Pakeliui į Niujorką – pažintis su „žmonių, vabzdžių ir banginių laiku“

Įsimintina garso ir laiko meditacija, supažindinanti su „žmonių, vabzdžių ir banginių laiku“ – tokį muzikinį patyrimą ruošia Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“.

 Ansamblis „Synaesthesis“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Ansamblis „Synaesthesis“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Ansamblis „Synaesthesis“.<br> T.Tereko nuotr.
 Ansamblis „Synaesthesis“.<br> T.Tereko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 21, 2020, 3:00 PM

Sausio 29 d., trečiadienį, Kauno menininkų namuose, ir sausio 30 d., ketvirtadienį, fortepijonų salone „Organum“ Vilniuje pristatysiantis prancūzų kompozitoriaus Gérardo Grisey'aus „testamentą“ – kūrinį „Vortex Temporum“ fortepijonui, styginiams ir pučiamiesiems.

Po atlikimų Lietuvoje, su šiuo kūriniu „Synaesthesis“ keliaus į Niujorką, kur dalyvaus bene žymiausio pasaulyje šiuolaikinės muzikos ansamblio „Bang on a Can“ organizuojamame festivalyje „Long Play“.

Kritikai ir melomanai bendru sutarimu tvirtina, kad „Vortex Temporum“ – nepamirštama muzikinė patirtis, visam laikui keičianti suvokimą apie muziką ir garsą. Šis kūrinys tyrinėja tiek laiko supratimą, tiek fizikinius garso aspektus.

Ansamblį „Synaesthesis“ jį įtraukti į savo repertuarą inspiravo kita neeilinė patirtis – dalyvavimas kursuose Austrijoje, kuriuose ansamblio nariai šį kūrinį tobulino kartu su ryškiausiais atlikimo meno specialistais.

„Austrijoje radome erdvę, kurioje šiuolaikinė muzika yra svarbiausias diskusijų objektas, o dėstytojų ir studentų santykiai pagrįsti apsikeitimu idėjomis ir kūrybinių atradimų motyvacija – ten ir ruošėme „Vortex Temporum“. Nieko panašaus nebuvau patyrusi: sėdėdavome viduryje klasės ir vis grodavome po dalį kūrinio.

Mums sustojus, visi dėstytojai, tarsi bokso ringe, duodavo vis kitus nurodymus. Kiekviena nata buvo nepaprastai svarbi ir visi siekėme kažko labai ypatingo. „Pakrauti“ šio potyrio atvykome į Vilnių, kur tą rudenį debiutavome „Gaidos“ festivalyje, o mūsų atlikimo sužavėtas kompozitorius Michaelas Gordonas pasakė lauksiantis mūsų Niujorke. Ir iš tiesų, ten keliausime jau gegužę“, – pasakojo pianistė, viena ansamblio „Synaesthesis“ vadovių Marta Finkelštein.

„Vortex Temporum“ – ypatingos precizikos tiek iš ansamblio, tiek kiekvieno jo nario atskirai reikalaujantis kūrinys. Kompozitorius jame nevengė naudoti išplėstinių instrumentų technikų, sudėtingų metrų ar ritmo figūrų.

Šio iššūkio ėmėsi ansamblio „Synaesthesis“ nariai Vytenis Gurstis (fleita), Artūras Kažimėkas (klarnetas), Diemantė Merkevičiūtė (smuikas), Monika Kiknadzė (altas), Gunda Baranauskaitė (violončelė), Marta Finkelštein (fortepijonas) ir dirigentas Karolis Variakojis. Koncertų metu G. Grisey'aus „Vortex Temporum“ ir ansamblį „Synaesthesis“ trumpai pristatys kompozitorius Ramūnas Motiekaitis.

„Mokymosi proceso metu, siekiant taikliai interpretuoti kompozitoriaus idėją, teko susidurti su daugybe techninių iššūkių, tačiau, peržengus šį slenkstį, atsivėrė galimybės išgirsti naują muzikinių garsų spektrą“, – kūrybinio proceso detalėmis dalijosi violončelininkė G. Baranauskaitė.

Po „Vortex Temporum“ koncertų Lietuvoje, gegužę „Synaesthesis“ būtent šiuo kūriniu debiutuos Niujorke – amerikiečių kompozitorių Michaelo Gordono, Davido Lango ir Julios Wolfe kvietimu, ansamblis dalyvaus šiuolaikinės muzikos festivalyje „Long Play“, kartu su ryškiausiomis pasaulio naujosios muzikos žvaigždėmis.

Bendradarbiaudami su internetiniu portalu „Muzikos antena“, „Synaesthesis“ taip pat kviečia rašyti apie „Vortex Temporum“ koncertus Vilniuje ir Kaune. Tekstų autoriams siūlomi kvietimai į koncertą ir platforma publikacijoms. Norintys kviečiami registruotis iki sausio 27 dienos, el. paštu: info@synaesthesis.lt

„Synaesthesis“: „Vortex Temporum“ – sausio 29 d., trečiadienį, 19 val., Kauno menininkų namuose ir sausio 30 d., ketvirtadienį, 19 val. fortepijonų salone „Organum“. Bilietus platina bilietai.lt ir tiketa.lt.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, taip pat remia Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.