio atidarymo pasirodymą „Piknikas“ artistai kviečia žiūrovus atsinešti savo skanėstų ir surengti didžiulį bendrą pikniką.

PROGRAMA

Rugsėjo 10 d.

18.00 PIKNIKAS | Džiugas Kunsmanas, Eneas Vaca Bualó, Marija Baranauskaitė (LT/ARG/FR)

19:00 PAMIRŠTI BABELĮ | Kaaos Kaamos (SE)

20:30 ŽIEMA LIEPĄ | Cie Biscornue (FI, FR)

Rugsėjo 11 d.

19:00 PITI PETA HOFEN SHOW | Compagnie LPM (FR)

20:00 ŽIEMA LIEPĄ | Cie Biscornue (FI, FR)

Rugsėjo 12 d.

19:00 PITI PETA HOFEN SHOW | Compagnie LPM (FR)

20:00 FAUX PAS | Faux (LV) + APIE LANKO SUKIMĄ | Giedrė Degutytė (LT/UK)

Rugsėjo 13 d.

18:00 BALTRINGUE | Le Cirque Plein d'Air (FR)

20:00 RIBOS | Grete Gross (EE)

21:00 FAUX PAS | Faux (LV) + APIE LANKO SUKIMĄ | Giedrė Degutytė (LT/UK)

Rugsėjo 14 d. (šeštadienis)

12:00 BALTRINGUE | Le Cirque Plein d'Air (FR)

18:00 PARAZITAI | Galapiat Cirque (FR)

19:30 KAULIUKŲ ŽMOGUS | Dan Le Man (AUS/EE)

Rugsėjo 15 d. (sekmadienis)

12:00; 16:00 DAIKTŲ DĖLIONĖS | Kapsel (SE)

18:00 PARAZITAI | Galapiat Cirque (FR)

19:30 KAULIUKŲ ŽMOGUS | Dan Le Man (AUS/EE)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.