Austrijos ambasados dovana vilniečiams – Vienos muzikos vakaras

Lapkričio 20 dieną Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Didžiojoje salėje 17.30 val. vyks nemokamas koncertas „Vienos svajos“ – Vienos dainų ir operečių arijų vakaras, kuriame koncertuos austrių duetas „Celeo“ – sopranas Celina Hubmann ir gitaristė Leonie Rothbucher.

Duetas „Celeo“ – sopranas C.Hubmann ir gitaristė L.Rothbucher.<br> Organizatorių nuotr.
Duetas „Celeo“ – sopranas C.Hubmann ir gitaristė L.Rothbucher.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Bartkuvienė

Nov 19, 2019, 1:12 PM

Koncerte Celina Hubmann ir Leonie Rothbucher atliks Johanno Sebastiano Bacho, Giulio Regondi, Johanno Strausso, Karlo Kratzlo, Franzo Leháro, Ludwigo Gruberio, Rudolfo Sieczynsky, Roberto Stolzo, Ralpho Benatzky, Leonie Rothbucher dainas ir arijas, o susirinkusiems sveikinimo žodį tars Austrijos Respublikos ambasadorė Lietuvai Yvonne Toncic- Sorinj.

Vienoje gimusi C.Hubmann labai anksti pamėgo muziką ir be pagrindinio užsiėmimo – dainavimo – ji taip pat groja šiuolaikine fleita. Dainininkė pasirodė koncertų turnė su José Carrerasu, kartu su Maya Hakvoort dainavo „Evitoje“ Badeno miesto teatre, daug kartų filmavosi televizijoje. Celina studijuoja dainavimą ir šiuolaikinę fleitą Zalcburgo „Mozarteum“ univeritete, yra įvairių Austrijos muzikinių apdovanojimų laureatė.

Leonie Rothbucher yra klasikinės gitaros meistrė, kurios muzikinis talentas atsiskleidė labai anksti. Magistrantūros studijas Leonie baigė pas tarptautiniu mastu pripažintą gitaros virtuozą Eliotą Fiską, vėliau studijavo pas Laura Young. Ji dalyvavo daugybėje konkursų ir meistriškumo kursų. Aktyvus muzikinis gyvenimas leido jai aplankyti įvairias šalis – Vokietiją, Ispaniją, Prancūziją, JAV.

Prieš atvykstant į Lietuvą C.Hubmann ir L.Rothbucher pateikėme kelis klausimus.

– Ar pirmą kartą atvykstate į Lietuvą?

C.Hubmann: Vilniuje būsiu jau antrą kartą. 2017 metais studijuodama Rygoje pagal „Erasmus“ programą, pirmą kartą su drauge aplankiau Vilnių ir jis mane iškart sužavėjo savo lietuviška atmosfera, kuri man kartu priminė ir Italiją. Man krito į akis labai madingai apsirengusios lietuvių damos.

L.Rothbucher: Taip, Lietuvoje lankysiuosi pirmą kartą. Tačiau turiu lietuvių draugų ir pažįstamų, kuriuos vertinu už jų organizuotumą ir bendruomenišką bendradarbiavimą. Taip pat ir bendraujant su Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešąja biblioteka, besiruošiant koncertui šis mano įspūdis tik sustiprėjo ir aš džiaugiuosi, kad galėsiu artimiau susipažinti su jūsų kultūra.

– Kaip nusprendėte tapti muzikėmis ir kas jus labiausiai žavi šioje profesijoje?

C.Hubmann: Muzike arba gimstama, arba ne. Galiu pasakyti, kad gimiau būti dainininke ir man teikia didelį džiaugsmą, kad galiu paliesti žmones savo balsu, pasiimti juos kartu į muzikinę, emocines gelmes siekiančią kelionę, toli nuo kasdienybės minčių.

L.Rothbucher: Jau būdama 13 metų buvau priimta į „Mozarteum“ kaip išskirtinė studentė. Muzika labai anksti leido man išgyventi neįprastus jausmus ir patirti pasaulius, – tai moksle yra žinoma kaip „peak experience“.

Man muzika yra ir vidinio augimo galimybė, ja galiu palytėti sielos puses, apie kurių buvimą net nežinome. Muzika įkvepia gyvybės.

– Kokius kompozitorius ir kūrinius labiausiai mėgstate?

C.Hubmann: Yra daug puikių kompozitorių. Spontaniškai man norisi sakyti „Mozartą“, kuris tarsi specialiai rašė mano balsui. Su jo vardu asocijuojasi taip pat ir „švelnumas“.

L.Rothbucher: Kiekviena epocha ir kiekvienas kompozitorius turi pasiūlyti kažką unikalaus. Man vis dėlto labiausiai patinka romantizmo epocha. Taigi – Chopinas ir Lisztas. Todėl koncerte aš pagrosiu Giulio Regondi kūrinį, kuris taip pat gyveno tuo laikmečiu, buvo muzikas ir kompozitorius.

– Kaip Jums kilo mintis susieti klasikinį dainavimą ir gitarą?

L.Rothbucher: Gitara ir dainavimas – seniausios muzikinės raiškos formos. Mūsų repertuaras daugiausia susideda iš kūrinių, kurie anksčiau būdavo skirti atlikti dainininkui ir orkestrui arba dainininkui ir fortepijonui.

Tačiau gitara turi nemažai potencialo. Žinovai ją vadina „mažuoju orkestru“. Mano nepaprastai vertinama dueto partnerė yra kilusi iš Vienos apylinkių ir norėjo atlikti repertuarą, kuris sietųsi su jos gimtine. Man tai buvo be galo įdomus iššūkis – Vienos dainas ir operečių arijas pritaikyti gitarai. Ir, manau, kad gitara šį iššūkį puikiai pateisino.

Operečių arijos, lydimos gitaros, turbūt nevisiškai atitinka klausymosi įpročius, tačiau būtent su gitara atsiveria ir kiti, daug intymesni niuansai.

– Kokia yra jūsų publika? Gal esama bendrybių, kurios vienytų į jūsų koncertus ateinančius žmones?

C.Hubmann: Mes ir publika keičiamės energija. Klausytojai išgyvena kartu.

L.Rothbucher: Daugelis mūsų koncertų klausytojų žino mūsų atliekamas dainas ir arijas, džiaugiasi galėdami jas išgirsti naujame kontekste. Tačiau vadinamuoju „Vienos šarmu“ bei gyvenimo jausena mes sudominame ir jaunesnes kartas. Mūsų programa „Vienos svajos“ kviečia klausytojus svajoti.

***

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus bibliotekoje dar 1994 metais Austrijos užsienio reikalų ministerijos Tarptautinių kultūrinių ryšių skyriaus iniciatyva įkurta Austrų skaitykla. Joje yra vienintelė Lietuvoje Austrijos leidinių kolekcija, kurią sudaro apie 7 tūkst. itin kruopščiai atrinktų leidinių, suteikiančių galimybę pažinti šios šalies istoriją, dabartį, modernumą, jos aristokratiškąją kultūros ir literatūros esmę.

Kolekcija nuolat papildoma naujausiais leidiniais. Austrų literatūros fonde visi leidiniai yra vokiečių kalba. Juos galima skolintis į namus arba skaityti vietoje. Nuoširdūs ryšiai su Austrijos ambasada suteikia progą bibliotekoje rengti susitikimus su austrų rašytojais, išgirsti iš Austrijos atvykstančių muzikos atlikėjų.

Dueto „Celeo“ koncertas lapkričio 20 dieną Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Didžiojoje salėje vyks 17.30 val. Įėjimas laisvas, registracijos nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.