Antanas Gustys ištesės džiazo legendai duotą pažadą

„Nebus nė vieno koncerto, kurį galėtume paaukoti dėl kitų: visi projektai – išskirtiniai“, – tvirtino festivalio „Vilnius Jazz“ prodiuseris Antanas Gustys.

 A.Gustys (kairėje) pačiam Sun Ra pažadėjo atvežti į Vilnių jo „Arkestra“. 
 A.Gustys (kairėje) pačiam Sun Ra pažadėjo atvežti į Vilnių jo „Arkestra“. 
  „Sun Ra Arkestra“.<br>Rengėjų nuotr.
  „Sun Ra Arkestra“.<br>Rengėjų nuotr.
„Sun Ra Arkestra“ vadovas M.Allenas šiemet atšventė 95-ąjį gimtadienį.<br>Rengėjų nuotr.
„Sun Ra Arkestra“ vadovas M.Allenas šiemet atšventė 95-ąjį gimtadienį.<br>Rengėjų nuotr.
  „The Art Ensemble of Chicago“.
  „The Art Ensemble of Chicago“.
 A.von Schlippenbachas.<br>Rengėjų nuotr.
 A.von Schlippenbachas.<br>Rengėjų nuotr.
(Iš kairės):  I.H.Flatenas, P.Nilssenas-Love ir D.Murray'us.<br>Rengėjų nuotr.
(Iš kairės):  I.H.Flatenas, P.Nilssenas-Love ir D.Murray'us.<br>Rengėjų nuotr.
  „Motion Trio“.<br>Rengėjų nuotr.
  „Motion Trio“.<br>Rengėjų nuotr.
 S.Rei ir JC Maillard’as.<br>Rengėjų nuotr.
 S.Rei ir JC Maillard’as.<br>Rengėjų nuotr.
  „The Art Ensemble of Chicago“.
  „The Art Ensemble of Chicago“.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 12, 2019, 12:02 PM, atnaujinta Oct 12, 2019, 12:14 PM

32-asis festivalis „Vilnius Jazz“ vyks spalio 16–20 dienomis sostinės Rusų dramos teatre.

Jo programoje – 9 tarptautiniai ir du lietuviški projektai bei „Vilnius Jazz Young Power“ jaunųjų džiazo talentų konkurso finalas.

Atvyksta avangardo dinozaurai

„Planuojant šių metų festivalį pagrindinė idėja buvo atiduoti pagarbos duoklę žymiajam JAV džiazo judėjimui „Association for the Advancement of Creative Musicians“ (AACM, Kūrybingų muzikantų tobulėjimo asociacija) ir svarbiausiajam jo atstovui „The Art Ensemble of Chicago“ (AEC), šiemet mininčiam 50-metį.

1965-aisiais įkurta AACM prisidėjo prie daugelio XX a. improvizacinės muzikos gigantų karjeros, o AEC buvo šio judėjimo pradininkas“, – sakė A.Gustys.

Jo teigimu, šis ansamblis visiems laikams pakeitė moderniosios muzikos garsovaizdį, padarė įtakos ne vienai muzikantų kartai visame pasaulyje.

Nebėra jau trijų legendinio kolektyvo pradininkų, tačiau du likusieji – saksofonininkas Roscoe Mitchellas ir būgnininkas Don Moye – nepasiduoda: subūrę keliolikos talentų grupę, toliau puoselėja mirusių bendražygių priesakus.

Jų muzikoje šėlsta vabzdžių orkestrai ir dunda Afrikos šokių ritmai, įvairiausios afrikietiškos įtakos pinasi su visais džiazo stiliais bei Europos muzikos tradicijomis.

Anksčiau ansamblio virtuozai tyrinėdavo garsą pasitelkę šimtus instrumentų – be pagrindinių pučiamųjų, klavišinių, mušamųjų, visokiausius švilpukus, varpelius, gongus, kriaukles, ožragius, skambančius žaisliukus, savadarbius instrumentus ir garso objektus.

Jie atstovavo laikui nepavaldžiai garsų visatai, sugėrusiai bažnytinių apeigų ir menestrelių šou dvasią, poeziją ir teatrą su egzotiškais kostiumais bei ištapytais muzikantų veidais. Kuo nustebins dabar, jau netrukus patirsime.

Atgis didžiojo mistiko idėjos

„Aplinkybės man leis įvykdyti ir savotišką gyvenimo priesaką, duotą dar vienam išskirtiniam juodojo džiazo atstovui – JAV klavišininkui, kompozitoriui, filosofui šviesaus atminimo Sun Ra.

Esu ne kartą asmeniškai su juo bendravęs ir pažadėjęs, kad „Sun Ra Arkestra“ gros „Vilnius Jazz“. Šį rudenį svajonė virs tikrove: „Vilnius Jazz“ įtrauktas į grupės europinį turą, skirtą jos dabartinio vadovo, Suno Ra bendražygio Marshallo Alleno 95-mečiui“, – džiaugėsi festivalio prodiuseris.

Vos pora žmonių buvo tokie artimi kolektyvą įkūrusio Sun Ra (1914–1993) bendražygiai kaip M.Allenas, gyvenęs, keliavęs, repetavęs ir įrašinėjęs muziką su legendiniu džiazo kūrėju didžiąją jo kūrybinio gyvenimo dalį. Jis geriausiai perprato paslaptingąjį avangardinio džiazo reiškinį „Sun Ra Arkestra“, kuris paveikė ne tik avangardo flagmanus, bet ir epochos dvasinius lyderius bei intelektualus.

Pats Sun Ra buvo labiausiai žinomas kaip kosminio džiazo kūrėjas, vienas radikaliausių džiazo klavišininkų, išpažinęs savitą kūrybos mitologiją, kuri buvo neatsiejama nuo jo saviraiškos. Džiazas jam buvo dieviškos kilmės, mistinės patirties instrumentas, padėjęs budinti žmones iš snaudulio.

„Arkestra“ mene jungiasi muzika, teatras, šokis, filosofija, senovė ir ateitis. Grupės artistai paprastai muzikuoja pasipuošę egiptietiškais galvos apdangalais, afrikietiškomis tunikomis ir karoliais.

Sugrįžimai ir dialogai

32-asis „Vilnius Jazz“ taip pat simbolizuos senosios ir dabartinės kartų džiazo flagmanų dialogą.

Šiuolaikinio džiazo estetiką Europoje formavęs laisvojo džiazo pianistas Alexanderis von Schlippenbachas festivalyje pasirodys su šiandienos ryškiausiomis Portugalijos džiazo žvaigždėmis – saksofonininku Rodrigo Amado ir jo „Motion Trio“.

Vienas iškiliausių visų laikų džiazo saksofonininkų amerikietis Davidas Murray Vilniuje pristatys projektą su atominiu norvegų ritmo tandemu – kontrabosininku Ingebrigtu Hakeriu Flatenu bei būgnininku Paalu Nilssenu-Love iš trio „The Thing“.

D.Murray nedaug muzikantų prilygtų produktyvumu ir išradingumu.

Jis išleido savo vardu per 150 albumų, suformavo jam vienam būdingą grojimo stilių, kuriame dera pagarba tradicijai ir atvirumas naujoms idėjoms.

Festivalyje laukia ir daugiau išskirtinių projektų – prancūzų trio „Hermia-Ceccaldi-Darrifourcq“, argentiniečių vokalistės Sofios Rei su prancūzų kilmės multiinstrumentininku JC Maillard’u, gyvenančių Niujorke.

Pastarasis tęs pernai festivalyje pradėtą Johno Zorno kūrybos ir Niujorko muzikos klubo „The Stone“ pristatymą.

S.Rei yra viena geidžiamiausių Niujorko muzikos scenos vokalisčių ir viena geriausių visų laikų Argentinos dainininkių, o JC Maillard’as – tobulas jos palydovas.

Dainininkei jis akompanuoja itin tinkančiu projektui instrumentu – specialiai jam sukurtu aštuoniastygiu elektroakustiniu „saz“ bosu, kuris įkūnija geriausias turkiško styginio instrumento sazo, graikiško buzukio ir elektrinės gitaros savybes.

D.Murray, R.Mitchellas, A.von Schlippenbachas, „The Thing“ vyrai „Vilnius Jazz“ scenoje koncertuos jau ne pirmą kartą, tad 32-ąjį „Vilnius Jazz“ galima vadinti ir sugrįžimų festivaliu.

Lietuviai integruojasi

Dar viena ryški šių metų tendencija – lietuviškojo džiazo integracija į europinį kontekstą.

Festivalyje Lietuvos improvizacinės muzikos žvaigždės – Liudas Mockūnas, Arnas Mikalkėnas, „Sheep Got Waxed“, Viačeslavas Ganelinas, Petras Vyšniauskas, Arkadijus Gotesmanas pristatys bendrus projektus su Norvegijos, Nyderlandų ir Latvijos muzikantais.

Emocijų ugnį kurstys ir lietuvių džiazo maištininkas gitaristas Juozas Milašius su savo „Power Band“, kuriame gros su gitaristu Audriumi Kalyčiu ir garso menininku Dariumi Čiuta. 

32-asis tarptautinis šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalis „Vilnius Jazz“ vyks Lietuvos rusų dramos teatre spalio 16–20 dienomis. Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.