Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO klausytojams dovanoja vaizdo įrašą iš koncerto Sankt Peterburge

Prie muzikantų, pastaruoju metu besidalinančių virtualiais pasirodymais socialiniuose tinkluose, prisijungė ir Gedimino Gelgoto Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO. 

NIKO Sankt Peterburge.<br>NIKO nuotr.
NIKO Sankt Peterburge.<br>NIKO nuotr.
NIKO Sankt Peterburge.<br>NIKO nuotr.
NIKO Sankt Peterburge.<br>NIKO nuotr.
NIKO Sankt Peterburge.<br>NIKO nuotr.
NIKO Sankt Peterburge.<br>NIKO nuotr.
G.Gelgotas.<br>NIKO nuotr.
G.Gelgotas.<br>NIKO nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 17, 2020, 3:17 PM

Nors ansamblio veikla kuriam laikui sustojo dėl kelių dešimčių atšauktų pasirodymų Lietuvos, Italijos, Serbijos, Armėnijos scenose, kolektyvas „Youtube“ svetainėje pasidalino debiutinio pasirodymo garsiojoje Sankt Peterburgo salėje vaizdo įrašu. 

Viena gražiausių Rusijos koncertų salių garsi įspūdinga istorija ir gausiomis joje koncertavusių žymių muzikų gretomis. Šių metų vasario 2 dieną čia koncertavusius kompozitorių Gediminą Gelgotą ir jo ansamblį sužavėjo nuostabi akustika, o išrankumu garsėjanti ir puikių koncertų gausos nuolat lepinama Peterburgo publika lietuvių muzikantus stovėdama palydėjo ilgai trukusiomis ovacijomis. Klausytojų pilnoje salėje NIKO atliko modernios minimalistinės muzikos programą, kurioje dominavo G.Gelgoto kūryba. 

Po koncerto kultūrinio tinklalapio „russculture.eu“ recenzijoje muzikologė  N.Rogožina rašė: „Visas koncertas buvo vientisas estetinis malonumas, tarytum spektaklis.

Nenuostabu, kad savo programas G.Gelgotas dažnai vadina šou, o aš sakyčiau – „klasikiniu šou“, kuriame viskas išdėstyta nepriekaištingai – muzika, stilius, dinamika, atlikimo kokybė, choreografija, šviesa, bendravimas su publika.“ 

Koncerto fragmentų galite paklausyti štai čia.

„Akivaizdu, kad G.Gelgotas mąsto ne tik kaip kompozitorius, bet ir kaip režisierius. Rafinuotumas, įgūdžiai, tuo pačiu ir paprastumas, skonis, džiaugsmas.

Kalbant apie išraišką, atsidavimą minimalizmui ir jo energijai, Gelgoto muzika tarsi primena Alfredo Schnittke'o kūrybą, tuo pačiu būdama absoliučiai originali, kurioje judėjimo vektorius yra gyvenimo džiaugsmas. 

Jame Gedimino asmenybė – tai gilumas, laisvė, judrumas, drąsa, nuomonių plotis ir, svarbiausia, atvirumas. Instrumentų skambesį Gediminas papildo ir savo balsu – kokia visa tai yra organiška vienybė, vienu metu archajiška ir tokia moderni! Tiesiog klasė! Kaip Kūrėjas jis jaučiasi taip pat patogiai bet kurioje muzikinėje erdvėje – nuo baroko iki labiausiai „aštrių“ trečiojo tūkstantmečio ritmų. 

Ir vis dėlto sakyčiau, kad G>Gelgoto muzika yra kontempliacija, mintis panardinta į tikrovę, joje piešiami vaizdai. Jis nenustato ribų tarp žmogaus ir gamtos, praeities ir ateities, gyvenimo ir mirties. Jo muzikoje viskas gyvena vienu metu, persipynę.

Tai yra tarsi gyvenimo pulsas, kaip laikas, kuris žmogaus suvokime kartais sklendžia, paskui sustingsta, bet niekada nesustoja“, – rašė N.Rogožina. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.