Kauno miesto orkestras – vėl tarptautiniuose vandenyse

Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO), vadovaujamas Algimanto Treikausko, ir vėl stebina savo kūrybiniu aktyvumu bei tarptautine sklaida.

 Kauno miesto simfoninis orkestras.<br> Organizatorių nuotr.
 Kauno miesto simfoninis orkestras.<br> Organizatorių nuotr.
 Kauno simfoninio orkestro ir Isabel Bayrakdarian naujoji kompaktinė plokštelė.<br> Organizatorių nuotr.
 Kauno simfoninio orkestro ir Isabel Bayrakdarian naujoji kompaktinė plokštelė.<br> Organizatorių nuotr.
 Kauno miesto simfoninis orkestras.<br> Organizatorių nuotr.
 Kauno miesto simfoninis orkestras.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 23, 2020, 6:58 PM

Kovo mėnesio pabaigoje JAV leidybinė kompanija „Delos“ išleido dar vieną Kauno miesto orkestro kartu su Kanadoje gyvenančia armėnų kilmės soliste Isabel Bayrakdarian Kaune įrašytą kompaktinę plokštelę „The Other Cleopatra“ (liet. „Kita Kleopatra“).

Šiandien ši solistė pasirodo garsiausių teatrų scenose tokių kaip: „Covent Garden“, „La Scala“, „Metropolitan opera“ bei kituose. Įrašuose taip pat dalyvavo du kartus „Grammy“ muzikos apdovanojimui nominuotas amerikiečių klavesinistas Jory Vinikour. Įrašų technine puse rūpinosi pasaulyje jau solidžią reputaciją užsitarnavusi lietuvių įrašų kompanija „Baltic Mobile Recordings“.

Kauno m. simfoninio orkestro vyr. dirigentas Constantinas Orbelianas taip apibūdino šių įrašų svarbą: „Šiame įraše dėmesys skiriamas trims operoms, kurias XVIII amžiuje pagal A. F. Silvanio libretą parašė trys skirtingi to meto kompozitoriai. Visos operos pasakoja tą pačią Armėnijos karaliaus Tigrano II ir Ponto Kleopatros istoriją (nepainioti su Egipto karaliene Kleopatra). Nors arijų žodžiai nėra tapatūs, tačiau išreiškiami tie patys Kleopatros jausmai, kurie šiame įraše, dėka solistės ir orkestro meistriškumo atsiskleidžia neįtikėtinai muzikaliai.“

Prieš daugiau nei 8-erius metus prasidėjusi Kauno miesto orkestro bičiulystė su maestro Constantinu Orbelianu pasižymėjo ne vienu sėkmingu projektu. Šių metų pradžioje kartu su amerikiečių tenoru Stephen’u Costello Kaune įrašyta kompaktinė plokštelė „A Te, o Cara“ buvo nominuota prestižiniam „Grammy“ muzikos apdovanojimui, geriausio klasikinio vokalinio albumo kategorijoje. Tai jau trečioji kompaktinė plokštelė iš gausios KMSO diskografijos, kuri buvo nominuota šiam pasaulyje pripažintam apdovanojimui.

Taip pat šiais metais Tarptautinių klasikinės muzikos apdovanojimų (ICMA 2020) vokalo kategorijoje buvo nominuotas Kauno miesto simfoninio orkestro bei soprano Veronikos Dzhioevos bendras darbas – kompaktinė plokštelė „Ritorna Vincitor!“. Nors į Lietuvą prestižinių apdovanojimų statulėlių parvežti ir nepavyko, tačiau džiugu, kad Lietuvai ir Kaunui atstovaujantis Kauno simfoninis orkestras sulaukia vis daugiau tarptautinio dėmesio.

Anot orkestro vadovo A. Treikausko, būti nominuotiems šiuose visame pasaulyje pripažintuose apdovanojimuose jau savaime yra didžiulis pasiekimas, nes iš daugybės pretendentų atrenkami tik penki nominantai. O kai tai pavyksta kolektyvui, kuris skaičiuoja vos 15-ąjį koncertinį sezoną, tai dviguba šventė.

„Kai apdovanojimo ceremonijos skelbia nominantus bei ištaria Kauno ir Lietuvos vardus, užplūsta pasididžiavimas. Tai skatina kurti dar ambicingesnius ateities planus ir stengtis dar labiau. Dirbdami su visame pasaulyje pripažintais ir aukščiausiais apdovanojimais įvertintais solistais suprantame, kad einame teisingu keliu ir reikšmingai prisidedame prie mūsų miesto bei šalies garsinimo. Nuosekliai dirbame, kad ateityje publikai pristatysime dar ne vieną projektą“, – teigia orkestro vadovas Algimantas Treikauskas.

Su didele viltimi kolektyvas kuria ambicingus planus, tarp kurių ne tik išskirtiniai koncertai skirti mūsų klausytojams, bet mėnesio trukmės koncertinės gastrolės JAV, kurios suplanuotos 2021 m. sausio – vasario mėnesiais. Jų metu orkestras planuoja pristatyti lietuvių bei kitų šalių kompozitorių kūrybą.

Šiandien, kaip ir daugeliui kultūros įstaigų, Kauno miesto orkestrui tenka prisitaikyti prie esamos situacijos, kuri verčia sustabdyti koncertinę veiklą. Tačiau kolektyvas stengiasi optimistiškai žvelgti į šią priverstinę pauzę ir tiki, kad kaip ir muzikoje ji netruks amžinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.