Atveriant sezoną – „Turandot“ solistų aplodismentai publikai

Giacomo Puccini opera „Turandot“ LNOBT pradeda 101-ąjį teatro sezoną. Žiūrovų jame laukia trys premjeros, viena jų – Lietuvos operos šimtmečiui dedikuojamas naujas Giuseppe Verdi „Traviatos“ pastatymas. 

S.Janušaitė operoje „Turandot“.
S.Janušaitė operoje „Turandot“.
O.Orlovas operoje „Turandot“.
O.Orlovas operoje „Turandot“.
S.Janušaitė operoje „Turandot“.
S.Janušaitė operoje „Turandot“.
A.Stančikaitė ir L.Norvaišas operoje „Turandot“.
A.Stančikaitė ir L.Norvaišas operoje „Turandot“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 4, 2020, 1:36 PM

Įprasta, kad pasibaigus spektakliui žiūrovai teatre atsidėkoja atlikėjams aplodismentais ir gėlių puokštėmis. Vis dėlto nuo šiol, vengiant artimų kontaktų, žiūrovai nebegalės tiesiai į rankas artistams įteikti gėlių... 

Lūkuriuodami naujojo sezono pradžios, nutarėme seną tradiciją apversti aukštyn kojomis ir paprašėme į „Turandot“ repeticijas susirinkusių solistų avansu adresuoti linkėjimus šauniajai  LNOBT publikai, be kurios neįsivaizduojama viso teatro veikla. Nors spektaklius tenka stebėti su apsauginėmis kaukėmis,  o teatro salė dėl būtinų atstumų tarp žiūrovų jau nebegali būti sausakimša, neabejokite: kiekvienas žiūrovas teatre itin laukiamas.  

Kamenas Chanevas (Kalafas): „Puikiai pamenus penkis „Turandot“ spektaklius, kuriuos LNOBT scenoje dainavo ankstyvą pavasarį. Iškart po to turėjau vykti į Rygą dainuoti Kalafo Latvijos nacionalinės operos „Turandot“ pastatyme, bet – nebespėjau...

Pusę metų nebuvau scenoje. Daug įdomių gastrolių per tą laiką pražuvo. Ką veikiau? Gyvenau Bulgarijoje, Austrijoje, Vokietijoje. Ilsėjausi, mokiausi naujas partijas. Operos solistas jokiomis aplinkybėmis negali sau leisti nedainuoti.

Dabar džiaugiuosi galėdamas naują teatro sezoną pradėti ten, kur netikėtai baigiau praėjusį: Vilniuje, su tuo pačiu Kalafu. Laukia ilga „Turandot“ serija: dainuosiu šešiuose iš eilės spektakliuose.

Žinant, kokia sudėtinga Kalafo partija, tikrai nebus lengva. Vis dėlto labiausiai norėčiau su nesuvaidinta pagarba nusilenkti operą mylintiems Lietuvos žiūrovams, kurie ateis į „Turandot“ spektaklius“.

Olegas Orlovas (Altoumas): „Džiaugiuosi, kad Vilniuje eisiu į sceną diena anksčiau nei mano kolegos Rygoje: Latvijos nacionalinė opera sezoną atidarys šeštadienį, rugsėjo 5-ąją.

„Turandot“ man irgi taps pirmuoju pasirodymu scenoje po karantino, tačiau šį pusmetį nenuobodžiavau: turiu nuosavą vokalo studiją, kurioje dirbau su savo mokiniais. O publikai norėčiau palinkėti puikios nuotaikos ir sveikatos, kad kuo greičiau nelemtą virusą pamirštume ir Lietuvoje, ir Latvijoje.“

Sandra Janušaitė (Turandot): „Man ir vasarą pasirodymų netrūko: dainavau pagrindinę Aldonos partiją Amilcare Ponchielli operoje „Lietuviai“ Valdovų rūmų kieme, Zentos partiją ypatingame Richardo Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ pastatyme Klaipėdoje.

Vis dėlto opera „Turandot“ išskirtinė tuo, kad joje galiausiai triumfuoja meilė, o tai suteikia publikai teigiamų emocijų.

Galima būtų sakyti, kad savyje užsisklendusios princesės Turandot personažas primena bet kurį karantino metu namuose užsidariusį ir aplinkinių paniškai bijantį žmogų, kuriam rūpi tik įsakymai, nurodymai, bausmės.

Turandot atranda laimę tik tuomet, kai atsiveria, išsilaisvina; to linkiu ir žiūrovams.

Tiesa, meilių Turandot ir Kalafo apsikabinimų Roberto Wilsono „Turandot“ versijoje nėra. Gal režisierius jau prieš pusantrų metų nuspėjo pasaulį sukaustysiančią pandemiją?“ 

Agnė Stančikaitė (Liu): „Pasaulį matome pro tuos akinius, kuriuos sau patys pasikabiname ant nosies. Linkiu sau ir jums vidinės laisvės bei tikėjimo savimi, dažniau rinktis „noriu“ vietoje „reikia“ ar „ką žmonės pasakys“. Taip pat drąsos nežinoti, klausti, klysti ir mokytis. Taikos, rūpesčio ir meilės sau.“ 

Liudas Norvaišas (Timūras): „Linkiu žmonėms ieškoti pozityvo, padedančio įveikti negandas. Saugant  savo vidinį „aš“, nebūtina kietame kiaute užsisklęsti nuo pasaulio. Nereikia vienam nuo kito slėptis, nes tik žmogus gali padėti kitam žmogui. Dabartinė situacija mus daug ko išmokė, o tai – pozityvu.“

Mindaugas Jankauskas (Pongas, didis virėjas): „Linkiu, kad teatrai ir kultūra toliau džiugintų savo stebuklais ir įveiktų visas baimes. Nes žmogus be kultūros – kaip tuščias indas. Kiek patys save pripildome – tiek ir turime."

Steponas Zonys (Pingas, didis patarėjas): „Šioje operoje kalbama apie tokias vertybes, kaip meilė ir pasiaukojimas, kurios nugali žiaurumą, neapykantą, kerštą. Kviečiu iš naujo atrasti moralinius principus, kurie stiprina imunitetą ir gerina žmogaus savijautą.“ 

Rafailas Karpis (Pangas, didis pranašautojas): „Linkiu sunkių laikų nepabūgusiai publikai skubėti patirti kuo daugiau gerų emocijų, nes tik menas pajėgus išgelbėti pasaulį nuo niūrios kasdienybės.“ 

G.Puccini opera „Turandot“ LNOBT scenoje skambės rugsėjo 4, 5, 8, 9, 11 ir 12 dienomis. Pirmą kartą „Turandot“ spektaklius diriguos teatro vyriausiasis dirigentas Ričardas Šumila.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.