Pasikeitęs operetės festivalis kvies į tradicines koncertų erdves

XIX tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje“ ypatingais, šalį ir pasaulį netikėtai supurčiusios pandemijos metais, nors ir neįprastu tvarkaraščiu bei ribojamu žiūrovų skaičiumi, jau kviečia į planuotus renginius. Jie bus kuklesni, tačiau, kaip ir kasmet, pulsuos gražiausios sceninės muzikos skleidžiama energija.

 Šiais metais „Operetė Kauno pilyje“ drauge su kauniečiais ir visos Lietuvos kultūrine bendruomene mini profesionalios lietuvių operos 100-metį.<br> Organizatorių nuotr.
 Šiais metais „Operetė Kauno pilyje“ drauge su kauniečiais ir visos Lietuvos kultūrine bendruomene mini profesionalios lietuvių operos 100-metį.<br> Organizatorių nuotr.
 Šiais metais „Operetė Kauno pilyje“ drauge su kauniečiais ir visos Lietuvos kultūrine bendruomene mini profesionalios lietuvių operos 100-metį.<br> Organizatorių nuotr.
 Šiais metais „Operetė Kauno pilyje“ drauge su kauniečiais ir visos Lietuvos kultūrine bendruomene mini profesionalios lietuvių operos 100-metį.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Stankevičiūtė

Jun 29, 2020, 12:37 PM

Festivalio organizatoriai – Laimutė Kuzmickaitė-Milašienė, Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra ir Benjaminas Želvys – viliasi pateisinti festivalio gerbėjų lūkesčius, kaip ir kasmet džiuginti naujomis programomis, nuostabiomis melodijomis ir puikiais dainininkų balsais. Šiųmetis festivalis turėjo prisitaikyti prie sudėtingų aplinkybių, tačiau didieji koncertai ir naujosios programos kvies auditoriją į tradicines koncertines erdves.

Šiais metais „Operetė Kauno pilyje“ drauge su kauniečiais ir visos Lietuvos kultūrine bendruomene mini profesionalios lietuvių operos 100-metį ir savo renginių puokštę skiria šiai iškiliai progai minėti.

Pirmuosius, bet iš karto drąsius žingsnius žengusi lietuviška opera dar tarpukario Kaune išaugo į svarbų kultūros reiškinį, užaugino didžiulį būrį puikių dainininkų, per trumpą nepriklausomybės dvidešimtmetį mažutėje Kauno scenoje parodė beveik visą pasaulio operos lobyną ir meile šiam žanrui uždegė kauniečių kartas.

Operos šimtmečiui minėti skirti svarbiausieji festivalio koncertai tradiciškai vyks Kauno pilies prieigose liepos 5 ir 6 dienomis.

Pirmąjį vakarą žiūrovai pamatys Kauno valstybinio muzikinio teatro spektaklį – legendinę, 2000 metų sutikimui pastatytą G. Verdi operą „Traviata“. Organizatoriai suteikė teatrui savo sceną atsisveikinti su šiuo spektakliu, nes metų pabaigoje teatras, taip pat minėdamas lietuviškos operos jubiliejų, pakvies į naują „Traviatos“ spektaklį, kurį stato pripažintų menininkų komanda: muzikinis vadovas ir dirigentas Ričardas Šumila, režisierė ir choreografė Anželika Cholina, scenografas Marijus Jacovskis, kostiumų ir grimo dailininkė Olga Filatova.

Liepos 5-ąją paskutinį kartą skambėsiančią „Traviatą“ dar 1999 m. gruodžio 31 d. į rampos šviesas išleido dirigentas Julius Geniušas, režisierius Gintas Žilys, dailininkė Virginija Idzelytė, choreografė A. Cholina. Per operos gyvavimo Kauno scenoje dvidešimtmetį šiame pastatyme pasikeitė kelios pagrindinių vaidmenų atlikėjų kartos, o atsisveikinimo vakare pagrindines partijas dainuos Raminta Vaicekauskaitė, Mindaugas Zimkus ir Laimonas Pautienius.

Liepos 6 diena – festivalio apogėjus. Koncerte „Operos fejerija“ populiariausias operų arijas ir duetus dainuos žymiausi Lietuvos operos solistai, garsinantys šalies vardą pasaulio teatrų scenose: Justina Gringytė, Gitana Pečkytė, Laimonas Pautienius, Kostas Smoriginas, Almas Švilpa, Merūnas Vitulskis ir Vaidas Vyšniauskas. Solidžiam dainininkų ansambliui diriguos festivalio vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius, svečias, LNOBT vyr. dirigentas Ričardas Šumila ir kasmetiniai koncertų dirigentai Julius Geniušas ir Virgilijus Visockis.

Deja, dėl šiais metais kilusios pandemijos suvaržymų, festivalio pagerbti negalėjo pasaulinį pripažinimą pelnę užsienio šalių atlikėjai, nors dalyvavimą buvo patvirtinę įspūdingos žvaigždės. Dėl šios priežasties neišvysime ir tradicinio jungtinio Lietuvos-Sankt Peterburgo jaunimo simfoninio orkestro, kuris griežė festivalio dainininkams visus aštuoniolika gyvavimo metų.

Belieka tikėtis, kad kitais, jubiliejiniais, metais vėl bus galima gėrėtis aukštu talentingo lietuvių ir įvairiausių tautybių jaunimo muzikavimo meistriškumu. Jaunimo orkestrą šiemet pakeis Kauno valstybinio muzikinio teatro orkestras. Renginius prie Kauno pilies tradiciškai ves aktorius Gintaras Mikalauskas ir dainininkė Ieva Vaznelytė.

„Operos fejerijos“ pertraukos metu, 21 val., festivalio žiūrovai, atlikėjai ir visi susirinkusieji, drauge su viso pasaulio lietuviais tradiciškai sugiedos Tautinę giesmę, taip liudydami visos tautos bendrystę ir paminėdami Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną.

Nepaisant sujaukto festivalio renginių tvarkaraščio naujos programos skambės jau įprastose mažosiose scenose ir bažnyčių erdvėse.

Pirmoji jų – „Gražiausios Sanremo festivalio dainos“ – rugsėjo 1 d. perkels į pietų Italiją ir primins kažkada girdėtas populiarias melodijas. Jas dainuos Ieva Goleckytė, Ingrida Kažemėkaitė, Viktorija Zeilikovičiūtė, Raimondas Baranauskas, Giedrius Prunskus, Egidijus Bavikinas, o solistams talkins instrumentinė grupė, vadovaujama Juliaus Vilnonio.

Antroji programa – teatralizuotas koncertas „Antras pasimatymas“. Koncerto autorės Kristina Siurbytė ir Viktorija Streiča jį taip pavadino tęsdamos prieš keletą metų sukurtos „Neišsakytų išpažinčių“ programos idėją.

Čia merginos toliau vartys moters emocijų pasaulio puslapius, pasitelkusios populiariosios estrados dainas. Programoje dalyvaus aktorius ir choreografas Dainius Bervingis, šokėjas Gintaras Visockis, instrumentinė grupė, vadovaujama dirigento Jono Janulevičiaus.

Trečioji programa – „Sakralinės muzikos koncertas“ vykdo švietėjišką misiją ir supažindina į mišių aukojimą bažnyčiose susirinkusius klausytojus su šios muzikos korifėjų G. B. Pergolesi, W. A. Mozarto, G. Verdi, G. F. Händelio, J. Haydno ir kitų kompozitorių stambios formos kūrinių – mišių ir oratorijų – arijomis bei kameriniais religinės dvasios opusais.

Programos bus galima pasiklausyti liepos 26 d. Vilkijos Šv. Jurgio bažnyčioje ir spalio mėnesį Kauno Šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje. Ją atliks Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai Marija Arutiunova, Ingrida Kažemėkaitė, Tomas Ladiga, Jonas ir Živilė Lamauskai. Solistams grieš VDU kamerinis orkestras, diriguojamas Jono Janulevičiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.