Į Gariūnų salę, turinčią „Steinway“ fortepijoną, vėl kviečia klasikinės muzikos festivalis

Net dvi savaites Gariūnų verslo ir kultūros parke vyksiantis jau 3-iasis tarptautinis klasikinės muzikos festivalis „Intermezzo“ spalio 16–31 d. pakvies išgirsti septynis klasikinės muzikos žvaigždžių koncertus. 

Gariūnų koncertinėje erdvėje jau keletą metų publiką džiugina iš JAV atgabento fortepijono „Steinway and Sons“ skambėjimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Gariūnų koncertinėje erdvėje jau keletą metų publiką džiugina iš JAV atgabento fortepijono „Steinway and Sons“ skambėjimas.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kniazevas gros ir violončele, ir vargonais.
A.Kniazevas gros ir violončele, ir vargonais.
Lietuvos publika vėl galės mėgautis fortepijono magu vadinamo pianisto A.Gryniuko skambinimu.
Lietuvos publika vėl galės mėgautis fortepijono magu vadinamo pianisto A.Gryniuko skambinimu.
Violončelininkas L.Elschenbroichas koncertuos „Interemezzo“ festivalyje.
Violončelininkas L.Elschenbroichas koncertuos „Interemezzo“ festivalyje.
Trečiajame festivalio „Intermezzo“ koncerte spalio 20-ąją – unikali galimybė išgirsti talentingą smuikininką S.Roussevą.
Trečiajame festivalio „Intermezzo“ koncerte spalio 20-ąją – unikali galimybė išgirsti talentingą smuikininką S.Roussevą.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 9, 2019, 5:19 PM

Festivalį „Intermezzo“ pristato Gariūnų verslo ir kultūros parkas kartu su įstaiga „Naujoji muzikų karta“. Visi septyni festivalio koncertai nemokami, bet būtina išankstinė registracija el. paštu koncertai@gariunai.lt.

Gros violončele ir vargonais

Kada pastarąjį kartą klausėtės gyvo vargonų muzikos koncerto ne bažnyčioje? „Intermezzo“ festivalio atidarymo koncerte spalio 16 d. bus neeilinė proga išgirsti šį instrumentą netikėčiausioje vietoje.

Unikalus atlikėjas, legendinis violončelininkas Aleksandras Kniazevas, supratęs, kad genialus griežimas violončele dar ne riba, šiandien taip pat įspūdingai atliekantis opusus vargonais, atidarys festivalį dangiška Johanno Sebastiano Bacho muzika ir specialiai iš Olandijos atgabentais, iki šiol Gariūnuose dar neskambėjusiais naujais vargonais.

Šio atlikėjo violončelės skambesio gerbėjai taip pat galės džiaugtis jo pasirodymu – spalio 19 d. festivalis pristatys jo duetą su pianistu Kasparu Uinsku. Prieš keletą metų prasidėjusi pažintis ir subrandinusi šį duetą klausytojus pakvies į romantinės muzikos vakarą – koncerto programoje dvi Johanneso Brahmso sonatos, originaliai parašytos klarnetui, ir paties A.Kniazevo perdirbtos violončelei, taip pat Cesaro Francko Sonata violončelei ir fortepijonui.

Pasimatymas su smuiku

Solinis smuiko rečitalis – aukščiausią smuikininko meistrystę parodanti koncerto forma. Tik nedaugelis smuikininkų ryžtasi tokiam pasirodymui. Trečiasis festivalio „Intermezzo“ koncertas spalio 20-ąją – unikali galimybė išgirsti talentingą smuikininką Svetliną Roussevą.

Jo tarptautinė karjera prasidėjo 2001-aisiais laimėjus pirmąją premiją svarbiame tarptautiniame smuiko konkurse „Sendai International Competition“. Nuo tada S.Roussevas pasirodo tokiose scenose kaip „Suntory Hall“ Tokijuje, „Salle Pleyel“ Paryžiuje, Piotro Čaikovskio salė Maskvoje, „Seoul Arts Center“, „Konzerthaus“ Berlyne, „BoZar“ Briuselyje.

Smuikininko pirmoji mokytoja buvo jo mama, muzikos mokyklos Rusės mieste Bulgarijoje profesorė. Sulaukęs 15-os jis buvo priimtas į Paryžiaus muzikos ir šokio konservatoriją, kur mokėsi pas profesorius Gerard'ą Poulet, Devy Erlihą ir Jeaną Jacques'ą Kantorow. Šiuo metu S.Roussevas griežia „Stradivarius 1710 Camposelice“ smuiku.

Fortepijono magas sugrįžta

Jau keletą kartų Lietuvos publika turėjo galimybę mėgautis fortepijono magu vadinamo pianisto Aleksejaus Gryniuko skambinimu. „Intermezzo“ šį atlikėją pristatys net dviejuose koncertuose.

Spalio 22 d. jis pasirodys duetu su ilgamečiu scenos partneriu violončelininku Leonardu Elschenbroichu. Duetas atliks sudėtingą programą – visas penkias Ludwigo van Beethoveno sonatas violončelei ir fortepijonui. Šias sonatas duetas įrašė ir šiais metais įrašą išleido „Onyx Classics“.

Spalio 24-osios koncertą festivalis skiria soliniam pianisto A.Gryniuko pasirodymui – romantinių audrų kupiniems Franzo Schuberto ir Sergejaus Rachmaninovo kūriniams. A.Gryniukas geba atskleisti muzikos gelmes bei subtiliausias spalvas ir sykiu apdovanotas nepaprastu virtuoziškumu.

Jo didenybė „Steinway“

„Intermezzo“ klausytojams dovanoja labai spalvingą programą, kurioje skirtingų instrumentininkų pasirodymai, tačiau daugiausia dėmesio kaip ir visuomet skiriama fortepijonui. Gariūnų koncertinėje erdvėje jau keletą metų publiką džiugina iš JAV atgabento fortepijono „Steinway and Sons“ skambėjimas, kuris bus ir šio festivalio epicentras.

Antrajame festivalio fortepijoniniame rečitalyje spalio 26-ąją pasirodys amerikiečių kilmės pianistas Andrew Tysonas. BBC radijas žavėjosi: „Pianistas A.Tysonas – tikras fortepijono poetas“.

Klasikinės muzikos pasaulyje pianistas gerai pažįstamas: 2015-aisiais laimėjęs pirmąją vietą „Geza Anda“ konkurse Ciuriche, taip pat gavęs Publikos prizą, šiandien A.Tysonas koncertuoja pagrindinėse užsienio scenose.

Atsisveikinimas – audringas

Jau tapo tradicija, kad festivalis „Intermezzo“ palydimas simfonine muzika. Spalio 31-ąją į Lietuvą sugrįš praėjusiais metais publiką sužavėjęs Jazepo Vytuolio Latvijos muzikos akademijos studentų simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Atvaro Lakstigalos.

Finalinis festivalio akordas patikėtas pianistui K.Uinskui, kuris su orkestru atliks S.Rachmaninovo Antrąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui. A.Lakstigalos ir K.Uinsko keliai jau ne kartą susikirto, abu atlikėjai kartu pasirodė Lietuvos ir Latvijos scenose. Gerai vienas kitą suprantantys ir jaučiantys scenos partneriai pakvies klausytojus audringai atsisveikinti su festivaliu. 

Festivalis „Intermezzo“. Spalio 1631 d. 19 val. Gariūnų verslo ir kultūros parko koncertų salė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.